EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Breu història de la Independència d’Escòcia

Escòcia ha celebrat fa poc un referèndum per determinar si els seus habitants volien independitzar-se d’Anglaterra. Les dues potències es van unir l’any 1707 i des de llavors han compartit govern.


El 9 Nou
29/09/2014

Al llarg dels anys hi van haver diferents intents d’unificació entre Escòcia i Anglaterra, però no va ser fins al 1707 amb l’Acta d’Unió que els dos regnes es van unir. Des del 1603 les dues potències ja compartien monarca, però aquest portava dues corones sobre el cap (simbòlicament, és clar). L’Acta d’Unió va significar la unió jurídica dels regnes. Des de llavors, tant Anglaterra com Escòcia han conviscut sota un mateix govern.

Malgrat els segles de convivència, s’han anat aixecant veus que demanen més autonomia per Escòcia. L’any 1997 es va decidir celebrar un referèndum per saber si els escocesos volien tenir un Parlament propi. El resultat de les votacions va ser positiu, les eleccions es van celebrar el 6 de maig de 1999 i l’1 de juliol del mateix any es van transferir poders de Westminster cap al nou Parlament.

No obstant això, encara hi havia qui demanava més autonomia per Escòcia. L’any 2012 es va signar l’Acord d’Edimburg entre el Primer Ministre escocès Alex Salmond i el Primer Ministre britànic, David Cameron, que consistia a assegurar que el Parlament Escocès podia celebrar un referèndum (coses de la democràcia). El 2013 es va acordar la pregunta, should Scotland be an independent country? -Escòcia hauria de ser un país independent?- i el febrer del mateix any va sortir el primer de diversos estudis dedicats a mostrar com es posaria en marxa un programa constitucional en cas que el resultat de la consulta fos afirmatiu. El mes següent es va presentar el projecte de llei del referèndum Escocès al Parlament d’Escòcia.

Finalment, el 18 de setembre de 2014 es va celebrar la votació. El resultat no es va saber fins a l’endemà; el No va guanyar amb un 55% dels vots contra el 44% restant que va votar a favor del Sí. En algunes poblacions hi va haver baralles al carrer entre unionistes i separatistes, però sens dubte la reacció més seguida va ser la d’Alex Salmond, que va anunciar la seva dimissió com a Primer Ministre i com a líder del Partit Nacional d’Escòcia (SNP).

Encara que el somni dels independentistes escocesos sembla haver-se acabat, o si més no frenat, el resultat del referèndum portarà canvis. El govern anglès va prometre traspassar més poders al Parlament escocès si el resultat de la votació fos negatiu, un acte que demostra que els anglesos són magnànims fins i tot en la victòria (si més no, quan volen i els convé).

A partir d’ara es començarà a escriure la nova legislació que es publicarà a l’octubre i es planeja publicar un segon esborrany del projecte de llei de cara el gener del 2015. Tot i que hi ha divergències entre els partits britànics sobre la quantitat de poder que podran tenir els polítics escocesos sobre alguns dels àmbits econòmics, els escocesos tindran nous poders sobre els impostos, el benestar i les gestions del Parlament.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 100 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't