EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

CiU, ERC i PxC tornen a votar junts a Vic per tombar una moció de la CUP demanant més participació ciutadana als plens

SI també ha tornat a facilitar l’aprovació del reglament que limita la participació de l’oposició en els plens. L’alcalde rebutja penjar l’estelada al pal de la bandera, en considerar que “no és fonamental” per aconseguir la independència.

El 9 Nou
02/07/2012

PxC ha tornat a votar de la mà de l’equip de govern al ple de Vic d’aquest dilluns. Ha estat en la moció que havia presentat la CUP per regular l’anomenat dret de proposta que hauria possibilitat a entitats i ciutadans participar en els plens quan un tema els afecti.

La moció de la CUP, fonamentada jurídicament en diferents lleis i reglaments, ha estat tombada per CiU, ERC i PxC amb l’argument, segons ha explicat el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López (ERC), que els serveis jurídics de l’Ajuntament no ho veuen exactament igual. ICV-EUiA és l’únic grup que ha donat suport a la moció de la CUP. El PSC s’ha abstingut, i SI no ha pogut participar en la votació, ja que el seu regidor Iban Lapeira s’havia hagut d’absentar per motius familiars.

ELS PLENS EXPRÉS, ENDAVANT

Prèviament el ple havia tornat a aprovar el nou reglament dels plens, un reglament que, tal com han denunciat la CUP i ICV-EUiA, limita dràsticament la participació de l’oposició als plens i, a més, tanca les portes a la discussió i aprovació d’un Reglament Orgànic Municipal (ROM) com el que tenen la majoria de ciutats de la mesura de Vic, i fins i tot moltes de més petites.

El reglament s’ha aprovat amb el vot de CiU, ERC i SI, que hi vota a favor en haver-li acceptat que els veïns poguessin presentar preguntes al ple. Una possibilitat, aquesta, ja prevista en el reglament actual, vigent des de 1997, tal com li han recordat en el ple d’avui des de la CUP. Georgina Rieradevall ha dit de Lapeira que “deu ser el pitjor negociador que hi ha hagut en aquest Ajuntament”. Rieradevall també ha dit que, en contra de les acusacions que se li fan des de l’equip de govern, estaven disposats a “cedir” en la negociació del ROM.

La portaveu del partit independentista ha criticat altres aspectes del reglament, com que el veí o representant d’entitat que vagi a formular la pregunta al ple només pugui parlar durant un minut o que la presentació d’esmenes a les mocions per part del grup pugui ser acceptada excepcionalment sense haver regulat els criteris per regular l’excepcionalitat.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) també ha estat molt crític amb el reglament. Ha anunciat un plec d’al·legacions on, entre altres coses, demanaran que es retransmetin els plens per la web municipal, com es fa en altres ajuntaments. “Vic és una gran ciutat que es mereix un ROM”, ha conclòs el regidor ecosocialista.

Iban Lapeira (SI), molt crític amb la CUP, ha dit que ells no se senten limitats pel reglament, i s’ha remès a les comissions prèvies al ple, que no són públiques, per plantejar dubtes o preguntes.

Jacint Raurell (PSC) i Josep Anglada (PxC) han justitificat la seva abstenció en el fet que si igualment no hi ha consens pel reglament, es podria deixar aparcat i negociar un ROM per aprovar-lo amb la majoria que hi hagi en el moment que se sotmeti a votació. Anglada no s’ha estalviat referències a la CUP, als quals ha titllat d'”antisistemes, antidemocràtics, violents i feixistes”, i ha convidat Georgina Rieradevall “a marxar de Vic” i anar a viure en ciutats on la participació ciutadana és més acceptada en els plens. Malgrat el to insultant de la intervenció l’alcalde no ha fet cap retret a Anglada.

En el ple d’avui ja s’ha començat a aplicar algunes de les mesures que proposa el reglament, com que al principi del ple s’entrega una preacta a cada regidor. Això estalvia a la secretària de llegir cada proposta. El públic i la premsa assistents al ple, però, no disposen de la preacta, tot i haver-la demanat, amb la qual cosa el seguiment del ple es fa molt més difícil.

El ple ha durat dues hores i mitja, a diferència d’anteriors, que s’havien allargat més de quatre hores.

SENSE ESTELADA AL PAL DE LA BANDERA

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), ha rebutjat la possibiltiat de penjar l’estelada al pal de la bandera, tal com li ho ha reclamat la CUP. Vila d’Abadal considera que penjar o no l’estelada “no és fonamental per aconseguir la independència”. “No aporta ni més ni menys a la independència”, havia dit prèviament.

Nil Puigvila (CUP) havia recordat que altres ajuntaments ho fan, i ha posat com a exemple Calldetenes, que té alcalde de CiU. “L’alcalde de Calldetenes no és més independentista que el de Vic perquè penja l’estelada al pal”, ha recalcat Vila d’Abadal, que és el president de l’Associació de Municipis per la Independència.

POLÍTICA DESTRUCTIVA PER DEMANAR L’EXTRACTE DE LA VISA

L’alcalde Josep M. Vila d’Abadal també ha estat molt crític amb la CUP, dels quals ha dit que feien “política destructiva” en demanar-li que fes públic l’extracte de la Visa que es paga amb diners de l’Ajuntament. La CUP havia citat un informe del Síndic de Greuges que els dóna la raó en la seva petició.

Vila d’Abadal ha retret al grup independentista la seva “irresponsabilitat” en donar a entendre que hi ha alguna cosa irregular, i els ha convidat a comprovar les despeses de representació quan es tanquin els comptes. Una despesa que, ha dit Vila d’Abadal, és el 0,17% de la despesa de l’Ajuntament, i que s’ha rebaixat en un 51%. “No posem en dubte res, s’hi posa en dubte negant-se a fer-ho públic”, li ha respost Puigivila. “No és un tema rellevan, vostès sabran el què fan”, ha dit Vila d’Abadal, que també ha estat crític amb els mitjans de comunicació que han informat del tema.

MOCIONS PEL CONCERT ECONÒMIC I CONTRA EL RESCAT BANCARI

El ple també ha aprovat una moció donant suport a la reclamació del concert econòmic. S’ha aprovat amb el vot de CiU, ERC i ICV-EUiA. CUP i SI hi han votat en contra, ja que per ells s’ha d’anar a buscar la independència directament sense passar pel concert econòmic. PxC i PSC s’han abstingut.

També s’ha aprovat una moció del PSC molt crítica amb el rescat bancari. La moció ha tingut el suport de tots els grups excepte la CUP que s’ha abstingut, ja que volien que s’afegís la petició que els diners del rescat bancari fossin gestionats directament per l’Estat i no pas pels propis bancs.

Finalment s’ha aprovat una moció de PxC per donar suport a la xarxa de municipis medievals de Catalunya. S’ha aprovat amb el suport de PxC i el PSC, l’abstenció de CiU i ICV-EUiA i el vot en contra de la CUP.

ICV INSISTEIX SOBRE EL MOLÍ D’EN SABORIT

ICV-EUiA ha tornat a demanar que l’Ajuntament obligui els propietaris de la finca de l’antiga Genís Antel que, tal com preveu el conveni que van firmar amb l’Ajuntament, arrangin el Molí d’en Saborit. “Tan curós que és l’Ajuntament en complir convenis com el de la Farinera a l’hora de posar noms a carrers i aquí, quan és el privat qui té les obligacions, es deixa que vagi passant el temps”, ha dit Xavier Tornafoch. Josep Rafús (CiU), regidor d’Urbanisme, li ha respost que mentre no es desenvolupi urbanísticament el sector no se’ls pot exigir l’acompliment del conveni pel que fa al Molí d’en Saborit.

PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR I EBE

ICV-EUiA també s’ha interessat per la preinscripció escolar i pel futur de l’acollida escolar, un cop tancat l’Espai de Benvinguda Educativa (EBE). Precisament Xavier Tornafoch ha recordat que tot i haver estat molt crític en el seu moment amb l’EBE, “amb el temps he de reconèixer que allà s’hi ha fet bona feina”.

Anna Erra (CiU), regidora d’Educació, ha informat que el 90% de les inscripcions en primera opció s’han pogut satisfer. Respecte l’EBE ha dit que s’ha hagut de tancar, però que les referències que ha permès crear se seguiran igualment des dels centres escolars. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha lamentat el tancament de l’EBE i ha explicat que s’havia arribat a plantejar si l’Ajuntament tot sol el podia pagar, però que no havia estat possible.

ELS CARTELLS DE LA MANIFESTACIÓ CONTRA EL RACISME

Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat, ha confirmat que s’ha obert un expedient sancionador a la CUP per haver penjat cartells de la manifestació contra el racisme del 26 de maig en mobiliari urbà. Des de la CUP han lamentat l’incompliment d’un acord del ple de maig on ells van entendre que es perllongava la moratòria de no sancionar a qui pengés cartells fora de lloc mentre no s’haguessin instal·lat més plafons. Des de l’equip de govern se’ls ha dit que no era així i que netejar el mobiliari urbà té un cost.

L’INCENDI DE DISSABTE

PxC s’ha interessat per les causes de l’incendi de dissabte al Graell. Marta Riera fins i tot ha arribat a demanar si tenia pensat dimitir algú. Des de l’equip de govern se’ls ha dit que s’estan investigant les causes i s’ha desmentit que, tal com ha dit Riera, els terrenys fossin de propietat municipal.

ALDARULLS AL PASSEIG DE LA GENERALITAT

Josep Anglada (PxC) ha estat especialment dur amb la CUP. Ha dit que membres de la CUP van participar en uns aldarulls la nit de divendres a dissabte al passeig de la Generalitat. “Em preocupa el tarannà cada vegada més violent de persones de la CUP de Vic”, ha emfatitzat Anglada, que ha qualificat els fets de “tipus kale borroka”.

Joan Ballana ha confirmat que pels volts de quarts de sis de la matinada hi va haver uns incidents que s’estan investigant, sense precisar de què es tractava i de qui n’eren els presumptes autors.

EL COST DEL VÍDEO PROMOCIONAL DE VIC

PxC també ha criticat el cost del vídeo promocional de Vic, que ha valgut 10.600 euros. Anna Erra ha dit que bona part venia subvencionat per la Diputació i que el material era “valuosíssim”.

ACTE DE REBUIG A LES AGRESSIONS AL CATALÀ

La CUP ha demanat que es convoqui des de l’Ajuntament, de forma unitària, un acte de rebuig a les agressions a la llengua catalana. “Esperem que el fet que ho demani la CUP no torni a enterbolir la bondat de la proposta”, ha dit Nil Puigivila, que ha negat que ells hagin convocat mai cap acció “amb interès partidista”, en referència a la manifestació contra el racisme del 26 de maig.

L’alcalde s’ha compromès a convocar una junta de portaveus per tractar el tema.

ANUNCIS “ÈTICAMENT REPROBABLES”

Georgina Rieradevall (CUP) ha demanat més control polític de segons quin tipus de publicitat s’inclogui al programa de festa major. Feia referència al de la contraportada del programa de mà, on es convida els hipotètics clients a vendre’s l’or de la família “per poder anar de vacances”.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

Vic aprova la normativa de funcionament dels Plens Municipals on es fomenta la participació ciutadana

Es modificarà l’Ordenança municipal per facilitar la instal·lació de terrasses a la via pública

S’han fet els primers passos per crear el Consell Assessor Urbanístic de Vic

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia el Ple Municipal ordinari del mes de juliol. S’han adoptat els següents acords:

El ple d’avui ha aprovat de forma inicial les normes de funcionament del ple municipal, tot i que ara s’exposarà de forma pública durant 30 dies per si alguna formació política vol fer-hi alguna esmena. La nova normativa que s’ha elaborat per gestionar les sessions plenàries de Vic recull, entre altres punts, un torn reservat per associacions que puguin formular les seves preguntes o precs de forma directa amb un màxim de 5. De fet, ha estat en aquest punt on l’alcalde ha volgut reafirmar i insistir en la voluntat del consistori vigatà d’implicar la ciutadania en el màxim òrgan de decisió d’un govern municipal. Els grups polítics de l’oposició han mostrat, alguns d’ells, la seva disconformitat amb el document, i ha anunciat que exposaran diverses al·legacions durant el termini legal. D’altres, com el grup del SI ha justificat el seu vot afirmatiu, ja que amb aquesta nova normativa s’aconsegueix més participació ciutadana, i ells prefereixen fer “una oposició constructiva”, ha dit el regidor Iban Lapeira. Aquest punt ja s’havia discutit en el darrer Ple Municipal però els dubtes que s’havien generat sobre el termini d’inclusió de la documentació perceptiva, van provocar que l’equip de govern decidís tornar a repetir la votació. En el text que s’ha presentat avui ja s’hi havien introduït les esmenes de SI.

També s’ha modificat les dates dels plens del mes d’agost i setembre. Així, s’ha aprovat per unanimitat que el ple municipal del mes d’agost se celebrarà el dimecres dia 1 d’agost i el de setembre tindrà lloc el dilluns, dia 17 de setembre.

Un altre dels punts que ha donat llum verda tots els partits polítics representats al consistori ha estat la modificació de la taxa per serveis d’esport. En aquest cas es s’ha incorporat una taxa per ocupar la zona annexa al camp de rugbi i beisbol de Vic amb un preu de fins a 50 €/hora per activitats esportives sense ànim de lucre; i fins a 100€ en altres. A la vegada, s’ha incorporat una nova taxa pel reconeixement del certificat mèdic esportiu que és de 10 € per entitats esportives registrades a Vic i ciutadans empadronats a la ciutat; i de 15 € per la resta.

S’aprova la modificació i suplement de crèdits del pressupost 2012 en base a tres propostes de 524.759,44 € en referència al pressupost de l’Ajuntament de Vic ; 97.000 € en relació al pressupost de l’Institut Municipal d’Esports i 107.000 € pel què fa l’Organisme de Fires i Mercats.

S’aprova el conveni de col·laboració entre Diputació de Barcelona, diversos ajuntaments d’Osona (entre els quals Ajuntament de Vic)i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Font Fred per a la participació al Pla d’informació i vigilància conra incendis forestals per aquest any 2012. Aquest acord implica que el consistori vigatà aportarà 133 € en concepte de consum de combustible, neteja, reparacions i substitucions de rodes dels vehicles.

El consistori també ha aprovat durant la sessió d’avui la creació d’una comissió d’estudi per tal de poder treballar i definir un reglament per crear el Consell Assessor Urbanístic de Vic. Aquesta comissió estarà presidida pel mateix regidor delegat de l’Àrea d’Urbanisme i Activitats, Josep Rafús i altres tècnics de l’Ajuntament de Vic del departament d’urbanisme, de participació ciutadana i de secretaria. Ha estat en aquest punt on l’alcalde i el regidor de l’oposició Xavier Tornafoch han volgut celebrar la seva aprovació, ja que demostra una vegada més l’aposta que està fent la ciutat en matèria de participació ciutadana. De fet, el mateix alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha recordat que Vic compta amb un POUM que va ser elaborat de forma molt oberta i amb una alta col·laboració per part dels vigatans i vigatanes.

El ple d’avui també ha donat llum verda a admetre a tràmit la iniciativa per a l’aprovació de l’ordenança de sorolls i designar la comissió d’estudi de la mateixa formada per tècnics municipals.

S’admet a tràmit la modificació de l’article 95 de l’ordenança municipal de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana amb l’objectiu de facilitar la instal·lació de terrasses a les vies públiques amb les garanties de seguretat pels seus usuaris, vianants i circulació de vehicles.

A la vegada es designen els membres de la comissió d’estudi encarregada de redactar aquesta modificació formada per tècnics municipals. Així la nova normativa inclou que les voravies de menys de tres metres d’amplada és prohibida l’ocupació. A les voravies de tres metres s’autoritzen les instal·lacions que deixin com a mínim un metre i mig d’espai lliure pel pas dels vianants. D’altra banda les voravies més amples de cinc metres es podrà ocupar fins a una tercera part, comptada des de la línia de la façana. La modificació també mostra una normativa en funció del lloc on es vol ubicar la terrassa.

S’aprova el Pla Específic Municipal de la Festa Major de Vic. Aquest té per objectiu establir els procediments mínims d’actuació i dels organismes, serveis i recursos locals i externs per tal de fer front a les situacions d’alerta i/o emergència ocasionades durant els dies de Festa Major.

Mocions:

El ple d’avui ha debatut 4 mocions presentades per diverses formacions polítiques.

A/ MOCIÓ DE CiU, ERC i ICV PER RECLAMAR EL CONCERT ECONÒMIC PER A CATALUNYA. La moció s’ha aprovat amb els vots de CiU, ERC i ICV; l’abstenció per part de PSC i PxC i els vots en contra de la CUP i SI. Després de 32 anys es constata que els successius models de finançament que s’han aportat a Catalunya són insuficients per a les necessitats de despesa i sobretot clarament inferiors a la capacitat fiscal de Catalunya. De fet, els impostos que es paguen a l’Estat espanyol, un 43% no torna ni en forma de serveis ni d’inversions. Només amb l’import que Catalunya deixa de percebre en un dia, 45M€, es podria construir 1 hospital o 11 escoles.

Davant de totes aquests premisses la moció reivindica que cal obtenir un model de finançament propi i singular per a Catalunya com és el concert econòmic. Aquesta és l’eina clau per a la reactivació econòmica, per obtenir els recursos adequats per finançar la despesa orientada a enfortir la competitivitat i la cohesió social del país, així com també per proporcionar més recursos als ens locals, amb l’objectiu de garantir la suficiència financera dels ajuntaments. Per això la moció manifesta que Catalunya té dret a decidir sobre el model de relació que vol amb l’Estat espanyol. També inclou que cal reconèixer la necessitat d’un model de finançament propi per a Catalunya, reconegut dins la Constitució espanyola. La moció també recull que cal donar suport a la proposta que surti del Parlament de Catalunya en la petició del concert econòmic que suposi una relació bilateral entre la Generalitat i l’Estat espanyol, amb total sobirania en l’hisenda pròpia i la cessió del 100% dels tributs al govern català.

B/MOCIÓ DE LA PxC PER DONAR SUPORT A LA XARXA DE MUNICIPIS MEDIEVALS DE CATALUNYA. La moció s’ha aprovat amb els vots de PxC i PSC; les abstencions de CiU, ERC i ICV. La moció recull la inquietud de donar suport a iniciatives que donin suport al llegat cultural i patrimonial que tingui a veure amb el tema medieval i com a tal a la xarxa de ciutats medievals que fa poc s’ha constituït. El document reafirma que Vic, com a referent de ciutat Medieval, expressa el seu reconeixement i el seu suport a la recentment creada Xarxa de Municipis Medievals de Catalunya que està formada per ciutats com Bagà, Besalú, Montblanc, Mora d’Ebre, Sant Pere de Vilamajor, Súria i Badalona. Durant el debat de la moció la regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira ha demanat a la formació de PxC que retiressin el document i el presentessin més endavant, ja que la Xarxa de Municipis Medievals encara no està formalment constituïda; però Josep Anglada ho ha declinat. Ha esta aquesta decisió que ha fet que l’equip de govern l’abstingués.

C/ MOCIÓ DE LA CUP PER ESTABLIR UN PROTOCOL QUE REGULI EL DRET DE PROPOSTA I LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA ALS PLENS DELS CIUTADANS I LES ENTITATS CIUTADANES. REBUTJADA.

D/ MOCIÓ DEL PSC RESPECTE EL RESCAT FINANCER. La moció s’ha aprovat amb els vots de favorables de tots els grups polítics, excepte la CUP que s’ha abstingut. El document recull que amb el rescat per valor de 100.000M d’€ que el govern de l’Estat espanyol va sol·licitar a les institucions europees permeti una injecció a la banca i a conseqüència possibiliti el desbloqueig del crèdit a les famílies, a les empreses, als autònoms i a les administracions. A la vegada, estimuli el creixement i afavoreixi a la creació d’ocupació. La moció també exposa que cal reclamar al Govern de l’Estat que investigui la gestió i els processos de reestructuració de les entitats bancàries intervingudes i es depurin responsabilitats. També demana que s’apliqui als directoris/ves de les entitats financeres intervingudes una normativa que impedeixi cobrar indemnitzacions. I, finalment demana que els actius immobiliaris que s’han quedat les entitats com a conseqüència d’impagats passin a destinar-se majoritàriament a l’habitatge social i majoritàriament a lloguer social.

Moció de la CUP sobre la participació ciutadana als plens

MOCIÓ DE LA CUP PER ESTABLIR UN PROTOCOL QUE REGULI EL DRET DE PROPOSTA I LA PARTICIPACIÓ ALS PLENS DELS CIUTADANS I LES ENTITATS CIUTADANES

Atès que la participació ciutadana és un dels pilars bàsics de la democràcia.

Atès que la participació ciutadana permet millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a qui fa protagonistes i responsables de les decisions que els afecten.

Atès que amb la participació ciutadana es reforça la democràcia i s’educa per a una nova cultura política.

Atès que la participació ciutadana és la implicació de la ciutadania en la presa de decisions dels governs, mitjançant espais, vies i mètodes que milloren la qualitat de la gestió pública, per fer-la més eficaç.

Atès que la participació ciutadana és una manera de governar conjuntament amb la ciutadania amb transparència i corresponsabilitat.

Atès que el punt 1 de l’article 70 bis de la llei 7/1985 Reguladora de les Bases del Règim Local diu que “Los ayuntamientos deberán establecer y regular en normas de carácter orgánico procedimientos y órganos adecuados para la efectiva participación de los vecinos en los asuntos de la vida pública local”.

Atès que l’article 72 de la mateixa llei diu que “Las Corporaciones locales favorecen el desarrollo de las asociaciones para la defensa de los intereses generales o sectoriales de los vecinos, les facilitan la más amplia información sobre sus actividades, y, dentro de sus posibilidades, el uso de los medios públicos y el acceso a las ayudas económicas para la realización de sus actividades e impulsan su participación en la gestión de la Corporación en los términos del número 2 del artículo 69.”

Atès que l’article 228 del Reial Decret 2568/1986 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats locals, en el primer punt diu que “Cuando alguna de las asociaciones o entidades a que se refiere

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 65 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't