EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Copa menstrual, una alternativa poc coneguda que respecta la dona i el mediambient

Una dona utilitza un mínim d’onze mil compreses o tampons al llarg de la seva vida, segons el portal digital Etselquemenges. Això comporta diverses conseqüències com al·lèrgies, sequetat o irritabilitat en els genitals femenins i un alt grau de contaminació en el medi ambient.

El 9 Nou
16/04/2015

Cada vegada hi ha més dones que opten per alternatives més naturals, com les compreses i tampons que fabriquen algunes empreses amb cotó orgànic lliure de clor i blat de moro lliure de transgènic. Aquestes opcions respecten molt més tant la salut femenina com el mediambient. Tot i així, l’impacte que genera en el mediambient l’ús d’11 mil compreses o tampons al llarg de la vida d’una dona, és immens.

La copa menstrual és la solució per respectar la dona i l’entorn. Es tracta d’un producte de cautxú o silicona en forma de copa amb una tija que recull el flux sense perjudicar la flora bacteriana vaginal, i al no haver tingut oxigenació, s’eviten les olors menstruals.

La copa s’inserta doblegada, i es desplega un cop és dins. La tija, de llargada personalitzada, serveix per facilitar-ne l’extracció. Un cop extreta, es buida el flux, es neteja i es torna a insertar. Es pot esterilitzar al final del cicle, bullint la copa en aigua. Fins i tot s’hi pot dormir, a diferència dels tampons, ja que es pot estar fins a 12 hores de protecció real sense buidar el recipient. Algunes dones manifesten que al principi és més dificultós que un tampó, però un cop agafes la pràctica no té punt de comparació. La copa menstrual dura aproximadament 10 anys.

L’Adriana Castells és presidenta de l’Associació per la Difusió de la Copa Menstrual (ADCM) i porta més de tres anys explorant i difonent el món de la copa menstrual i l’autoconeixement femení. Realitza tallers gratuïts sobre una gran varietat de temes relacionats amb la dona. A més, comercialitza a preus raonables varietat de productes alternatius, saludables, pedagògics i terapèutics. Segons ella, la copa ofereix l’avantatge de l’autoconeixement: “Amb el tampó t’estan dient: té un aplicador, no et toquis. Amb la copa més aviat estem dient: coneix-te bé per saber-te-la col•locar i retirar. Mira la teva sang, veuràs que no n’hi ha per tant”.

Castells també explica que les dones que utilitzen aquesta alternativa es poden trobar amb problemes com ‘la novatada’, que sorgeix a causa del desconeixement: “L’impacte cultural que suposa és fort en alguns llocs. No totes les dones accepten fàcilment els valors que van lligats a les copes menstruals. Volen probar-la però no s’atreveixen”.

Aquesta alternativa és poc coneguda perquè, segons Castells, és un producte poc rendible pels fabricants. Fa més de 100 anys que aquesta alternativa existeix, però no s’ha introduït en la nostra societat fins l’any 2002 amb la primera copa menstrual moderna.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't