EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Al cor de la recerca

Anna Calm va guanyar el premi de Recerca Jove per un treball sobre regeneració del cor. Va entrar en un equip punter d’investigació, que dirigeix Antoni Bayés i Genís.

El 9 Nou
03/04/2013

Integrar-se en un equip punter en biomedicina és “una oportunitat que no la té tothom”, reconeix Anna Calm. I menys quan només es tenen 17 anys i s’està estudiant Batxillerat, com va ser el seu cas. L’oportunitat la va tenir ara fa dos anys, quan estudiava Batxillerat al Col·legi de Sant Miquel de Vic, i se li van obrir les portes del grup d’investigadors de l’ICREC (Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca), que dirigeix el cardiòleg vigatà Antoni Bayés i Genís, a l’Hospital de Can Ruti de Badalona. Allà va fer el seu treball de recerca, pel qual ha rebut un dels premis de Recerca Jove.

El treball d’Anna Calm, tutoritzat pel professor Enric Roca, portava per títol “Teràpia regenerativa de l’infart cardíac: estudi del creixement i la diferenciació de cèl·lules mare adultes del cor”. Dit de manera entenedora: la injecció de cèl·lules mare en un cor que ha quedat danyat per un infart. L’objectiu és que la part morta d’aquest cor pugui recuperar les seves funcions. El Col·legi Sant Miquel va convidar Antoni Genís a explicar-ho en una conferència, quan estava decidint el tema del treball de recerca: “No saps gaire què triar, ha de ser un tema que t’agradi, i aquest de les cèl·lules mare em va interessar molt”, explica Anna Calm. Un acord del centre amb l’equip del doctor Bayés va permetre que quatre estudiants de Batxillerat poguessin fer quelcom tan insòlit com viure des de dins la investigació, des de l’Hospital de Can Ruti. “Vaig veure realment com treballen en un laboratori”, diu Anna Calm. Al principi, amb molt de respecte: “No saps de què va, però has de mostrar interès i facilitar-los les coses, que pel fet de ser nosaltres allà no se’ls endarrerís la feina”, explica. De mica en mica, però, agafant confiança i desenvolupant el treball. En el seu cas, fent cultius de tres tipus de cèl·lules (de l’aurícula, de teixit adipós subcutani i epicàrdiques) per veure quines tenien un creixement més ràpid. “No es pot treballar amb totes, s’ha d’anar veient quines són les més adients”. I també cal esbrinar com envelleixen aquestes cèl·lules, per saber quin és el millor moment per injectar-les en el cor malalt. Les dades les va reflectir en corbes de creixement.

Una de les satisfaccions més grans d’Anna Calm la va tenir l’estiu passat, quan ja havia fet i entregat el treball de recerca i van cridar-la per si volia tornar amb l’equip de l’ICREC, amb els quals va passar tot el mes de juliol. Admira la feina que estan fent: “S’estan acostant a trobar una solució”. Anna Calm estudia primer el curs de Medicina a la Universitat de Barcelona. Un dia no gaire llunyà, potser serà ella qui continuarà investigant.

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 177 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't