EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Demanen que no s’enterri el soldat de Torelló fins que se l’hagi identificat

L’impulsor del banc d’ADN de desapareguts de la guerra creu que caldria conservar-ne les restes.

El 9 Nou
02/04/2016

L’impulsor del banc d’ADN de desapareguts durant la Guerra Civil, Roger Heredia, creu que cal aplicar els protocols internacionals en el cas del soldat republicà mort a Torelló i no exhumar les seves restes fins que se l’hagi pogut identificar. El Departament d’Afers i Relacions Institucionals de la Generalitat era partidari d’enterrar-lo al cementiri de Torelló, després que l’estudi genètic descartés qualsevol vincle de parentesc amb els familiars d’un cas que constava al cens de desapareguts de la Generalitat i que encaixava amb la informació del soldat republicà enterrat al mas El Puig de Torelló.
Des del banc d’ADN de desapareguts durant la Guerra Civil consideren que les restes del soldat republicà –executat el 4 de febrer de 1939– s’haurien de conservar en un espai en condicions i no enterrar-lo fins que es pugui identificar. Al banc d’ADN, que compta amb el suport del Parlament, però que és una iniciativa popular amb el suport de la Universitat de Barcelona i la Fundació Bosch i Gimpera, hi ha actualment mostres genètiques d’un centenar de famílies, tot i que es calcula que n’hi ha unes 4.600 que busquen algun parent desaparegut durant la Guerra Civil. Heredia creu que si s’espera que s’ampliï el banc d’ADN pot ser més fàcil identificar víctimes com el soldat mort a Torelló. Heredia va assistir aquest dimecres al ple del Consell Comarcal d’Osona, que va aprovar una moció de suport al banc d’ADN.
En el mateix sentit que l’impulsor del banc d’ADN es va manifestar el grup de la CUP-Som Poble de Torelló en el ple d’aquest dilluns. El regidor Lluís Toneu va dir que només s’ha creuat l’ADN de la persona trobada l’estiu passat amb una família, “amb el que els suposa no haver trobat el seu parent i per les que continuen buscant”. Va reivindicar que es pressioni perquè les restes “es puguin creuar amb el banc d’ADN”. Des de la CUP van fer una petició a la resta de grups per “no precipitar-nos, assegurar com conservar les restes i parlar de com procedir”. Va remarcar que “seria bo escoltar les famílies” que tenen familiars desapareguts i “atendre les reivindicacions” per creuar les dades amb el banc d’ADN.
El primer tinent d’alcalde, Manel Romans, va dir que la voluntat del consistori és crear una comissió en què hi hagi entitats com l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET), Tilbo i el Cosidor Digital. “Tenim la voluntat de fer les coses ben fetes” i “si es creu que cal fer la petició a la Generalitat” perquè es faci aquest encreuament de dades, “no ho veiem malament”, va assegurar Romans. La resta de grups van donar suport a la proposta.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 859 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't