EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“A Osona hem trobat fins ara 57 espècies d’orquídies”

Entrevista a Pere Espinet, de Taradell, membre de l’Associació Orquidològica de Catalunya

El 9 Nou
30/03/2016

Pere Espinet és conegut a Taradell com l’home del temps, ja que té una estació meteorològica. A banda de la meteorologia també és un aficionat a la fotografia i a les flors, sobretot a les orquídies. És membre del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO) i membre fundador de l’Associació Orquidològica de Catalunya (AOC). Divendres, a la biblioteca de Taradell, va fer una xerrada sobre les més de 50 espècies d’orquídies que hi ha a Osona.

D’home del temps a un aficionat a les orquídies. Qui és Pere Espinet?
Fa 15 anys que sóc a Taradell. Vaig venir l’any 2001. Sóc nascut a Barcelona, vaig viure allà fins als 22 anys i després vaig venir a viure a la comarca, a diferents llocs com Espinelves i Vic. Sempre he estat aficionat a la muntanya, i una cosa porta a l’altra: tant a la meteorologia com a les flors. A Taradell em coneixen per la meteorologia perquè passo la informació del temps a la Revista Taradell i també al web municipal; i la muntanya també et porta a les flors, perquè caminant veus flors i a poc a poc t’hi vas aficionant. Al principi fas fotografies, cada cop les intentes fer més ben fetes i fas consultes a companys per saber quina flor és quina o de quina espècie és.

I per què es va centrar concretament en les orquídies?
Quan vaig començar amb el tema de les flors, l’any 2000, recordo que vaig demanar a uns companys de Vic, Carme Casas i Albert Baucells, si m’ajudaven a identificar un parell de flors i l’Albert em va comentar que els seus germans estaven posats amb el tema de les orquídies. Aquí va començar tot. Està clar que quan t’aficiones a aquest món sempre busques les més maques i les orquídies són unes flors molt peculiars que tenen quelcom que t’enganxa, t’atreu. Vas entrant en aquest món, vas coneixent molta gent que també és aficionada a les orquídies i a poc a poc jo també m’hi he anat posant.

És membre fundador de l’Associació Orquidològica de Catalunya. De què es tracta?
Fa set anys vam crear l’Associació Orquidològica de Catalunya, que ens dediquem a estudiar i conèixer les orquídies salvatges. Fa quatre anys, dels del Grup de Naturalistes d’Osona vam formar un grup de treball per fer un atles de les orquídies d’Osona amb l’objectiu final, potser, de fer un llibre o una pàgina web per donar a conèixer les orquídies de la comarca d’Osona. Som una vintena de persones a la comarca que estem al grup i l’objectiu de realitzar aquestes xerrades també és captar més col·laboradors i observadors perquè hi ha llocs que els tenim poc coberts.

Que en destacaria, de l’orquídia?
L’orquídia és una flor que, a part de la seva bellesa, és un bon bioindicador del bon estat de salut del terreny. No vol terrenys remenats ni pasturats, és una planta delicada i al mateix temps molt bonica, que atrau molta gent.

Quantes espècies diferents n’hi ha a Osona?
Actualment a la comarca d’Osona hem trobat fins a 57 espècies diferents d’orquídies; i a tot Catalunya n’hi ha cap a 80. A Europa se’n coneixen unes 250, i al món diuen que n’hi ha unes 25.000 espècies diferents. A la comarca no sé si les hem trobat totes i potser, sent molt optimista, en trobarem tres o quatre més.

Costa diferenciar un tipus d’orquídia d’un altre?
No. Entre si són molt diferents. Tenen uns trets comuns, les fulles sempre són senceres, amb els llavis paral·lels, sempre és verda… però encara que l’estructura és molt semblant entre si són molt diferents, des de la ubicació, és a dir, el lloc on la podem trobar, fins a la forma. És un món en què les espècies són molt variades i quan t’hi dediques veus la diferència. De fet, és com tot: quan comences en un món nou tot costa, però un cop t’hi has introduït saps reconèixer les diferents espècies d’orquídies que pots trobar a les muntanyes i a diversos llocs, i veus com són de diferents l’una de l’altra.

Els diferents tipus d’espècies els trobarem segons el terreny?
L’orquídia, en general, vol un lloc més solitari, amb poca competència d’altres plantes. Cada zona té el seu tipus i la majoria són de prats, amb poc gruix de terra i amb pedra a sota. Hi ha més varietat a les zones calcàries però sempre hi ha excepcions. Un avantatge que té la comarca d’Osona és que té molts tipus de sòls i aquesta varietat fa que amb poc tros trobem diferents tipus d’orquídies.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't