EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Comencen les batudes per la gran quantitat de senglars al Collsacabra

Ja s’han començat a fer les primeres batudes preventives de porcs senglars al Collsacabra, a la zona de Pruit. La […]


El 9 Nou
02/09/2009

Ja s’han començat a fer les primeres batudes preventives de porcs senglars al Collsacabra, a la zona de Pruit. La Societat de Caçadors de Rupit i Pruit ha alertat de “la quantitat de porcs senglars aixecats”, explica el vicepresident d’ASAJA i soci, Josep Fatjó-Vilas. “De porcs, n’hi ha molts a la zona de Rupit i Tavertet; cada any es repeteix el mateix problema”, explica Fatjó-Vilas.

De totes maneres, els caçadors també alerten que la sequedat d’algunes zones i la calor que ha fet aquests dies fa que “els gossos perdin el rastre i acabin molt cansats” després de les batudes. La temporada oficial de caça del senglar, tant a Osona com al Ripollès, comença el dia 6 de setembre i s’allarga fins la tercera setmana de febrer.
Tot i que al Collsacabra s’ha detectat més presència de senglars, des dels forestals d’Osona s’afirma que “la quantitat de danys als conreus no ha variat respecte a l’estiu passat”. A més, s’apunta que a partir d’aquesta última setmana d’agost és quan es començarà a notar més la presència d’aquests animals, ja que “el blat de moro és més gros i les cries de porc han crescut”, explica el cap dels forestals de la comarca, Quim Dalmau.

En aquests moments, els forestals d’Osona han donat permisos preventius de caça a Oristà, Muntanyola, Sant Quirze de Besora, Sora, Sant Bartomeu del Grau, Collsuspina, Orís, Taradell, l’Esquirol, Sant Julià de Vilatorta, les Masies de Voltregà, Vic, Rupit-Pruit, Tavèrnoles i Sant Pere de Torelló. En aquesta llista, per exemple, destaca que aquest any hi ha poca presència de pobles del sud de la comarca d’Osona: només Taradell, Muntanyola i Collsuspina.

I, en aquest últim, l’alcalde Josep M. Girvent explica que “aquest any no hi ha massa problemes; els senglars no han tocat massa sembrats. El que passa, és que sempre es demana permisos a la zona d’aprofitament comú a la finca de Mas Padrós”.

Girvent també comenta que “aquests últims anys no s’ha fet gaire blat de moro i, a més a més, el sorgo va endarrere i encara no ha estat afectat pel senglar”. Aquesta mateixa opinió la té Josep Vila, de Balenyà, pagès que tradicionalment havia plantat sorgo i havia patit la visita dels senglars: “Al sud d’Osona no hi ha ni sorgos ni blat de moro a causa de la sequedat; el sorgo no fa més de dos pams i no crida l’atenció dels senglars perquè no té espigues que puguin rosegar els porcs senglars”.

En contra d’aquest possible increment de la localització dels porcs senglars, el cap dels forestals osonencs puntualitza: “Sí que hi ha comentaris que en alguns llocs no se’n troben tants, però el fet que aquesta temporada el bosc és més humit fa que el porc senglar no hagi marxat tant del bosc. Gràcies a la humitat furguen els arbres podrits i el sotabosc per trobar menjar”. A més, Dalmau també apunta un altre possible motiu per explicar per què alguns pagesos creuen que n’hi ha menys: “També hem estat uns anys que hi havia molta població i, com que ho hem anat regulant amb les temporades de caça, es nota”.

En el cas del Ripollès, el cap dels forestals de la comarca, Gustau Puiggròs, apunta que “com cada any, la mitjana de permisos de caça preventiva és la mateixa”. S’han donat entre 15 i 20 permisos. Al Ripollès, sembla que els danys han estat en la línia dels altres anys, “entre la normalitat”.

Joan Prats, de la Societat de Caçadors Puigmal (Ribes i Campelles), explica que “tot i que nosaltres no hem sol·licitat cap permís, sí que hi ha molts rastres de porcs”. Prats és partidari de deixar regenerar els animals si no hi ha “cap propietari que ho sol·liciti perquè li fan mal”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 878 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't