EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cau un 40% la dotació del fons de la Generalitat als ajuntaments

Vic i Manlleu perden tota la transferència, que l’any passat havia estat de 352.000 i 218.000 euros, respectivament.

El 9 Nou
08/01/2014

Els problemes de tresoreria de la Generalitat l’han portat a tancar l’any amb una nova clatellada que patiran de manera directa els ajuntaments, i molt especialment els de poblacions mitjanes. A Osona i el Ripollès, els més afectats seran Vic i Manlleu. Una resolució del Departament de Governació que es va publicar el 27 de desembre, en plenes vacances de Nadal, confirmava que “la disminució dels ingressos de la Generalitat” obligava a una retallada dràstica del Fons de Cooperació Local de Catalunya (FCLC), a través del qual els ajuntaments participen dels ingressos de la Generalitat. El conjunt dels ajuntaments d’Osona i el Ripollès hauran passat en un any de repartir-se 4,28 milions d’aquest fons a només 2,71, segons han sabut oficialment, via Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), fa tan sols una setmana. És una retallada de gairebé el 40%.
 Però els casos més extrems són Vic i Manlleu, que han passat de tenir consignats 358.000 i 218.000 euros el 2012, respectivament, per quedar-se a zero aquest any. Amb l’agreujant, a més, que la notificació els arriba amb els pressupostos de 2013 tancats i amb la previsió de drets reconeguts –transferències que es feien pagues de rebre– que preveien similars a les de 2012 però que s’han retallat de manera sensible, si és que no s’han anul·lat del tot. Vic i Manlleu al marge és el cas, sobretot, dels municipis amb més habitants que també eren els que rebien més diners d’aquest fons. Globalment, els ajuntaments d’Osona passen de rebre 3,27 milions a 1,92, mentre que al Ripollès passen de 1,004 milions a 795.000 euros.
 El primer a pronunciar-se ha estat l’alcalde de Manlleu, Pere Prat (ERC), que s’ha mostrat molest no només per la retallada que viurà el seu ajuntament –l’assignació, d’entrada, és zero– sinó per la manera de fer-la, “en plenes vacances de Nadal, com si es pretengués fer passar desapercebuda”. A principis d’aquesta setmana va mantenir els primers contactes amb alcaldes d’altres ajuntaments afectats, també de fora de la comarca, “i confio que tant des de la Federació com des de l’Associació Catalana de Municipis hi hagi un posicionament clar contra aquest nou greuge als ajuntaments”, diu. Un cop publicada la resolució al DOGC, ara s’està en període d’al·legacions. La resolució, per tant, encara no és ferma “i esperem reconduir-la a temps”, conclou l’alcalde de Manlleu.
 El Departament de Governació i Relacions Institucionals, que dirigeix Joana Ortega, justifica la mesura perquè la dotació del FCLC “resta condicionada a l’existència de disponibilitat pressupostària”, i que l’actual escenari de dèficit públic no permet assumir les previsions que s’havien fet en escenaris anteriors. Conscient dels perjudicis que comporta aquesta mesura per als ajuntaments, la Generalitat assegura que per al repartiment del fons s’ha buscat mantenir, en la mesura del possible, que els municipis acabin rebent els mateixos diners que l’any passat entre la participació que reben dels ingressos tant de la Generalitat com de l’Estat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 121 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't