EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Castells amb pluja a París

L’actuació dels Sagals d’Osona a la plaça del Palau Reial ha estat l’element més vistós de la commemoració de l’Onze de Setembre aquest diumenge a la capital francesa. El temps, però, no ha acabat d’acompanyar. Ahir al vespre, van gravar aquest simbòlic vídeo amb la Torre Eiffel de fons.

El 9 Nou
11/09/2011

Els Sagals han volgut dedicar un dels castells aixecats a les víctimes de 1714 i han tingut un record, també, per a les dels atemptats d’Estats Units de 2001, avui fa justament 10 anys.

Catalans i parisencs han recordat aquest diumenge les víctimes de l’atemptat terrorista de l’11-S deu anys més tard. La colla castellera dels Sagals d’Osona, convidada a París amb motiu dels actes de la Diada de l’11 de Setembre a la capital francesa, han aixecat un pilar de dol a la plaça del Palau Reial en record de les víctimes.

En una mostra d’agermanament amb el poble americà, l’anxaneta ha coronat el castell lluint dues petites banderes, l’americana i la catalana, amb un llaç negre al capdamunt. Després del minut de silenci amb el pilar en peu, les desenes de persones que omplien la plaça han arrencat un emotiu aplaudiment.

El delegat de la Generalitat a París, Miquel Vila, ha explicat a l’agència EFE que desitja que la commemoració de la Diada es pugui repetir en al futur i ha destacat la tria de l’escenari, la plaça del Palau Reial tocant al Museu del Louvre, com una manera de donar la “màxima vistositat” a la celebració.

Curiosos i turistes, habituals en aquest espai, s’han aplegat i han aplaudit l’actuació dels castellers osonencs, tot i la pluja que ha deslluït una mica la vetllada.

“Pretenem contribuir a l’expansió del nostre sentiment patriòtic”, ha assegurat Vila, sense que això vulgui dir que reivindicar la llengua i la cultura catalanes “estigui en contra de la voluntat d’obrir-nos al món”.

Crònica de l’ACB | Laura Busquets Tania Tàpia

París ha estat escenari aquest 11 de setembre d’un seguit d’actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. L’actuació de la colla castellera els Sagals d’Osona ha estat l’atractiu principal per a desenes de turistes i parisencs que s’han aturat a la plaça del Palau Reial, davant del museu del Louvre, per conèixer més sobre la cultura catalana i el perquè de la commemoració de l’11 de setembre.

La pluja ha estat a punt de deslluir la celebració però finalment ha permès que els castellers aixequessin castells i pilars. Una mostra de gastronomia catalana, l’ofrena floral i el cant del Segadors han completat la jornada.

La fina però insistent pluja que aquest diumenge ha caigut sobre París ha amenaçat la celebració de la Diada Nacional que ha organitzat la delegació del Govern a França. Finalment la colla dels Sagals d’Osona -vinguts expressament per a l’ocasió- han decidit enfaixar-se quan passaven pocs minuts per les onze i tots els actes que s’havien previst s’han pogut dur a terme.

El so de les gralles i els tambors ha atret desenes de curiosos que han pràcticament omplert la plaça del Palau Reial, un escenari privilegiat al cor de París. Curiosos, han participat d’una tradició que acumula més de dos segles d’història.

Els Sagals d’Osona han aparegut a la plaça fent un pilar caminat entre aplaudiments del públic. Altres castells que han aixecat han estat el quatre de set, un tres de set i un vano de cinc per tancar l’actuació. També han protagonitzat el que s’anomena pilar de dol (sense música) en record de les víctimes dels atemptats de les torres bessones de Nova York.

Un membre de la colla ha estat també l’encarregat l’hissar una gran senyera amb la música del Cant dels Segadors de fons. Sota aquesta senyera, autoritats de la delegació del Govern, de l’Ajuntament de Vic i del casal català de París han fet ofrenes florals.

Les ofrenes tenien un doble sentit, per una banda commemorar les víctimes catalanes de la desfeta de 1714 i, per altra, també retre homenatge als morts de l’atemptat terrorista de les Torres Bessones de Nova York una dècada després. “Catalan people will not forget”, es podia llegir en un escrit a peu de senyera.

· La gastronomia catalana, també present

Els visitants que han estat aquest migdia a la celebració de la Diada també han tingut opció de conèixer a través del paladar la cultura catalana ja que arreu de la plaça s’han instal·lat uns estands amb productes típics catalans com l’oli, els embotits o el formatge. Turisme de Catalunya també hi ha estat present explicant les opcions que té Catalunya per als qui volen anar-hi de vacances.

La jornada també ha comptat amb parlaments de les autoritats. El vicepresident de la coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella, ha explicat en francès el sentit dels castells, la història i el que representen per a la cultura catalana.

Botella ha remarcat que en les colles castelleres tothom hi té un lloc, que s’hi barregen tant gent gran com joves, dones i homes de complexions físiques diferents i, com és el cas dels Sagals, també persones de procedències diverses.

Per això ha dit que els castells són un “lloc privilegiat” per a la integració i la cohesió social. Els Sagals d’Osona, fundats el 1997, han fet de l’eix de la integració social una de les seves raons de ser des del principi.

Per la seva banda, el delegat del Govern a París, ha dit que el fet de celebrar la Diada fora de Catalunya ha de servir per “mostrar el patriotisme dels catalans”. “Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i terra rica culturalment, la nostra llengua i cultura ens fan forts per aguantar les adversitats de la nostra societat”, ha assegurat.

Durant el seu discurs, Vila ha repassat les característiques de la cultura, de la gent i també dels personatges que han fet famosa Catalunya fora de les seves fronteres.

El delegat ha aprofitat l’ocasió per defensar el model d’immersió lingüística a les escoles, un model que ha dit que ha donat uns resultats “excel·lent”. Per això, ha dit que en el marc de llibertat de la Unió Europea, “no es pot permetre que el model que ha garantit la cohesió social no es pugui desenvolupar amb llibertat”. “Hem de tenir llibertat per aplicar aquesta política d’immersió”, ha sentenciat.

Vila també ha destacat que, des del punt de vista econòmic, l’impuls de l’Eurodistricte -des de la Catalunya del Nord fins englobar Figueres i Girona- és un altre dels objectius del Govern de la Generalitat.

A banda dels actes a París, la Diada també s’ha celebrat a punts d’Alemanya, Argentina i Gran Bretanya.

Nota de premsa de la Generalitat

París ha estat aquest migdia testimoni d’excepció dels actes de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya organitzats per la delegació del Govern a la capital francesa.

En el marc d’una mostra d’entitats associatives i de productes gastronòmics catalans que ha durat tot el cap de setmana, la place du Palais Royal, davant mateix del museu del Louvre, ha estat escenari dels actes protocolaris i de les activitats festives, entre les quals ha destacat l’exhibició castellera dels Sagals d’Osona.

La commemoració de la Diada, que s’emmarca en el programa “11 de setembre París 2011. Fem pinya per la integració”, ha estat presidida pel delegat del Govern a França, Miquel Vila, i ha comptat amb la participació de Ion de la Riva, embaixador d’Espanya davant la UNESCO, Mario Rosi en representació de la UNESCO, de Domènec Vila, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat, del tercer tinent d’alcalde de Vic, Josep Rafús, i del vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Miquel Botella.

La pluja no ha estat impediment perquè la plaça s’omplís d’un públic que ha assistit sorprès al pilar de quatre caminat i al quatre de set amb què els Sagals han obert la jornada de celebració de la Diada.

Tot seguit, s’han iniciat els actes més institucionals, amb el lliurament d’una senyera a Mario Rosi, representant de la UNESCO, per part del vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella, qui ha destacat en la seva intervenció el caràcter obert i divers de les colles castelleres, “veritables espais de cohesió i integració social on persones normals i corrents fan coses extraordinàries”.

Els actes han continuat amb la hissada de la bandera catalana al centre de la plaça amb el cant d’Els Segadors i amb el minut de silenci en memòria dels atemptats del 2001 a Nova York.

Els Sagals d’Osona han aixecat un emotiu pilar de quatre de dol. En memòria de les víctimes tant dels atemptats, com dels catalans caiguts el 1714, la delegació de la Generalitat a França ha presentat una ofrena floral on lluïen les dues banderes, la catalana i la dels Estats Units.

De la resta d’ofrenes florals, ha destacat l’oferta per la Coordinadora de Colles Castelleres de mans de dos membres dels Sagals, el més jove i el més gran, en companyia de Miquel Botella. També n’han ofert l’Ajuntament de Vic i diverses entitats catalanes presents a França, com la Penya Blaugrana de París, l’Amicale, Cadres Catalans i el Casal Català de París.

En la seva intervenció Miquel Vila ha agraït la col·laboració de tots els patrocinadors i de totes les entitats que han participat , especialment a PRODECA per l’aportació dels expositors de productes gastronòmics, així com a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i als Sagals d’Osona.

En la represa de l’actuació castellera, els Sagals han plantat un tres de set i han clòs la seva especial participació en l’11 de setembre a París amb un vano de cinc (un pilar de cinc flanquejat per dos de quatre). Amb un menú degustació a base d’arròs català i una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Volta al món s’ha donat per acabada l’especial celebració a París de la Diada Nacional de Catalunya.

El programa “11 de setembre París 2011. Fem pinya per la integració” continuarà el proper 20 de setembre, amb un acte de reflexió i debat acadèmic.

La delegació ha organitzat una conferència a càrrec del sociòleg Salvador Cardús al voltant de la capacitat d’integració de la societat catalana a partir de l’exemple que proporcionen les colles castelleres. Hi participarà també l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i l’esmentat vicepresident de la Coordinadora de Colles Castelleres, Miquel Botella.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 876 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't