Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Diabetis i cuina apta per a tothom

Un equip del CAP Vic Nord publica un llibre amb 44 àpats saludables i aptes per a diabètics tipus 2

  • El 9 Nou
  • 18/08/2016 | 16:42
  • 0

El treball conjunt entre membres del Programa Pacient Expert de Vic, infermeres i pacients va fer possible la publicació del llibre de receptes per a diabètics Menjar bé per viure millor. L’objectiu del treball és buscar la implicació dels mateixos pacients per ser conscients de la seva patologia i com adaptar-la als seus hàbits.

La decisi√≥ es va prendre durant el 2014, ja que quan s‚Äôexplicava als diab√®tics quins √†pats podien fer i com adaptar-los molts demanaven als professionals m√©s detalls o il¬∑lustracions dels aliments. A partir d‚Äôaqu√≠, es va decidir crear un llibre de receptes amb la implicaci√≥ fotogr√†fica de Jordi Tany√†, membre del Pacient Expert en diabetis; la infermera de l‚ÄôEquip d‚ÄôAtenci√≥ Prim√†ria Vic Nord N√ļria Puig i les residents en infermeria familiar i comunit√†ria Laura Arroya i Marta Carrasco.

Un dels pilars b√†sics d‚Äôaquesta publicaci√≥ ha estat el grup Pacient Expert. Aquest, segons N√ļria Puig, √©s un programa en el qual els pacients de diferents malalties cr√≤niques s‚Äôimpliquen amb els professionals per conscienciar altres malalts com ells de l‚Äôabast de la patologia. Els membres del grup es troben entre ells i els professionals per desenvolupar diferents temes relacionats amb la malaltia, en aquest cas la diabetis. Puig detalla que aix√≠ ‚Äús‚Äôaconsegueix l‚Äôautoresponsabilitzaci√≥ del pacient, ell mateix en pren consci√®ncia i els professionals ja no els hem de pressionar. Est√† demostrat que quan els consells t‚Äôarriben d‚Äôalg√ļ que es troba en les mateixes condicions, tenen m√©s efecte‚ÄĚ.

El llibre Menjar b√© per viure millor compta amb 44 receptes il¬∑lustrades destinades a persones amb diabetis de tipus 2, que no s√≥n dependents d‚Äôinsulina. Es divideixen en 11 esmorzars i 33 dinars i sopars. Aquestes dietes demostren que els diab√®tics poden menjar de tot, per√≤ sempre controlant les quantitats de cada √†pat. El llibre es va presentar en format digital i gratu√Įt, per√≤ al final se n‚Äôha fet una edici√≥ en paper de 3.000 exemplars. La clau, segons la infermera N√ļria Puig i la membre del grup Pacient Expert en diabetis Isabel Badosa, √©s la t√®cnica del plat per a la dieta dels diab√®tics. Consisteix en la meitat d‚Äôun plat destinat a verdura, un quart a aliments farinacis com la pasta o l‚Äôarr√≤s, i l‚Äôaltre quart a una porci√≥ de carn, peix o ou.

Comentaris

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.