EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dues espècies invasores amenacen el cranc de riu ibèric a la riera Major

L’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona està realitzant un programa de conservació del cranc de riu ibèric (Austropotambius […]


El 9 Nou
27/08/2009

L’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona està realitzant un programa de conservació del cranc de riu ibèric (Austropotambius pallipes) a l’Espai Natural de les Guilleries -Savassona, que va començar a principis de 2008 i finalitzarà el 2010. Aquesta espècie de crustaci es troba en recessió a la Unió Europea i la reducció de la seva àrea de distribució a Catalunya fa que sigui una de les espècies més vulnerables.

Als anys 70, aquesta espècie autòctona de crustaci d’aigua dolça era present a bona part dels cursos fluvials del país. A la península ibèrica suposava una important activitat econòmica. Amb l’objectiu d’augmentar la productivitat, es va iniciar en aquella època la producció d’espècies exòtiques, concretament de cranc roig americà (Procambarus clarckii) i de cranc senyal (Pacifastacus leniusculus). Les fugues dels centres de producció i les posteriors translocacions van provocar l’expansió d’aquestes espècies al•lòctones, que a dia d’avui suposen una greu amenaça pel cranc de riu ibèric, una espècie protegida.

Altres factors han provocat una reducció dràstica de les poblacions de cranc de riu autòcton: l’alteració de l’hàbitat aquàtic i la caça furtiva. Però encara se’n poden trobar als afluents de la riera Major. Segons Iguázel Pac, biòloga de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, “el programa que estem portant a terme ha permès localitzar sis poblacions de cranc ibèric: uns 1.800 individus en total, aproximadament”. No obstant això, “també hem trobat diverses poblacions de cranc roig americà i de cranc senyal, amb un nombre d’individus que multiplica per deu el de crancs autòctons”.
Per aquest motiu, les campanyes de conservació del cranc ibèric, que porten a terme agents rurals i guardes de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc Natural del Montseny, també inclouen un pla d’actuació per controlar i eliminar les poblacions de cranc invasores.

Aquest pla, coordinat per l’empresa Ecotons, SL, va començar al mes de maig i finalitzarà el pròxim mes de setembre. A través de captures manuals, captura amb nanses i pesca elèctrica, s’han pogut capturar en cada sessió nocturna entre 200 i 300 individus. Malgrat que són resultats esperançadors, la resistència dels individus d’aquesta espècie i la ràpida reproducció fan complicada la seva completa eradicació.

Un dels objectius de cara al 2010 del programa de conservació del cranc de riu ibèric a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona serà el desenvolupament d’estratègies per translocar individus de les poblacions localitzades als diferents afluents de la riera Major per mantenir-los aïllats i repoblar-los.

S’han proposat dos punts de reproducció, en estat d’estudi: la bassa entre la masia La Sala i la masia Panissers (sector de Castanyadell) i la bassa del Mas de la Riera a Can Dodes (Espinelves). També es continuarà amb la recollida de mostres d’individus de les sis poblacions per realitzar estudis genètics.

Un dels altres objectius prioritaris serà la continuació de la campanya de control sobre les espècies invasores. “Aquestes espècies americanes són portadores d’un fong (Aphanomyces astaci) que debilita el sistema immunitari del cranc ibèric, mancat dels mecanismes específics per controlar la infecció. Per aquest motiu, és important assegurar que els cranc vius utilitzats en operacions de repoblació o reintroducció no mostrin indicis de l’efecte del fong”, explica la biòloga Iguázel Pac.

Altres actuacions previstes per a l’any que ve són prospeccions a l’entrada i sortida de la riera Major i la recerca d’informació per determinar la procedència de les poblacions de cranc de riu ibèric existents i refer la història de translocacions realitzades a l’Espai Natural. / ELI PIÑOL

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't