EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cases de pagès de Gurb es connecten a la fibra òptica a través de la fundació guifi.net

Un conveni amb la Generalitat permet connectar-se a la fibra òptica de l’Eix Transversal. En el futur també es podrà fer servir per a telèfons fixos i televisió.

El 9 Nou
13/01/2011

Aquesta setmana es farà la connexió a la fibra òptica de quatre cases de pagès –ampliables a 12– de Gurb que els permetrà unes capacitats d’accés a internet molt més grans que les de qualsevol ADSL. El futur també comportarà que es pugui fer servir el canal de la fibra òptica per a telèfons fixos i senyal de televisió.

Aquesta connexió és el resultat de la prova pilot (vegeu EL 9 NOU del 28 d’agost de 2009) que la fundació Xarxa Oberta Guifi-net, entitat nascuda a Gurb per donar servei d’accés a internet precisament a cases aïllades a través de les ones de ràdio, va fer l’estiu de l’any 2009.

Aquest 2010 van signar un conveni amb la Generalitat en el marc del programa d’extensió rural de l’anella industrial, que els permet connectar fibra òptica fins a Girona i fins a Barcelona, on hi ha instal·lats dos nodes.

La mateixa fundació és qui posa l’estructura que cada usuari pagarà en funció de les seves necessitats i a través d’altres empreses que seran les que vetllaran pel seu correcte funcionament. “Del que es tracta”, explica Ramon Roca, president de la fundació, “és que tothom pugui tenir accés a internet de nova generació sense haver d’esperar 20 anys més”.

Segons ell, amb l’actual sistema d’operadors, especialment amb Telefónica, no s’inverteix per fer arribar el servei a cases aïllades, “a indústries si convé sí, i a preus de monopoli”, diu Roca, que entén que el seu projecte posa competència al mercat.

De fet, l’exemple és clar: ja hi ha fibra òptica estesa propietat de Telefónica, però no és una xarxa lliure sinó que cal llogar-la a aquest operador. Per guifi-net, tothom té el mateix dret a tenir el servei i a tirar una altra xarxa de fibra òptica. A partir d’ara, a cada dos quilòmetres de distància de l’Eix Transversal es pot connectar la fibra òptica.

La primera és l’arqueta que s’ha fet a la C-17 (hi ha un tram que coincideix amb l’Eix) a l’alçada de Can Vilarta, en terme de Gurb, que és on es connectarà la fibra òptica que es va instal·lar fa un any i mig i que arriba ja a 12 cases de pagès.

El projecte es vol consolidar primer a Gurb, i en aquest sentit, ja està previst que la reforma de la carretera de Sant Bartomeu que passa pel nucli més poblat inclogui l’accés a la connexió. Llavors haurà de ser cada comunitat de veïns, barri o particular qui es posi d’acord per connectar-s’hi i això també farà variar el preu.

Per exemple, en aquests moments per les cases de pagès la inversió és d’uns 2.000 euros cada una, però en llocs més poblats el preu baixa perquè el cable que cal tirar és menor i un cop entra en un “bloc de pisos la connexió és fàcil”.

Les prestacions d’aquesta fibra òptica són d’un giga, que és molt superior a qualsevol ADSL actual. Una connexió al servidor google a través d’aquest sistema tarda 30 mil·lèsimes de segon. La intenció de la fundació és impulsar aquesta xarxa i optar a tenir com a clients empreses, ajuntaments o particulars.

La seva és una lluita que es basa en “un accés lliure” i que topa, sens dubte, amb el monopoli dels operadors actuals, però consideren “que podem oferir millors prestacions a preus semblants”.

Gurb no és l’únic lloc on han posat fibra òptica, també se n’està posant a Taradell, i igual que els darrers set anys han impulsat la creació de nodes de Wi-Fi a tot Catalunya, la fibra òptica ha de tenir el mateix recorregut. “No ha de ser un sistema centralitzat. Des d’un sol punt a destí. El nostre és un sistema mallat”, afegeix Roca.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't