EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

35 entitats de Manlleu s’adhereixen al Pacte pel Civisme i la Convivència

L’alcalde, Pere Prat (ERC), que ha assenyalat que “no es tracta d’un document més, sinó que és un acord per tenir-lo sempre present i anar-lo rellegint”.


El 9 Nou
27/10/2011

35 entitats i associacions de diferents àmbits de Manlleu s’han adherit al Pacte pel Civisme i la Convivència de la ciutat. Així ho ha explicat l’alcalde, Pere Prat (ERC), que ha assenyalat que “no es tracta d’un document més, sinó que és un acord per tenir-lo sempre present i anar-lo rellegint”.

El pacte conté set compromisos marc que les entitats accepten fomentar de forma “activa i permanent” en totes les seves activitats i en les polítiques municipals. El document proposa promoure una ciutadania “activa, compromesa i responsable” i “rebutja qualsevol tipus de discriminació per raó de gènere, edat, religió o cultura” amb l’objectiu de cohesionar socialment Manlleu i evitar l’exclusió social.

Les entitats de Manlleu i l’Ajuntament han signat aquest dimecres al vespre el Pacte pel Civisme i la Convivència de la ciutat amb l’objectiu únic de fomentar el civisme i la convivència entre tots els ciutadans. Segons ha explicat l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, alguns ciutadans, tot i que no són majoria, fan pràctica d’actes incívics, provoquen malestar i afecten a la convivència dels veïns. És per això que s’ha signat aquest pacte, perquè “comportar-se de manera cívica afavoreix la relació entre les persones que viuen a la ciutat i el reconeixement comú”. Prat ha afegit que Manlleu vol una ciutat on “tothom hi pugui viure i participar”.

De moment, 35 entitats i associacions de diferents àmbits han subscrit el pacte però l’alcalde ha assenyalat que “està obert a noves incorporacions”. El pacte conté set compromisos marc que les entitats fomentaran de forma “activa i permanent” en les seves activitats i en les polítiques que dicti el consistori.

El pacte no parteix de zero sinó que té antecedents en el Pla Educatiu d’Entorn, el Pla de Barris o en la figura dels agents cívics. Segons Prat, aquest pacte ha de ser una eina “operativa” que ha de permetre avançar amb l’objectiu de fer una ciutat més cohesionada.

El pacte conté set punts “clau”

En primer terme, el Pacte pel Civisme i la Convivència de Manlleu es preocupa de la responsabilitat que han d’exercir els ciutadans per conservar l’espai públic. En aquest sentit, “caldrà que els veïns i veïnes col·laborin amb els serveis públics de neteja i manteniment per conservar la via pública neta i en bon estat”. El document també proposa promoure activitats per afavorir el reciclatge i l’estalvi energètic, a més de portar a terme accions per preservar i mantenir el medi natural, “amb especial atenció” al riu Ter i a l’entorn que envolta el municipi.

El text assenyala la participació ciutadana com l’eina clau per garantir una ciutadania activa, compromesa i responsable. És per això que l’Ajuntament de Manlleu s’ha compromès a contribuir en la creació d’associacions participatives i dinàmiques. Per garantir la convivència ciutadana, el document proposa el rebuig cap a qualsevol tipus de discriminació i treballar per evitar l’exclusió social. A més, també assenyala que cal facilitar l’entrada de les persones immigrades a les dinàmiques culturals locals per facilitar l’apropament entre cultures diferents i propiciar el coneixement mutu.

El document assenyala que les entitats i associacions han de promoure el sentiment d’estima i pertinença a Manlleu. L’educació és un altre dels punts clau del text ja que s’ha acordat fomentar una educació basada en el respecte i la responsabilitats amb valors que fomentin el pensament crític, autònom i la igualtat. Per últim, el pacte reclama més treball en xarxa entre associacions i la població.

L’acte de signatura i presentació del Pacte pel Civisme i la Convivència que ha tingut lloc a Can Puget ha finalitzat amb la lectura d’un poema de la pau que han llegit algunes integrants del programa ‘Temps x Temps’ i un passi de quatre vídeos realitzats per la casa d’oficis amb el foment del civisme com a temàtica principal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 129 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't