EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

2019: amunt i amunt

La quota de la hipoteca i el gasoil previsiblement pujaran, però també ho faran les pensions i el salari mínim


01/01/2019

Amb el canvi d’any s’acostumen a actualitzar els preus. Actualitzar, avui, és una mena d’eufemisme per dir apujar. Aquest 2019 és previsible que s’incrementin les quotes de les hipoteques o el preu dels carburants, però, en canvi, també pujaran les pensions, el sou dels funcionaris o el salari mínim. EL9NOU.CAT  repassa alguns dels canvis principals.

Als propietaris d’un immoble que estiguin pagant una hipoteca se’ls apujarà la quota. El motiu és que l’euríbor, l’índex que habitualment es pren com a referència per fixar el tipus d’interès, tot i mantenir-se en negatiu va pujant. El desembre de l’any passat va tancar a -0,190, mentre que la mitjana d’aquest desembre ha estat de -0,129, per la qual cosa a les hipoteques amb revisió anual que ara s’actualitzin se’ls encarirà lleugerament la quota. En una d’estàndard (120.000 euros a 20 anys), uns 3 euros mensuals, però la xifra depèn de l’import, del termini i del tipus d’interès de cadascuna (la suma de l’euríbor més un diferencial aplicat pel banc).

Per contra, però, les pensions també pujaran. Ho faran un 1,6% perquè es vol suprimir l’índex de revalorització que havia aprovat el PP l’any 2013 i que, a la pràctica, limitava les puges anuals al 0,25% amb independència de quina fos l’evolució de l’IPC. El nou govern de Pedro Sánchez va voler lligar els increments novament a l’IPC i, ara, la previsió és que aquest gener pugin l’1,6% i que s’incorpori una paga única abans de l’abril amb el 0,1 addicional, la diferència entre l’1,6% previst i l’1,7% en què es va situar la inflació al novembre. A Catalunya, l’IPC al novembre era de l’1,9%.

La dada de l’IPC català no s’utilitza per calcular les pensions (a Osona hi ha 38.228 pensions i al Ripollès, 8.715, de les quals 24.819 i 5.871, respectivament, són de jubilació), però sí per actualitzar contractes de lloguer o per incrementar els salaris en determinats convenis. De salaris, els que pujaran de manera significativa són els més baixos. El salari mínim, que aquest any era de 736 euros, passarà a ser de 900. D’aquesta manera, s’espera estimular el consum i la recaptació de la Seguretat Social (a més salari més ingrés) tot i que veus de la patronal indiquen que també podria acabar destruint ocupació. Els funcionaris, com publicava dijous passat el BOE, també milloraran condicions: un 2,25 d’increment de sou al qual pot sumar-se un 0,5 extra en funció de l’evolució del PIB i de fons addicionals.

Caldrà veure quina és l’evolució en els propers mesos. La lupa també s’haurà de posar en el preu dels carburants. En principi, amb un petroli baix (el barril de petroli Brent va tancar l’any lleugerament per sobre dels 54 dòlars, mentre que fa dotze mesos superava els 65) no hi hauria d’haver ensurts, però en els propers mesos està previst que s’encareixi el dièsel via tributs per equiparar-ne l’import al de la gasolina. La modificació del tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs, que ja entra en vigor el dia 1 de gener, no afecta a Catalunya. En el preu dels carburants passa el que s’anomena efecte coet-ploma. Quan puja la tarifa del petroli, s’incrementa el preu de la gasolina ràpidament; quan baixa, el descens és més pausat.

A banda dels carburants, el cost de l’energia (gas, electricitat, butà…) oscil·la constantment i és difícil fer-ne previsions. La bombona de butà de 12,5 quilos, per exemple, ara es paga a 15,33 euros, però el preu es revisa bimestralment. Toca revisió el tercer dimarts de gener. A les últimes revisions ha anat pujant. També ho ha fet l’electricitat tot i que el titular és que, ara, se’n congelarà el preu. És cert, però d’una part (la regulada sobre la qual té potestat el govern); l’altra està subjecta al mercat majorista de l’electricitat i puja o baixa en funció de múltiples variables.

De fet, així passa en molts sectors en un món interconnectat. Fins i tot una dada que pot semblar tan llunyana com la de l’evolució de l’euro, ara a un canvi amb el dòlar d’1,1399, afecta. En el que va d’any l’euro ha perdut més d’un 5% respecte a la moneda nord-americana. Un euro baix abarateix les exportacions fora de la zona euro, un escenari positiu per empreses d’Osona i el Ripollès que exporten perquè les fa més competitives; per contra, el petroli (en dòlars) és més car, però l’increment es compensa amb la baixada del preu del barril.

Mentrestant, les tarifes de transport públic lligades a l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) no es modificaran el 2019 per la falta d’acord entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

 

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't