EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dues de cada cinc persones que moren a Osona s’incineren

Les cremacions s’han multiplicat: del 22% al 39% en 10 anys

Incinerar els difunts és una tendència a l’alça. A la ciutat de Barcelona, per exemple, les cremacions ja igualen els enterraments. La mitjana catalana tampoc es queda enrere: un 42,5% de les persones que moren opten per aquesta opció. Osona i el Ripollès segueixen la mateixa pauta. En el primer cas hi ha dos forns crematoris, a Vic i Torelló, i les incineracions gairebé s’han duplicat en 10 anys. El 2008, quan el tanatori de Vic va estrenar el primer, representaven el 22%. Ara freguen el 39%. Al Ripollès se situen entre el 30% i el 35%. Sumant tots dos territoris, el nombre de difunts sobrepassa anualment les 1.700 persones.

Les creences personals són l’element clau en l’auge de les incineracions. Joan Catalán, responsable del tanatori de Ripoll, l’únic de la comarca amb crematori, afirma que el component generacional és rellevant: “Les famílies estan molt menys unides que en èpoques passades. Quan algun dels seus membres mor, prefereix no deixar càrregues”. Jan Xicoy, de Serveis Funeraris Xicoy de Torelló, comparteix un argument similar, la idea que les incineracions creixen perquè la societat les percep com “un procés molt més net”. El factor econòmic també hi pot influir, però no és el més decisiu. Cremar un cadàver, de fet, pot ser més car que enterrar-lo en un nínxol. Tot depèn de si la família en té algun en propietat.

Jaume Cuberta, de Cuberta Serveis Funeraris, hi posa xifres: al cementiri de Vic, per exemple, un nínxol dels més barats costa 2.800 euros. Un servei funerari complet amb incineració, incloent-hi l’urna, puja a 3.600. En el cas d’un enterrament, la despesa mitjana és de 3.000. Amb nínxol propi, per tant, aquesta opció resulta 600 euros més econòmica que la d’una incineració. Sense, el preu es dispara: a Vic, segons la ubicació del nínxol a dins del cementiri, pot sobrepassar els 6.000 euros. Als arguments que expliquen l’auge de les cremacions, Cuberta també hi suma el factor immigració. “La incineració del cadàver és la base del ritual religiós, entre altres, de les comunitats procedents de l’Índia”, explica. Sigui com sigui, és un fet que pugen. I segons les estimacions, ho continuaran fent: podrien representar el 60% dels difunts el 2025.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 348 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't