Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Consternació també a Osona per la mort del cuiner Santi Santamaria

El propietari de Can Fabes de Sant Celoni ha mort al seu restaurant de Singapur. Tenia una estreta relació amb Osona, on el seu fill Pau té una explotació de cavalls àrabs a Balenyà. L’última visita va ser per inaugurar la mostra de diorames de Nadal a Roda de Ter, al desembre passat.

  • El 9 Nou
  • 16/02/2011 | 16:28

El cuiner Santi Santamaria ha mort aquest dimecres a Singapur als 53 anys, segons han informat fonts properes al xef. El cuiner era propietari del conegut restaurant ‘Can Fabes’ de Sant Celoni (Vallès Oriental), reconegut amb tres estrelles Michelin i va ser el primer xef català en obtenir la màxima distinció. Santamaria es trobava en el seu restaurant de Singapur, ‘Santi’, i podria haver patit un atac de cor o una embòlia. Nascut, el 26 de juliol del 1957, Santamaria portava una llarga trajectòria en el món de la cuina.

La relació del cuiner de Sant Celoni amb Osona ve de molts anys. Era amic, per exemple, de Miquel Martí i Pol, i d’aquí també s’explica la relació amb Roda i amb l’entorn del poeta. Haurà estat precisament a Roda on Santamaria ha protagonitzat l’últim acte públic, aquest Nadal passat, inaugurant la mostra de diorames amb una xerrada a Can Planolas.

· Can Fabes, un tres estrelles de referència

L’any 1981, va obrir el seu conegut restaurant ‘El Racó de Can Fabes’ amb la seva dona Àngels i set anys més tard aconseguia la primera estrella Michelin.

A continuació, Santamaria va obrir altres restaurants a Barcelona, a l’Hesperia Tower, Madrid i Singapur.

Santamaria era autor, d’entre altres publicacions, del llibre ‘La cocina al desnudo’, que va ser distingit amb el Premio de Hoy’. Va ser un llibre, també, que va obrir una forta polèmica en el món de la cuina quan el propietari del Racó de Can Fabes va carregar contra altres companys de professió per utilitzar ingredients no del tot naturals per fer les seves creacions i creia que la cuina tradicional s’estava perdent. En cocnret, va anomentar aquest tipus de cuina ‘cuina molecular’ o ‘tecnoemocional’. El mateix any, Santamaria obria el seu primer restaurant fora de l’Estat, Ossiano, a l’Atlantis the Palm a l’illa rtificial The Palm, a la costa de Dubai.

Fa dos anys, al 2009, la Guia Michelin va distingir el cuiner amb un total de set estrelles -tres a Can Fabes, dues al Santceloni, una a l’Evo i una al Tierra. És el màxim nombre d’estrelles mai atorgat a unexef espanyol.

A Barcelona, també tenia el restaurant Evo, a l’hotel Hesperia Tower, i el Tierra, al Valdepalacios Hotel, a Madrid. Santamaria també havia col·laborat amb TV3 i des del 2001 escrivia al ‘Magazine’ de ‘La Vanguardia’.

Junt amb Santamaria, altres tres cuiners catalans tenen tres estrelles Michelin als seus restaurants. Són Ferran Adrià, amb ‘El Bulli’ de Roses; Joan Roca, amb ‘El Celler de Can Roca’ de Girona i Carme Ruscalleda, propietària del restaurant ‘Sant Pau’.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.