EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Baixa l’ocupació als càmpings d’Osona i el Ripollès, que registren estades més curtes

Alguns turistes han canviat l’hotel pel bungalou, però la majoria de campistes ho són “de tota la vida”. Un dels càmpings del Ripollès, el Vall de Camprodon, passarà a ser de primera categoria.

El 9 Nou
22/08/2012

La majoria de càmpings d’Osona i el Ripollès han vist com l’ocupació d’aquesta temporada descendeix lleugerament respecte als anys anteriors. Ramon Vallmitjana, president de l’Associació de Càmpings d’Osona, que agrupa 7 dels 9 càmpings de la comarca, i director del càmping La Vall de Taradell, assegura que l’ocupació “està en un 70%, mentre que l’any passat era del 90% i fa dos anys del 100%”.

Tot i que es registren més entrades de clients, les estades són més curtes, “abans s’hi estaven 15 dies, però ara s’hi estan una setmana”. Segons diu, la teoria que diu que la crisi afavoreix l’acampada és falsa: “La gent no va als càmpings perquè siguin barats, sinó perquè els agrada anar de càmping. També és una inversió comprar una caravana, per exemple”.

Vallmitjana diu que una quarta part dels clients són estrangers, sobretot holandesos, francesos, belgues i alguns anglesos. Les estades són més curtes, i la manca d’inversió també es nota als bars, restaurants, i supermercats. “Esperem que es recuperi aviat, perquè pinten bastos”.

L’Associació preveu que a partir de la segona quinzena de setembre als càmpings “hi quedarà la gent que fa tota la temporada i anirà venint els caps de setmana”.

Al Ripollès hi ha 14 càmpings que ofereixen 4.736 places. David Gómez és l’administrador del càmping Vall de Camprodon i també assegura que l’ocupació a les parcel·les ha baixat. Malgrat tot, els 25 bungalous han mantingut el 100% d’ocupació. “Fins al 20 d’agost estan plens, i després ja n’hi ha el 90% reservats”, diu Gómez.

El 90% dels seus clients són catalans, mentre que l’altre 10% són de la resta de l’Estat espanyol i de països com Alemanya, França, o els Països Baixos. “Són famílies, i esportistes que fan senderisme o ciclisme i fan parada aquí”, diu Gómez, que ha detectat un traspàs de clients d’hotels i apartaments cap als bungalous, i una major rotació de clients, que “fan estades més curtes”.

Teresó Casas, gerent del càmping Solana del Ter de Ripoll hi està d’acord: “Al cap de l’any es treballa més, però es factura menys”, diu, i assegura que el seu càmping està al 70% d’ocupació. “La crisi no és d’ara, hi ha un canvi d’hàbits, a la gent li agrada veure més coses i s’estan uns dies aquí i uns dies a la platja, per exemple. Nosaltres ens hi hem d’adaptar”.

Segons diu, “aquestes setmanes són bones, però a partir del 27 d’agost baixarà”. Casas espera la tardor: “Si hi ha bolets, els caps de setmana vindrà gent de l’àrea metropolitana”.

Als càmpings se’ls afegeix un obstacle, la taxa turística. Es preveu que se’ls apliqui a partir del setembre. Es cobraran entre 1 i 3 euros per allotjar-se en establiments turístics catalans. “Ara no és el moment de prendre aquestes mesures”, diu Vallmitjana, “fa pujar el preu de l’estada i és un desavantatge amb la resta de l’Estat, on no s’aplica”. Creu que tindria més sentit aplicar un tant per cent sobre la factura final.

Una inversió de 300.000 euros

El càmping Vall de Camprodon, fins ara considerat de segona categoria, passarà a ser, al setembre, de primera. “Teníem tots els serveis de primera categoria, però el bar i la recepció eren una mica més petits”, diu l’administrador del càmping, David Gómez.

En comptes de millorar únicament aquests dos espais, però, el càmping invertirà un total de 300.000 euros per ampliar, també, el restaurant, la terrassa, la cuina i la sala d’estar. A més, s’ha fet una sala de jocs i activitats equipada amb televisió, wi-fi i música.

També s’ha ampliat la zona de platja al voltant de les piscines, amb enjardinament, s’han construït pistes de pàdel, banys a mida per a infants d’entre 0 a 6 anys, i s’han instal·lat aparcaments per a bicicletes.

També hi ha una nova zona per a autocaravanes, la primera de la zona del Pirineu, els seus usuaris “tenen dret a fer ús de tots els serveis del càmping”. Actualment hi ha una “alta ocupació, el 90% està ple”.

El projecte s’acull a “un pla líder d’Europa”, que en subvencionarà entre un 20 i un 25% a fons perdut. Les obres van començar el març i de moment s’han invertit 250.000 euros.

Es preveu acabar-les al setembre i invertir 50.000 euros més. “Amb aquestes millores superem la primera categoria, però sense arribar al luxe”, diu Gómez: “Sabem que és una solució arriscada en temps de crisi, però anem a totes, ens volem diferenciar de la resta de càmpings”.

El càmping ha fet una aposta per les energies alternatives, “sobretot la solar”, i la millora de l’aïllament de tots els edificis. Entre el 45 i el 55% de l’energia que consumeixen els 25 bungalous, equipats amb aparells com DVD, televisió de pantalla plana, o calefacció central, prové de l’energia solar. “Busquem l’estalvi per poder sortir al mercat amb millors preus. Com més pugi el preu de l’energia, més competitius serem nosaltres”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't