Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Diabetis i cuina apta per a tothom

Un equip del CAP Vic Nord publica un llibre amb 44 àpats saludables i aptes per a diabètics tipus 2

  • El 9 Nou
  • 18/08/2016 | 16:42
  • 0

El treball conjunt entre membres del Programa Pacient Expert de Vic, infermeres i pacients va fer possible la publicació del llibre de receptes per a diabètics Menjar bé per viure millor. L’objectiu del treball és buscar la implicació dels mateixos pacients per ser conscients de la seva patologia i com adaptar-la als seus hàbits.

La decisió es va prendre durant el 2014, ja que quan s’explicava als diabètics quins àpats podien fer i com adaptar-los molts demanaven als professionals més detalls o il·lustracions dels aliments. A partir d’aquí, es va decidir crear un llibre de receptes amb la implicació fotogràfica de Jordi Tanyà, membre del Pacient Expert en diabetis; la infermera de l’Equip d’Atenció Primària Vic Nord Núria Puig i les residents en infermeria familiar i comunitària Laura Arroya i Marta Carrasco.

Un dels pilars bàsics d’aquesta publicació ha estat el grup Pacient Expert. Aquest, segons Núria Puig, és un programa en el qual els pacients de diferents malalties cròniques s’impliquen amb els professionals per conscienciar altres malalts com ells de l’abast de la patologia. Els membres del grup es troben entre ells i els professionals per desenvolupar diferents temes relacionats amb la malaltia, en aquest cas la diabetis. Puig detalla que així “s’aconsegueix l’autoresponsabilització del pacient, ell mateix en pren consciència i els professionals ja no els hem de pressionar. Està demostrat que quan els consells t’arriben d’algú que es troba en les mateixes condicions, tenen més efecte”.

El llibre Menjar bé per viure millor compta amb 44 receptes il·lustrades destinades a persones amb diabetis de tipus 2, que no són dependents d’insulina. Es divideixen en 11 esmorzars i 33 dinars i sopars. Aquestes dietes demostren que els diabètics poden menjar de tot, però sempre controlant les quantitats de cada àpat. El llibre es va presentar en format digital i gratuït, però al final se n’ha fet una edició en paper de 3.000 exemplars. La clau, segons la infermera Núria Puig i la membre del grup Pacient Expert en diabetis Isabel Badosa, és la tècnica del plat per a la dieta dels diabètics. Consisteix en la meitat d’un plat destinat a verdura, un quart a aliments farinacis com la pasta o l’arròs, i l’altre quart a una porció de carn, peix o ou.

Comentaris

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.