EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Divendres, “Silencis forçats. Les persones i els transtorns mentals en el decurs de la història”, al Fòrum de Debats a Vic

La xerrada anirà a càrrec de Juanjo Esteban, historiador i tècnic del Museu de Sant Boi de Llobregat, i s’emmarca dins les activitats entorn al Dia Mundial de la Salut Mental.


El 9 Nou
13/10/2010

NOTA DE PREMSA DEL FÒRUM DE DEBATS

“El Fòrum de Debats organitza per al proper divendres, 15 d’octubre, una conferència amb el títol de ‘Silencis forçats. Les persones i els trastorns mentals en el decurs de la història’, que anirà a càrrec de Juanjo Esteban, historiador i tècnic del Museu de Sant Boi de Llobregat. La conferència tindrà lloc a l’Auditori d’Unnim-Caixa de Manlleu de Vic (Rbla. Hospital, 11) i començarà a les 8 del vespre. Com sempre, anirà seguida de col·loqui. Aquest acte es fa en col·laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona i emmarcat en les activitats entorn del Dia Mundial de la Salut Mental.

La conferència vol ser una crida contra l’estigma que han hagut de suportar, i suporten encara, les persones amb una malaltia mental i que ha pres diferents formes al llarg de la Història. Se n’analitzaran les principals manifestacions des de la Prehistòria fins a l’actualitat, passant per l’antic Egipte i Mesopotàmia, Grècia i Roma, l’època medieval, l’edat Moderna i la Il·lustració i fins als nostres dies.

També es comentarà la relació conflictiva entre ciència i religió referent a aquest tema i, en definitiva, com diu el conferenciant, es mostrarà com “la història de les persones que han patit una malaltia mental és una crònica de maltractaments, de persecucions, d’infàmies i de mort. És la història d’una minoria i, com moltes altres minories, ha estat molt de temps oblidada, amagada i silenciada. És ara el moment de trencar aquest silenci i d’exigir la dignitat d’aquestes persones, ciutadans i ciutadanes de ple dret”.

Joan Josep (Juanjo) Esteban és historiador però es va dedicar a l’arqueologia molts anys. Després va fer un màster en gestió cultural i museologia a la Universitat de Barcelona. L’any 2006 comença a treballar al Museu de Sant Boi de Llobregat i és el responsable del Programa Transversal per a Persones amb Discapacitat i, a partir d’aquí, entra en contacte amb el món de la Salut Mental fins a l’actualitat. Ha estat comissari de diverses exposicions, entre elles la titulada “Silencis forçats” plantejada amb un objectiu de cohesió i de lluita contra l’estigma de les persones amb un trastorn mental. Des d’una concepció innovadora de la museologia, entesa com a una eina de cohesió social, ha anat dissenyant programes i teràpies com la musicoteràpia, artteràpia, teatre terapèutic …aplicats a més de 500 usuaris.”

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't