EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Després de trenta anys, l’ADFO replanteja el seu futur

L’ADFO és un referent en accessibilitat, inserció laboral i atenció social a les persones amb discapacitat física. Amb la retallada de subvenció de la Generalitat, que representava més de la meitat del seu pressupost, es dipositen les esperances en l’empresa de serveis paral·lela.

El 9 Nou
20/07/2012

Aquest any l’ADFO fa 30 anys, però no ho pot celebrar com voldria. Mentre que el 55% del seu pressupost de l’any passat depenia de la Generalitat, aquest any la seva aportació “ha passat a zero”, diu la gerent de l’associació, Maria Balasch, “hem estat tocats i enfonsats”.

Aquesta situació els ha obligat a prendre mesures, reduir el personal i redirigir el seu camí. 30 anys, però, no es fan cada dia.

És per això que dissabte passat es van trobar més de 80 persones vinculades amb l’entitat per fer un dinar de celebració. La cita va ser al restaurant El Triangle de Torelló.

Precisament a Torelló és on l’any 1982 un grup de persones amb discapacitat física i mobilitat reduïda es van organitzar per defensar els seus drets.

Es van centrar en l’accessibilitat i de seguida es van implicar amb la inserció laboral, coincidint amb l’aparició de la LISMI, la Llei d’Integració Social del Minusvàlid, que obliga les empreses de més de 50 treballadors a contractar persones amb discapacitat.

Va ser el naixement de l’ADFO. “Cada vegada rebien més consultes i demandes, i es van veure obligats a comptar amb professionals”, diu Balasch.

Fins fa quatre anys la seva seu era un despatx de 25 metres quadrats a l’Hotel d’Entitats de Vic, “l’accessibilitat era molt difícil, i tot i que hi havia intenció de fer molts projectes no es podien fer”.

Això va canviar el 2008, quan l’Ajuntament els va cedir el local de planta baixa del costat per 25 anys. “Vam haver de fer les obres per adaptar-lo, però moltes empreses de la comarca ens van fer donacions de diners o de materials”, diu la gerent. L’espai, de 250 metres quadrats, és accessible, “i va permetre ampliar els serveis”.

El nou espai els aportava despatxos individualitzats, una aula polivalent per fer activitats i una aula per fer tallers. El canvi de local i l’adquisició d’una furgoneta adaptada va fer créixer l’entitat.

Tant, que va passar de tenir 7 treballadors a tenir-ne 16, l’any 2011.
L’actual situació econòmica, però, ha deixat l’associació amb 8 treballadors (amb un ERO aplicat).

Sense el finançament de la Generalitat, el pressupost de l’ADFO es limita a l’aportació de 30 euros anuals dels socis, que l’any passat va representar l’11% dels ingressos totals.

La Caixa va aportar un 14%, i l’ONCE, un 13%. El Consell Comarcal en va finançar el 2%, i els ajuntaments osonencs, el 5%.

“La subvenció s’està morint”, diu Balasch, “i ja fa anys que ho veiem”. Per això, fa dos anys, ADFO va crear en paral·lel ADFO CET, SL, una empresa pont que vol ser un centre especial de treball.

L’empresa és l’esperança per tirar endavant l’associació, “l’objectiu és poder tenir beneficis per invertir-los en l’entitat”. Segons Balasch, la situació els ha obligat a repensar i “accelerar el ritme”, però ja hi ha moltes empreses i entitats que els contracten serveis, “hem fet campanyes de sensibilització per l’Ajuntament, serveis administratius i hem fet de reforç en empreses quan tenen puntes de feina”. Els usuaris també fan objectes de regal, com “paneres de Nadal, regals corporatius, de casament”, i gestionen la botiga de dins l’Hospital General de Vic.

L’associació s’ha convertit en un referent. Ofereix serveis relacionats amb l’atenció social, l’accessibilitat i la integració laboral de les persones amb discapacitat física, amb la voluntat d’inserir-les en empreses ordinàries i no pas en centres especials de treball.

En aquest sentit posen a disposició dels empresaris tota la informació: la contractual i la necessària per adaptar espais. Però també és un espai de trobada i de relació. Hi ha activitats programades durant tota la setmana, “és un club social, un precentre de dia”, diu Balasch.

Amb gairebé 600 socis, l’ADFO dóna servei a 1.500 famílies. A Osona hi ha unes 7.500 persones amb discapacitat, 5.500 de les quals són físiques.

Les retallades han obligat altres entitats i associacions de la Catalunya Central que atenen aquestes persones a tancar.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't