Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Capgirem Vic es ratifica en la seva decisió de treballar des de l’oposició i es tanca a cap pacte amb ERC i Vic per a tots

En un comunicat també expliquen per què no firmaran l’anomenat ‘pacte de governança’ amb CiU. Respecte el pacte d’esquerres critiquen, entre altres coses, que s’impulsi “des de les cúpules i als despatxos”.

  • El 9 Nou
  • 09/06/2015 | 12:48

Comunicat de Capgirem Vic

El passat 29 de maig l’Assemblea de CAPGIREM VIC va decidir treballar els propers quatre anys des de l’oposició. Des d’aleshores, CiU d’una banda i ERC i Vic per a tots de l’altra, ens han plantejat diferents propostes de cara al nou mandat.

En primer lloc vam rebre la proposta d’un pacte de governança formulada pel grup de CiU, en la qual pretesament se’ns oferia una certa obertura. El mateix document presentat per CiU posa de manifest que, realment, tots els seus governs han destacat per la manca de receptivitat envers les propostes de l’oposició i per la marcada opacitat en la gestió del dia a dia dels assumptes de l’Ajuntament. Tanmateix, són les circumstàncies actuals de feblesa en què es troba el grup de CiU, en un context en què al Ple hi existeixen d’altres majories possibles, les que fan que CiU presenti aquesta proposta de pacte. Després d’escoltar-la, considerem que la proposta no ens ofereix més que engrunes i que no dóna garanties que a través d’aquest pacte de governança, tirin endavant projectes que posin en qüestió les seves polítiques neoliberals, antisocials i generadores de desigualtat i d’exclusió. Considerem que és una proposta enganyosa, ja que tot i admetre en teoria la realització de projectes de l’oposició, a la pràctica suposa concedir-los un dret de veto a qualsevol proposta que no sigui del seu gust o que plantegi una lògica veritablement transformadora de la realitat. Alhora, entenem que la proposta pretén treure el debat del Ple, fet que trobem especialment greu ja que és precisament al Ple on hi ha d’haver el debat públic respecte als diferents projectes que puguin ser presentats pels diferents grups i la contraposició ideològica. Entenem que les preteses bones intencions d’obertura i més transparència són un mandat democràtic que caldrà complir sense necessitat que l’oposició quedi lligada a la suposada nova manera de fer del grup de CiU. No acceptem que allò que per sentit democràtic ens correspon sigui utilitzat com a moneda de canvi per garantir l’estabilitat d’un eventual govern en minoria per part de CiU.

Així mateix, Capgirem Vic ha rebut també insistents propostes dels grups de l’esquerra institucional. ERC i Vic per a tots han insistit en la possibilitat de formar un govern quadripartit. Malgrat haver-ho descartat el passat 27 de maig, l’Assemblea ha tornat a considerar aquesta proposta. Per altra banda, des d’aquestes mateixes organitzacions se’ns ha plantejat l’opció de romandre a l’oposició, tal com ja havíem decidit, però donant suport a la investidura d’un govern tripartit, format per ERC, PSC i Vic per a tots. Aquesta darrera proposta anava lligada a l’establiment d’un acord de governabilitat entre el tripartit i nosaltres per tal de garantir la viabilitat d’un govern de només 7 regidors. Ens sembla important fer notar que per part d’ERC aquesta proposta arriba després que CiU els hagi tancat la porta a repetir la coalició dels darrers governs.

L’Assemblea de CAPGIREM VIC ha debatut amb deteniment i atenció aquestes propostes, i ha arribat a les conclusions següents:

1.- Se’ns ofereix una entesa des de les cúpules i als despatxos. Tanmateix, considerem que la veritable confluència transformadora de l’esquerra cal construir-la, dia a dia, tant a les institucions com al carrer, colze amb colze amb els moviments socials, i sempre des de la base, basant-nos en el pensament crític, activisme social i lluita al carrer. En aquest sentit, considerem que els propers quatre anys han de ser vistos com una molt bona oportunitat per seguir construint l’esquerra forta i lluitadora que Vic necessita. És a partir d’experiències i confiances compartides que serem capaços de vertebrar el canvi transformador que volem per Vic, no a corre-cuita i tancats en despatxos.

2- La suma d’esquerres no es troba en una posició de fortalesa. En el context polític actual, la teòrica suma de les esquerres no suma per manca de cohesió interna, ni ofereix cap mena de possibilitat de formar un equip de govern prou fort per tal d’impulsar d’una manera sòlida les polítiques transformadores que es pugui proposar. Així doncs, pensem que un govern feble i mancat de cohesió no és l’instrument vàlid per dur a terme polítiques que resultin fidels al nostre compromís. Pretendre imposar aquestes polítiques des d’aquesta posició deixaria en permanent risc de defraudar les expectatives de la ciutadania.

3- Volem fer oposició constructiva, rupturista i transformadora. L’Assemblea segueix convençuda que el millor per a la ciutat i per al projecte que defensa és que els seus quatre regidors i regidores treballin els propers quatre anys des de l’oposició, sense donar suport a cap de les propostes que se’ns han plantejat. Restar fidels amb el nostre compromís i amb el nostre programa ja que, molt a desgrat nostre, el nostre substanciós creixement electoral no ens ha donat encara un resultat prou sòlid per bastir una proposta transformadora viable.

4- Actitud de treball en allò que puguem confluir amb l’oposició. No obstant això, restarem disposats a treballar, colze amb colze, amb totes les forces polítiques democràtiques. Especialment, és clar, amb aquelles formacions polítiques que puguin resultar-nos més pròximes ideològicament, en els punts on puguem confluir, amb l’horitzó d’aplegar, tant com sigui possible, les forces necessàries per tal de transformar de soca-rel la corcada política conservadora que, des de fa tants anys, patim a la ciutat de Vic.

Finalment, volem posar de manifest que aquesta decisió ha estat presa per l’Assemblea de Capgirem Vic, després d’un intens debat intern i sent molt curosos amb la necessitat de respectar el mandat expressat a les urnes pels 2517 vigatans i vigatanes que han dipositat la seva confiança en el nostre projecte rupturista. El nostre projecte ve de molt lluny i va molt més enllà. Seguirem treballant per bastir sòlidament la majoria d’esquerres que Vic es mereix per capgirar-ho tot. Tenim el convenciment que la ventada transformadora que s’apropa podrà convertir l’Ajuntament de Vic en una institució molt més útil i més pròxima als veïns i veïnes de la ciutat en un futur proper. El vostre suport és la nostra força.

Comunicat d’ERC de Vic

En les passades eleccions del 24 de maig la candidatura d’ERC-SOMVIC va obtenir el millor resultat de la seva història amb 5 regidors i 3.088 vots, convertint-se també per primera ocasió en la segona força del consistori vigatà. Amb la voluntat de seguir la tasca de compromís amb els veïns i les veïnes de Vic, ERC-SOM VIC va elaborar un document de bases (vegeu-lo a l’apartat de Documents de la nostra web) per a la negociació d’un acord de govern per al mandat 2015-2019.

Aquest document conté els principis bàsics per a l’exercici de la gestió política de la ciutat de Vic, on destaquen la transparència i l’ètica política, que per a ERC-SOM VIC són valors irrenunciables, sense l’assumpció dels quals no s’entraria a fons en cap negociació política. Igualment, el document preparat era el mateix per a totes les forces democràtiques representades al consistori vigatà, sempre que mostressin voluntat d’explorar possibles acords –sense prejutjar-ne el resultat final-, amb l’objectiu compartit de garantir un govern estable per a la ciutat.

Capgirem Vic opta per quedar-se a l’oposició

El dimecres 27 de maig s’inicia la ronda de contactes presencials, amb representants de Capgirem Vic i del PSC per sondejar la possibilitat de configurar, per primer cop a la història de la ciutat, un govern d’esquerres bastit des de la transparència i amb la convicció que cal renovar l’estil de fer política imperant, del qual ja ens n’havíem desmarcat obertament en l’últim mandat. Val a dir que amb la formació de Vic per a Tots ja s’havien mantingut converses telefòniques des del dia següent de les eleccions.

En aquests primers contactes amb les forces d’esquerres els vàrem informar que estàvem elaborant l’esmentat document de bases, i que preteníem lliurar-lo simultàniament a totes les forces polítiques amb representació en el consistori, a excepció de Plataforma Vigatana. El dia de lliurament coincidia amb la reunió amb CiU-RCat com a mostra de deferència per haver estat soci de govern.

La reunió amb CiU-RCat, inicialment programada per el divendres 29, es va posposar finalment al dissabte dia 30. Abans, però, el dijous 28 Capgirem Vic va decidir en assemblea no prendre part en cap acord de govern i optar per romandre a l’oposició. Decisió que Capgirem Vic va prendre –cal fer-ho evident– sense ni tan sols haver rebut el document de bases que ERC-SOM VIC els havia de lliurar el dissabte 30, i per tant desconeixent del tot l’abast de les propostes contingudes.

El “Pacte de governança” de CiU-RCat

El dissabte dia 30 se celebrà una breu reunió amb CiU-RCat on se’ls va fer entrega de l’esmentat document de bases, fent-los notar ja d’entrada que allò veritablement important per a poder pactar no era la distribució del cartipàs amb les regidories, sinó l’assumpció d’uns principis basats –sobretot- en la transparència que havien de ser acceptats prèviament. Ambdues candidatures, tot i ja constatar distàncies, ens vam emplaçar a una nova reunió per al dimarts 2 de juny, en la qual CiU-RCat ens donaria una resposta al nostre document. En aquesta reunió amb CiU-RCat, tot i essent coneixedors de la decisió de Capgirem Vic al respecte, vam explicar amb total transparència i honestedat que seguíem portant a terme converses amb les forces d’esquerres, amb la voluntat de garantir el millor per a la ciutat i els seus veïns.

Finalment, la reunió del dimarts 2 de juny amb CiU-RCat es va posposar per voluntat seva fins el dijous dia 4, i fou en aquesta reunió on se’ns va fer entrega d’un document anomenat “pacte de governança”, que en el mateix moment ERC-SOM VIC va rebutjar del tot. Els motius que ens portaren a rebutjar-lo completament són essencialment el fet de considerar que aquesta proposta obviava tota possibilitat d’actuació transparent de l’equip de govern i reduïa el paper de la resta de formacions polítiques presents a l’Ajuntament a un rol de simples comparses, imposant uns criteris de funcionament que només es podien entendre com a l’exigència d’atorgar a CiU-RCat un xec en blanc per al conjunt del mandat, la qual cosa era contradictòria amb els nostres posicionaments d’abans, durant i final de la campanya.

Nou intent per buscar un acord d’esquerres

Atès que les converses amb Vic per a Tots i el PSC no s’havien trencat en cap moment, i malgrat la decisió de Capgirem Vic de romandre a l’oposició, ERC-SOM VIC va seguir explorant la possibilitat de fer efectiva l’alternança històrica a la ciutat, fent-hi viable un acord entre les forces d’esquerra i independentistes. L’objectiu era, doncs, garantir la transparència en totes les actuacions de l’equip de govern, garantir en tot moment el comportament ètic dels regidors i regidores, i eixamplar a 20 regidors de 21 el compromís amb el procés sobiranista, al mateix temps que es posaven les bases del Vic del segle XXI, al qual els veïns i veïnes havien donat suport obrint la possibilitat d’una majoria absoluta amb sensibilitat social i nacional.

Essent conscients, tot i considerar-la precipitada, de la decisió presa en el seu moment per Capgirem Vic, es va fer un nou oferiment a Capgirem Vic per part de Vic per a Tots, el PSC i ERC-SOM VIC. Les tres formacions vàrem proposar a Capgirem Vic que no defugís el compromís real amb la ciutat i, donant el seu vot favorable a la investidura del candidat d’ERC-SOM VIC, fes possible la primera alternança democràtica a la ciutat de Vic.

La proposta per fer viable aquest suport polític passava indestriablement per la signatura d’un acord de governabilitat que, tot i que Capgirem Vic romangués a l’oposició, comptés amb la màxima concreció possible de mesures d’aplicació pràctica dels programes electorals de les respectives formacions-. Aquest acord de governabilitat havia de permetre configurar inicialment un govern d’esquerres en minoria que comptaria amb una majoria absoluta al plenari d’onze regidors en tots aquells temes i polítiques incloses en el pacte.

En aquest sentit es va fer avinent, com és obvi, que només restarien sotmesos a aprovació els acords pactats i que per tant Capgirem Vic tindria plena llibertat d’acció en tots aquells projectes o temes que no s’haguessin reflectit en el text o que haguessin aparegut de manera sobrevinguda per qualsevol motiu.

Posicionament d’ERC-SOM VIC

És evident, per tant, que des d’ERC-SOM VIC hem intentat en tot moment bastir ponts de diàleg i confiança amb Capgirem Vic per tal de fer possible un canvi real a Vic després de 36 anys de governs de CiU, un canvi basat en la transparència i en una nova manera de fer política. Però també és evident que finalment no ha estat possible perquè Capgirem Vic ha decidit oposar-s’hi i no facilitar un govern d’esquerres, optant clarament per mantenir-ho tot igual. No cal dir que és una decisió legítima que respectem, però que també legítimament no compartim i lamentem. En tot cas, ERC-SOM VIC liderarà l’oposició i treballarà amb més fermesa i convicció que mai per esdevenir una alternativa real de govern, capaç de configurar una majoria progressista i independentista a la ciutat de Vic.

En tot aquest procés per intentar fer real el canvi a Vic volem agrair molt especialment l’esforç ingent de la candidatura de Vic per a Tots i, en especial del seu cap de llista Arnau Martí, per tot el treball i dedicació esmerçades per intentar de fer-ho possible, així com a Benjamí Dòniga del PSC.

Estem convençuts que a aquesta tasca s’hi aniran sumant cada cop més veïns i veïnes, a qui agraïm especialment la seva confiança envers la candidatura d’ERC-SOM VIC. Ens agradaria que tothom tingués ben clar que dissabte ERC-SOM VIC posarà el comptador a zero, per començar un viatge que –n’estem convençuts- arribarà a bon port pel bé de tots els veïns i les veïnes de Vic.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.