Aquest gabinet d’advocats ha convocat una trobada informativa que es farà aquest proper dimecres a les 6 de la tarda a la Sala Cooperativa, a Parets. L’assemblea ha de servir per començar a trobar casos d’afectats entre extreballadors i veïns.
El Col·lectiu Ronda ja ha portat un cas d’un antic treballador de Bendix que va patir problemes de salut derivats de l’amiant i del qual ja ha aconseguit una sentència favorable. Aquest gabinet d’advocats ja ha liderat altres processos similars en altres municipis com Castelldefels o Cerdanyola, on també hi havia empreses que treballaven amb l’amiant, que ara ja està prohibit, sense donar als treballadors les mesures de seguretat necessàries per protegir-se.
Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda especialitzat en aquesta mena de casos, recorda que els empleats de Bendix, on es feien pastilles de frens, “treballaven molt directament amb l’amiant”. Això podia propiciar el desenvolupament de malalties pulmonars. “Hi ha gent que pot haver mort per l’efecte de l’amiant sense saber-ho. També hi ha gent que hi pot haver treballat durant uns anys i haver-se jubilat i al cap de temps desenvolupar una malaltia relacionada amb l’amiant. Ara estem en la fase informativa a la gent”, explica l’advocat del Col·lectiu Ronda, que ofereix als afectats la possibilitat de presentar la denúncia a la companyia sense cap cost per a ells. “La clau és poder demostrar que la causa de la mort és una malaltia professional provocada per l’amiant”, indica Cortés.
En el cas de Bendix, també és important la continuïtat empresarial d’aquesta empresa que va passar a Honeywell, Allied Signal i actualment a la multinacional Bosch, amb fàbrica de Lliçà d’Amunt. Això fa que hi hagi una empresa que pugui ser responsable d’assumir el cost de possibles indemnitzacions a les víctimes o als seus afectats. A banda, una sentència favorable implica un reconeixement de malaltia professional que pot representar un increment important de les pensions de jubilació per als afectats i també de les de viudetat per a les seves parelles en cas que l’afectat hagi mort.
{{ comment.text }}