EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

De l’otorinolaringòleg a l’oftalmòleg

Sabies que les persones distingeixen 1500 tons musicals i que els animals amb l’oïda més fina són els dofins i els ratpenats? Sabies que qualsevol so per sobre dels 130 decibels afectar l’oïda humana? Sabies que mirant la pantalla de l’ordinador els ulls només parpellegen set vegades en un minut?


El 9 Nou
30/11/2012

Les condicions de treball dels nostres avis no eren les més adequades, però en aquells temps, el més important era sobreviure i que no faltés el pa a taula. Molts d’ells treballaven en mines o en fàbriques amb molt soroll durant més de vuit hores diàries. La prolongada exposició als sons forts, al cap de molts anys, els ha passat factura. És per això que molts d’ells, avui en dia, pateixen problemes auditius. La pèrdua d’audició és a causa de les freqüències agudes compreses entre els 4.000 Hz i els 6.000 Hz. Per entendre’ns, quan mantenim una conversa, la freqüència és entre 500 Hz i 3.000 Hz com a màxim.

La revolució digital ha fet que les tecnologies de la informació i la comunicació, és a dir les TIC, passin a ser un ingredient indispensable en la nostra dieta diària. Segons un estudi de VSP Vision Care, els oftalmòlegs visiten més de 10 milions de pacients cada any amb problemes de visió relacionats amb l’ordinador.

Quantes vegades els vostres pares us han dit, no mireu la televisió de tant a prop que fa mal a la vista? Però, us heu parat a pensar la gran quantitat d’hores que estem davant dels dispositius electrònics –ordinadors, mòbils i tauletes– al llarg del dia, alguns per treballar, altres per oci o altres per estudis? Sigui com sigui, la societat del segle XXI vivim exposats a tasques de visió propera. En som conscients que l’ús prolongat d’aquests aparells poden afectar la nostre visió? Segurament no. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, cada cinc segons una persona es queda cega al món i són problemes que es podrien haver evitat amb tractaments.

Experts en oftalmologia han afirmat que durant els últims anys els problemes visuals s’han multiplicat com a conseqüència de l’ús excessiu dels ordinadors. Tanmateix, l’Associació Americana d’Oftalmologia ha agrupat tots aquests trastorns visuals i ha creat un nom: Computer Vision Syndrome, és a dir, Síndrome Visual de l’Ordinador. Els especialistes diuen que els problemes no venen provocats per les pantalles del ordinadors en sí, sinó per la manera de com els utilitzem. Davant del problema, recomanen que la distancia entre els ulls i la pantalla ha de ser entre 70 cm i 100 cm, per així, reduir la incidència de tensió ocular.

Els experts també recomanen l’ús de llàgrimes artificials per lubricar l’ull quan notem que els tenim secs. A més a més, una bona manera d’evitar problemes de vista causats per les pantalles dels ordinadors és la Norma del 20/20/20; és a dir, cada 20 minuts retirar la vista de la pantalla i mirar 20 segons a 20 peus, que equivaldria a 6 metres.

Així doncs, a anys vista els recomano que vagin demanant hora a l’oftalmòleg, perquè si no posem remei o tenim una mica més de cura amb la utilització de les noves tecnologies, tots acabarem a la sala d’espera amb els mateixos problemes. Si als nostres avis algú els hagués advertit que treballar exposat amb tant soroll podia ser perjudicial per la salut, segurament haguessin fet alguna cosa per intentar evitar-ho. Avui en dia, ja existeixen unes lleis per regular que els empleats estiguin treballant amb unes condicions laborals dignes; per això, hem de contemplar els problemes visuals que es poden patir per la perllongada exposició a pantalles -ordinadors, mòbils o altres dispositius- i sobretot hem de modificar alguns comportaments. Per tant, de la fàbrica a l’otorinolaringòleg, però de l’era digital al oftalmòleg.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't