EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

125 anys il·luminant Ripoll

Elèctrica Vaquer es va fundar fa més d’un segle i actualment produeix, distribueix i comercialitza electricitat a través de tres empreses a gairebé 3.000 clients


27/12/2017
Ripoll

Ripoll va ser la quarta població catalana a gaudir d’enllumenat públic amb energia elèctrica. Va ser gràcies a l’Elèctrica Vaquer, una empresa familiar fundada el 3 d’agost de 1892. Formant la Sociedad del Alumbrado Eléctrico de Ripoll, on Ramon Vaquer i Avilés hi aportava el 50% de capital, va guanyar la subhasta de l’Ajuntament per fer arribar l’energia a la vila, a particulars i a la indústria. Es va dissoldre cinc anys més tard i Vaquer en va quedar com a únic propietari. Aprofitant la força del seu molí fariner, que de nit no s’utilitzava, va muntar una primera turbina per subministrar llum tant d’abast públic com particular. Aleshores el creixement de la indústria metal·lúrgica al Ripollès era imparable i l’electricitat les va impulsar encara més.
Sis generacions més tard, Elèctrica Vaquer celebra el 125è aniversari. Sota la gerència de Josep Vaquer Naudi i Salvador Vaquer Moreno, s’ha adaptat als corrents contemporanis i segueixen abastant Ripoll. “125 anys donen per a molts canvis”, explica Salvador Vaquer. En destaca la compra d’un motor dièsel l’any 1929 per satisfer la demanda d’electricitat en èpoques de sequera i absorbir pics de consum. E ncara existeix avui i està preparat per funcionar, així com el molí fariner.
A finals dels anys 30, la demanda va seguir creixent amb la central hidroelèctrica funcionant a ple rendiment i expandint la distribució cap a la perifèria de la vila. La gran riuada de l’octubre del 1940 va significar una ensopegada, ja que la força de l’aigua va destruir les comportes i va produir inundacions. Però amb dos anys es va refer tota la infraestructura i maquinària, fins que “el 1957 s’incorpora una nova turbina augmentant així la capacitat de producció d’energia elèctrica en 100kW”, destaca Vaquer, que afegeix una tercera data: “El 1963, quan amb la interconnexió amb les xarxes dels grans distribuïdors es va millorar la qualitat del servei i el creixement de l’empresa”. El consum de la població va créixer exponencialment fins als anys 80. Анкеты красивых индивидуалок тут: https://sex-tumen.prostitutki72.com Они помогут воплотить Ваши фантазии в реальность.
Des de l’any 2000 Elèctrica Vaquer disposa de tres empreses especialitzades. La Central Hidroelèctrica Sant Quintí es dedica a la producció d’energia elèctrica mitjançant la força de l’aigua del riu Ter, amb un salt de cinc metres d’alçada. En aquestes instal·lacions també s’hi realitzen visites guiades. “Són tant per a particulars com per a les escoles i expliquem com es produeix energia elèctrica a partir de la força de l’aigua i també com ha evolucionat aquest tipus d’indústria al llarg de la història”. Elèctrica Vaquer, la segona empresa, es dedica exclusivament a la distribució d’energia elèctrica a través de les línies que porten l’energia als clients finals. I Elèctrica Vaquer Energia es dedica a la comercialització d’aquesta producció. “És l’empresa que el client final veu, la que apareix a la factura”, detalla Vaquer, que afegeix que per ara només comercialitza als clients que són distribuïts directament per Elèctrica Vaquer. Fa 3.067 subministraments, dels quals Elèctrica Vaquer Energia en comercialitza 2.944 clients. “Tot i que l’energia la produïm al costat de Ripoll, hem de considerar que la que produïm la venem al mercat i la que comercialitzem la comprem al mercat”. Tot i així, un 12% del total comercialitzat és de “producció pròpia, de proximitat i verda, perquè prové de la Central Hidroelèctrica Sant Quintí”. Entre totes tres facturen prop de tres milions d’euros i tenen una desena de treballadors.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 886 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't