EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Alcaldes poc ‘piuladors’

El creixement en l’ús de les xarxes socials, i de manera especial de Twitter, no arriba en la mateixa mesura als alcaldes d’Osona i el Ripollès. Només el fan servir 14 dels 70 que hi ha entre les dues comarques. EL 9 NOU en va publicar un informe divendres passat, per presentar els més actius.

El 9 Nou
30/08/2011

Tres mesos després de les eleccions municipals, la majoria de webs que van llançar els partits polítics estan aturades i algunes fins i tot eliminades. La presència dels polítics locals d’Osona i el Ripollès a les xarxes socials, però, no ha pas disminuït, més aviat al contrari, que se n’hi ha apuntat algun de nou entre maig i agost.

L’activitat, però, sí que ha baixat, segurament fruit del descens de l’activitat política dels mesos d’estiu.

Actualment a Osona i el Ripollès hi ha només 14 dels 70 alcaldes amb pàgina a Twitter, la xarxa social més de moda entre la classe política. Els veritablement actius, però, pràcticament es podrien comptar amb els dits d’una mà.

Els tres que ho són més són tots tres de CiU: Carles Banús, de Tavèrnoles, el polític més 2.0 de les dues comarques; Pep Coma, de Molló, i Joan Manso, de Campdevànol. En el cas d’aquest últim municipi, Manso substitueix l’anterior alcaldessa, Núria López, una altra activista de la política 2.0. Fins el punt que un missatge seu a Twitter va generar el corrent d’opinió #congresdesdebaix en el debat intern del PSC.

Entre els municipis més grans, el més actiu és l’alcalde de Ripoll, el també convergent Jordi Munell. I encara, ja que la seva activitat 2.0 ha estat molt fluctuant, si bé els últimes dies sembla haver reprès amb certa energia la publicació de missatges sobre la seva activitat política.

Ja fora de l’òrbita convergent, l’alcalde més 2.0 és el de Sant Hipòlit, el convergent Xavier Vilamala, que escriu amb força regularitat, alternant qüestions més personals i altres de polítiques.

Els alcaldes dels tres municipis grans d’Osona costa trobar-los la pista a les xarxes socials. El de Vic, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), va obrir pocs mesos abans de les eleccions un perfil personal i una pàgina més institucional a Facebook. A mesura que passaven els dies, però, tot i haver aconseguit més d’un miler de seguidors, la seva presència va anar minvant fins que, passades les eleccions, va acomiadar-se amb un missatge on reconeixia que no podia dedicar el temps que requeria l’activitat a la xarxa. I va esborrar els dos comptes de Facebook. A Twitter no hi ha estat mai.

A Manlleu, Pere Prat sempre ha fet gala que creu força més en el petit bloc d’anelles i paper que no pas en els blocs d’internet. Amb tot, durant la campanya va obrir tímidament un bloc on va penjar alguns dels seus escrits. Després de les eleccions, el bloc també va desaparèixer.

A Torelló, Santi Vivet ni abans ni després de les eleccions se li coneix cap tipus d’activitat 2.0.

Els últims a apuntar-se al Twitter han estat els alcaldes de Tona i de Folgueroles, el convergent Josep Salom i l’independent Carles Baronet. Ho han fet, tots dos, tímidament. Cap dels dos encara no s’hi ha posat la foto i hi tenen poca activitat. Tant un com l’altre sí que són des de fa més temps a Facebook, i precisament són dels que hi tenen més seguidors.

Baronet, amb tot, hi té molts seguidors del món de l’atletisme, la seva autèntica passió. L’alcalde de Folgueroles també gestiona un bloc especialitzat en resultats d’atletisme que té seguidors d’arreu del món:.

Pel que fa als regidors, qui té més seguidors, amb diferència, és el cap de l’oposició a l’Ajuntament de Vic, Josep Anglada (PxC). La seva dimensió pública més enllà d’Osona li ha permès recollir seguidors d’arreu de l’Estat. Dijous passat, 25 d’agost, tenia 1.001 seguidors a Twitter i 7.720 a Facebook.

Entre la resta de regidors vigatans, l’activitat és més aviat escassa i s’ha d’anar a buscar més a l’ala esquerra que a la convergent. Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) escriu regularment a les xarxes socials i al seu bloc, mentre que les dues regidores de la CUP, Georgina Rieradevall i Laia Jurado, ho fan de forma més esporàdica. Totes dues tenen bloc i Facebook, i a Twitter només hi és Jurado.

Entre els convergents, un cop ha deixat el consistori Jaume Puig, molt actiu a Facebook, els que hi han quedat, poca activitat hi tenen.

A Esquerra, Joan López escriu més que Joan Ballana, del qual s’espera un dia o altre que reprengui el seu bloc, un dels pioners a Osona. Finalment, al PSC, sense Josep Burgaya, que no escriu res des de després de les eleccions i té el bloc “en construcció”, l’activitat és poc més que nul·la.

A la resta d’Osona i el Ripollès, hi ha de tot. Des d’històrics de la política 2.0 com Jordi Casals, d’ERC de Torelló, o Isaac Peraire, d’ERC de Prats, fins a altres que s’hi han anat incorporant en els últims anys, com Rafa Cuenca, Josep Colomer i Dolors Collell, del PSC de Manlleu, o Sergi Albrich, d’ERC de Sant Joan.

El Ripollès, de fet, és una comarca on Twitter s’ha implantat més de pressa que a Osona. Xavier Cima, actualment regidor de CiU a Ripoll, n’ha estat un dels precursors, com el seu company de consistori socialista Enric Pérez.

Amb activitat política fora del territori, destaquen l’exalcalde de Sant Joan, el republicà Carles Bassaganya; el delegat del govern a Girona, el convergent ripollès Eudald Casadesús; el director general de Joventut, el taradellenc Toni Reig, o la nova secretària d’organització d’ERC, la vigatana Marta Rovira.

Hi ha altres casos ressenyables, però, com el d’Iñaki Escudero, coordinador d’EUiA a Osona. Tot i estar en un partit amb escassa presència en el territori, ell s’ha fet un nom a les xarxes socials i té activitat pràcticament diària a Twitter.

· Tastaolletes de la xarxa

Quan algun polític osonenc arriba a una xarxa social, Carles Banús ja fa temps que hi és. Ell mateix s’ha definit en més d’una ocasió com un “tastaolletes” de les xarxes socials d’internet.

Ja va ser un dels precursors d’usar Twitter, tant per ús personal com polític. El seu primer tuit es remunta al febrer de 2008. Dels alcaldes actuals, el segon més veterà entre els piuladors és Èric Vila, de Seva, que s’hi va apuntar l’estiu de 2009.

Banús alterna els missatges més de caire personal –com les seves recents vacances a Mallorca, explicades cada dia amb tot de detalls i adjuntant-hi fotos de les seves filles– amb comentaris de caire més polític o relacionades amb la vida diària a Tavèrnoles.

No li cauen els anells per redifondre en el seu Twitter missatges dels del cap de l’oposició, Pep Garriga, i té molta interacció amb els que li fan arribar preguntes o comentaris. El seu bloc, que va camí dels cinc anys, també és dels més antics entre els polítics osonencs.

“Sóc el mateix a Twitter ara que sóc alcalde que quan no ho era”, comenta. “No m’agraden els que quan són a l’oposició tota l’estona despotriquen i quan són alcaldes, callen”, afegeix.

Pel que fa a l’alternança del Banús polític amb el Banús persona, ell no en destria un de l’altre: “Les persones que et segueixen també ho han de saber diferenciar”, diu. Entre Twitter i Facebook, es
decanta pel primer.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 567 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't