EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Al final no ens votarà ningú si no fem res”

Manuel Tapial, activista pels drets humans i president de l’Associació Cultura, Pau i Solidaritat, envia un article sobre la polèmica de l’empadronament de Vic. Hi diu: “Josep Anglada pot estar content. Els seus companys de consistori li han posat una alfombra vermella cap al Parlament”.


El 9 Nou
14/01/2010

“Sobre el debat de la immigració a Vic

Dimecres passat vaig assistir al ple de l’Ajuntament de Vic com un oïdor més a la sala contigua a la Sala de Plens habilitada per a l’ocasió. Desenes de mitjans de comunicació van cobrir un ple en el que no es va votar res sobre la nova norma d’empadronament, encara que tots els partits varen posicionar-se al respecte.

Josep Anglada pot estar content. Els seus companys de taula en el consistori de Vic, exceptuant els dos regidors de la CUP i el regidor d’Iniciativa per Catalunya (que no Plataforma), li han posat una alfombra vermella amb destí al Parlament assumint com a seves les tesis que, com bé deia en el ple el propi Anglada -criticant la nova norma d’empadronament destinada a immingrants per “insuficient”-, han definit des del seu orígen el seu partit.

Escoltar a Joan López, regidor d’ERC a l’Ajuntament i membre de l’equip de Govern, va estar trist per lo contradictori dels valors que defensa el seu partit. Definir a Esquerra com a un partit d’esquerres del nou mil.leni o de la nova era, ha estat dantesc i un recurs fàcil per justificar allò injustificable davant de la posició que el tripartit ha mantingut des de que es va conèixer la nova norma. L’esquerra del segle XXI no té res a veure amb el que defensa Esquerra Republicana a Vic, al meu entendre és integradora, solidària i fa de la defensa dels drets humans la seva bandera.

La posició del PSC, defensant l’ordre i la necessitat d’una convivència que ja exhisteix sense més problemes que els que els propis nadius podem generar, va estar més gustosa d’escoltar, sobretot per veure com el portaveu s’entravancava davant del seu propi discurs del que se’n podia veure una incredulitat absoluta davant del que estava llegint en un paper que perfectament podria haver escrit el germà petit de Le Pen.

El Sr. Alcalde ens va donar una lliçó de civisme venent-nos als ciutadans una idea avalada per una perspectiva de “necessitat manifesta” de posar ordre i fer ciutat a l’estil de com la reclama una part de la societat. La punta de llança del seu discurs podríem dir que va estar el comentari -entenem-lo com a un reflex espontani i involuntari però que il.lumina l’orígen d’aquesta norma- “al final no ens votarà ningú si no fem res”.

Sense dubte, les posicions defensades el passat dimecres, en un ple més digne d’un ajuntament d’un país com la Sudàfrica de l’Apartheid o de l’Estat d’Israel d’avui en dia, reflexen un gir en les polítiques dels partits convencionals amb els que els ciutadans haviem aprés a identificar-nos d’alguna manera, cap a derives totalitàries gens aconsellables per a cap societat.

Últimament hem pogut veure en els mitjans de comunicació, i gairebé en directe, com immigrants a Itàlia han estat disparats per a organitzacions mafioses representades per empresaris, hem pogut contemplar el surgiment de partits d’extrema dreta amb caràcter nacionalista que han organitzat les seves pròpies milícies com és el cas de la Guardia Húngara, que serveix als interessos del partit feixista Jobbik o, sense anar massa lluny, la censura de la lliberat religiosa que va suposar l’últim referèndum a Suissa on es va prohibir la construcció de minarets.

Aquest últim episodi viscut a Vic hem de llegir-lo dins d’un context que pot ser interpretat de diferents maneres. Certament, Vic poseeix una composició social complexa on una quarta part dels seus habitants són d’altres orígens, entre els que jo mateix m’hi incloc. Aquesta composició en cap cas ha generat més problemes que els que qualsevol increment de població pot provocar, però el que sembla és que s’ha posat en evidència la falta de serveis, infraestructures i atencions especials que la immigració o l’augment de població poden demandar. Aquesta composició també ha generat riquesa en una regió que subsisteix del camp, de la ramaderia i de les indústries càrniques essent aquests “estrangers” mà d’obra barata i fàcil per a empresaris. D’això no se’n va parlar en el ple de Vic del passat dimecres.

El debat de la immigració per si mateix no és sa. Condiciona de tot dret humà a persones pel seu orígen, les senyala, les criminalitza. Ser immigrant és dur en qualsevol de les seves situacions; amb o sense papers i ara, a Vic, ser immigrant denotarà ser un sospitós permanent.

La preocupació dels partits de govern de la ciutat de Vic a partir d’ara hauria de ser si els seus fidels votaran a Plataforma per Catalunya en comptes de als succedanis que han surgit en representació de CiU, ERC i PSC. En qualsevol cas, el que crec que es mereixen aquests partits pel fet d’haver-se acostat a tesis xenòfobes i racistes, és perdre la representació municipal que els seus votants els han otorgat.

Es pot construir ciutat i aprofitar-se de la riquesa cultural que “87 nacionalitats diferents representen”, es pot conviure com es feia fins ara a la ciutat de Vic, millorant el que es té i no buscant empitjorar la situació de les capes més dèbils de la societat, es pot integrar des de la cultura, la feina o l’oci i, en tot cas, tots tenim el dret a no voler formar part d’una societat que ens assenyala, jutja i limita els nostres drets. Jo vull viure en una ciutat on “els gestors” sapiguen veure oportunitats on existeix la diversitat i, sobre tot, que sapiguen gestionar-la sense ferir a ningú i al costat de la gent.

Fenòmens com Anglada només es mantenen amb partits que fan de les seves teories arguments i, senyors, fent debat de la immigració, vostès s’han posat a l’alçada d’aquells del que, en privat, blasfemen.

Em nego a creure que els ciutadans d’una ciutat amb la història que té Vic recolzin que de la immigració se n’hagi de fer debat públic. Reflexionin i tornin al sentit comú de la societat plural com és la que representa Vic.

Manuel Tapial. Activista pels drets humans i president de la Associació Cultura, Pau i Solidaritat
culturaipau@gmail.com / http://culturaipau.vicentitats.cat”

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't