EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Capgirem Vic alerta del risc que el centre de decisió de la UVic deixi de ser a Vic

Ho van denunciar en una roda de premsa on van presentar un informe on exposen un seguit de presumptes irregularitats en la gestió de la Universitat, més enllà de les ja exposades la setmana passada en una altra roda de premsa per ERC. Des de Capgirem Vic demanen una auditoria externa immediata.

El 9 Nou
15/05/2015

Nota de premsa de Capgirem Vic

CAPGIREM VIC DENUNCIA LA GREU SITUACIÓ QUE ESTÀ PASSANT LA UNIVERSITAT DE VIC

Capgirem Vic Assemblea Oberta d’Esquerres-CUP-Procés Constituent va fer aquest dimecres una roda de premsa per socialitzar la preocupant informació que ha obtingut en els últimes dies sobre la greu situació que està passant la Universitat de Vic. Les informacions van des de presumptes irregularitats en les contractacions a altres circumstàncies fruit del desviament del model inicial de la UVic. Tot plegat a partir de la implantació del nou model liderat pel rector Jordi Montaña i el president de la Fundació Universitària Balmes (FUB), l’alcalde Josep Maria Vila d’Abadal, amb el beneplàcit de l’equip de govern de CiU i ERC, grups representats en els principals organismes de govern de la UVic. Entre altres riscos vam denunciar el de la possible deslocalització de la ciutat de Vic del centre de decisió de la UVic.

Des de Capgirem Vic defensem la UVic i per això vam fer la roda de premsa i durem a terme una acció sorpresa el proper dimarts 19 de maig a les 10.30 del matí. Sabem i defensem a la Universitat de Vic com a institució social i econòmicament rellevant per a la ciutat, la comarca i el país. Els més de 5.000 alumnes, i els més de 500 professors són el principal actiu de la Universitat, i són ells, castigats amb pujades de preus per una banda, i precarització laboral per l’altra, els verdaders puntals d’aquest bé comú de la ciutat que és la Universitat de Vic. És per tots ells, i per la ciutat en general, que vam fer la roda de premsa i vam presentar l’informe sobre la UVic. Volem fer pública la nostra preocupació pel nou model d’universitat que s’ha vingut gestant des de 2010. Tenim el convenciment que encara som a temps de salvar-ho i redreçar-ne el rumb. Si Convergència i Unió segueix governant la ciutat i el país durant gaire més temps, molt probablement ja no hi serem a temps.

Sabem que tant CiU com ERC disposen de tota la informació que hem donat aquesta setmana. De fet, si no disposessin d’ella seria una mostra evident de la seva incapacitat política per governar la ciutat, doncs n’han estat els responsables polítics durant els darrers vuit anys. Des del Ple de l’Ajuntament, aprovant contínuament mesures encaminades a la construcció d’aquest model d’universitat empresarial, i des del Patronat de la FUB, ambdues formacions polítiques són còmplices del que hem denunciat.
En aquest sentit, denunciem l’ús totalment partidista que des d’aquestes dos grups s’està fent de la UVic, posant en perill la seva continuïtat a la ciutat, alhora que precaritzant les condicions de treball dels seus treballadors i encarint-ne l’accés a la comunitat d’estudiants a base de pujades de matriculació.

El canvi de rumb radical que ha près la Universitat de Vic va començar a l’últim any del primer mandat de Josep Maria Vila d’Abadal. Concretament, el juny de 2010 amb la imposició de l’actual rector, Jordi Montaña, a la comunitat universitària. Abans de ser designat aquest havia dit que no acceptaria sense el suport del claustre, però va acceptar tot i que més del 80% del claustre va votar-hi en contra. Al cap de poc més d’un any, ja amb l’actual govern de CiU i ERC, es va nomenar l’actual Director General de la FUB, Joan Turró. Un càrrec de designació política.

En el segon mandat de Vila d’Abadal s’accentua el canvi de rumb. La idea de fons d’aquest canvi de rumb és que a Catalunya li cal una gran universitat privada. O sigui, tal com marquen les teories neoliberals, cal mercantilitzar l’educació fins al límit, amb l’encariment dels graus i la multiplicació de l’oferta a través de postgraus i cicles formatius, ja que és una de les inversions més rendibles en una societat de consum saturada ja de mercaderies materials, i amb desigualtats socials creixents. El mateix procés que s’està vivint amb la sanitat pública es viu amb l’educació. Mercadegen amb els nostres drets.

En aquest sentit, el 2013 s’aproven els nous estatuts de la FUB per tal d’ampliar les activitats que la FUB pot dur a terme. Això obre la porta, per exemple, a cicles formatius privats cars i molt encarats a les empreses de la comarca. Es multiplica l’oferta de màsters i títols propis. S’entra de ple en la mercantilització de títols i credencials com a eina d’enriquiment a través d’una institució que no només havia de tenir la vocació de servei públic segons els seus objectius fundacionals, sinó que a més gaudeix d’una part significativa del seu pressupost (al voltant del 20%) de recursos públics i, a més, ha rebut nombroses concessions gratuïtes des de l’Ajuntament per tal de desenvolupar les seves activitats. D’això se’n diu transvassament de recursos públics a interessos privats. És la història de la crisi, i tant CiU com ERC de Vic han estat còmplices polítics necessaris per dur-ho a terme.

Públicament, s’ha venut la nova gestió de la UVic com una manera per fer-la créixer i internacionalitzar-la i el que ha sigut, en realitat, ha sigut una manera d’apropiar-se’n i fer-la servir com a instrument d’enriquiment per part d’uns pocs. El procés dels últims anys ha significat l’abandonament de la seva funció pública.
En aquest sentit, denunciem el control polític de la UVic, una fórmula que Josep Maria Vila Abadal va encapçalar i CiU i ERC van aplaudir i materialitzar a partir del 2010, a través de la figura de Director de la Fundació, amb veritable i total poder executiu, i també amb la figura del delegat de l’alcalde, actualment en poder d’UDC (a qui ha tocat el pastís de la UVic en el futur repartiment de poders de la ciutat en la pròxima legislatura).

El problema de la Universitat de Vic és el model que s’està implantant i per canviar-lo és clau la transparència, la democràcia, i la forma com es trien les persones, els projectes i les partides pressupostàries.
Per això, i com a punt de partida per a futures investigacions, i en pro de la transparència, socialitzem aquesta informació amb la ciutadania, i demanem l’assumpció de mesures urgents i immediates tant per part de l’Ajuntament de Vic com de la Universitat.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 234 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't