EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Andreu Mas-Colell apadrina un acord entre Ausa Futur i la UVic per captar talent internacional per la universitat

L’acord de mecenatge es va signar ahir amb la presència del Conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que posava el pacte com exemple a seguir per l’actual sistema universitari català.


El 9 Nou
18/03/2014

La societat Ausa Futur, formada per alguns dels empresaris més destacats d’Osona i el Ripollès, finançarà un programa de captació de talent internacional. El finançament inicial és de 105.000 euros i ja s’ha contractat una professora, la doctora Petra Nylud, que és doctora en direcció d’empresas per IESE i compta amb un màster en enginyeria i direcció d’empresas del Royal Institut de Tecnologia d’Estocolm. L’acord preveu un total de tres professors contractats durant tres anys per tal d’afavorir la internacionalització de la formació i recerca de la Facultat d’empresa i comunicació de la universitat de Vic. Ausa Futur va néixer l’any 2008 a Osona amb l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic del territori.

Nota de premsa de la UVic

Ausa Futur aposta per la creació de coneixement a la UVic-UCC finançant la captació de talent internacional

Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC); Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes (FUB); i Joan Font, president executiu del Consell d’Administració d’Ausa Futur, han segellat aquest matí a la UVic-UCC, l’acord de creació del programa Ausa Futur per a la captació de talent internacional en presència del Conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i del regidor de Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany. L’objecte d’aquest conveni és facilitar a la FUB, titular de la UVic-UCC, la contractació de professors visitants per tal que puguin prestar els seus serveis a la Facultat d’Empresa i Comunicació, mitjançant el patrocini i suport per part de la companyia Ausa Futur, que facilitarà el finançament del projecte i la col·laboració en el seu desenvolupament.

El conseller d’Economia Andreu Mas-Colell ha qualificat aquest acte de signatura com a molt “estimulant” i ha aplaudit que “Ausa Futur hagi vist, en el fet de donar suport a la Universitat de Vic, una manera clau per desenvolupar el territori”. També s’ha referit al model de governança de la UVic-UCC, que ha considerat “un bon model jurídic que és un exemple a tenir present en el sistema global de Catalunya”. Moments abans, el president d’Ausa Futur, Joan Font, havia declarat que amb aquest acte s’estava donant compliment a un dels objectius fundacionals d’Ausa Futur, “treballar pel territori donant un impuls a un dels actius més importants de les comarques centrals, la UVic-UCC, i contribuir a la recerca de l’excel·lència per fer-ne una universitat de referència”. El rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, s’ha referit a la necessitat imperiosa que universitat i empresa col·laborin “si volem contribuir al desenvolupament de societats avançades”, mentre que Josep Arimany, regidor de Ciutat del Coneixement de Vic, s’ha referit a aquest acte de mecenatge com a “simbiosi entre la societat civil i empresarial, la Universitat de Vic i l’administració”.

Aquest projecte s’emmarca en el pla d’internacionalització i excel·lència de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, mitjançant la contractació de professorat visitant de prestigi, preferentment estranger, que doni suport a diferents projectes de recerca, assessorament i formació. Aquest projecte ha de tenir també un impacte en el món empresarial de l’entorn territorial, mitjançant el desenvolupament de diferents activitats (recerca, articles, estudis, fòrums estratègics, congressos…) dirigides al món de l’empresa i, en especial, en l’àmbit de la internacionalització i globalització. Per a Ausa Futur –entitat que aglutina representants d’empreses com Casa Tarradellas, Grup Bon Preu, Seidor, Fundació Eduard Soler, La Farga Group, Frigorífics Ferrer, Divasa Farmavic, Casa Riera Ordeix, Alba & Andrea Divisió, Catalunya Caixa, BBVA, Consell Empresarial d’Osona i Cambra de Comerç de Barcelona entre d’altres– aquesta acció s’engloba dins la seva finalitat de promoció i realització de projectes de desenvolupament econòmic, en el marc del desenvolupament territorial i empresarial principalment de les comarques d’Osona i el Ripollès. Ausa Futur, des de la seva fundació al 2008, està interessada a col·laborar i donar suport a la UVic-UCC amb el seu patrocini per portar a terme projectes que comportin impactes positius en el món empresarial del territori, així com en el creixement i prestigi de la pròpia universitat com a focus de coneixement i de relació amb el teixit empresarial en l’entorn territorial i en el país en general.

Entrant al detall dels serveis que prestaran els professors contractats d’acord amb el desenvolupament d’aquest conveni de col·laboració empresarial, consistiran o estaran relacionats en matèries relacionades en tots o alguns dels següents àmbits:

• En l’àmbit de la formació: realització d’activitats formatives (cursos oberts o a mida, jornades, sessions de continuïtat i seminaris) d’especial interès per al col·lectiu empresarial local.
• En l’àmbit de la recerca: activitats de recerca orientades a la generació de coneixement específic en àmbits d’interès empresarial, tot evolucionant cap a un model de recerca concertada amb el teixit empresarial local.
• En l’àmbit de l’assessorament a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya: realització d’activitats de suport a emprenedors i empreses que requereixin serveis específics, així com transferència de coneixement des de la recerca orientada i concertada amb el teixit empresarial fins a l’empresa.
• En l’àmbit del desenvolupament d’activitats dirigides o vinculades al món de l’empresa (articles, estudis, fòrums estratègics, jornades i congressos, etc.) i, en especial, en l’àmbit de la internacionalització i de la globalització.

Especialment, la UVic-UCC es compromet a orientar progressivament les activitats dels grups de recerca vinculats als camps de coneixement d’Empresa, cap a activitats concertades amb el teixit empresarial local, sense renunciar al seu màxim impacte internacional i aspirant a la creació de grups d’excel·lència. En aquest sentit, els grups de recerca d’Empresa iniciaran línies d’investigació específiques en Empresa Familiar, Gestió de PIME, Emprenedoria, Competitivitat Territorial i/o d’altres àmbits que reforcin la generació de coneixement de gestió d’utilitat immediata per a l’empresa local. D’altra banda, la UVic-UCC es compromet a la difusió d’aquest coneixement mitjançant projectes de transferència, assessorament, presentació i publicació dels resultats de la recerca en formats d’utilitat per al teixit empresarial.

En el procés de contractació del professorat, s’ha tingut en compte i es tindrà en compte el següent:

• La finalitat última del conveni és que la iniciativa propiciï l’entrada de noves idees, serveixi de catalitzador de nous projectes, afavoreixi la internacionalització de la formació i la recerca i, en definitiva, persegueixi la dinamització i transformació en aspectes qualitatius de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i, per extensió, de tota la Universitat.
• Addicionalment, tingui en compte i creï sinergies amb els interessos i iniciatives de les empreses i indústries de l’entorn territorial més proper.
• La companyia Ausa Futur, o els seus accionistes, patrocinarà el projecte mitjançant una aportació econòmica anual a la FUB d’entre trenta mil (30.000 €) i cinquanta mil euros (50.000 €) –la quantitat en concret es determinarà de mutu acord per cada professor que es contracti i per cada curs acadèmic. El patrocini o ajuda que realitzarà Ausa Futur (o els seus accionistes) en virtut d’aquest conveni marc, serà per a un màxim de tres professors, que podran desenvolupar un programa de com a màxim 3 cursos acadèmics cadascun d’ells. Es procurarà que la continuïtat de cada professor visitant sigui com més àmplia millor –fins als indicats tres cursos acadèmics– per tal que la continuïtat afavoreixi els objectius que es persegueixen amb aquest conveni, sense perjudici de poder-los seleccionar per a altres períodes més curts, atenent les condicions i possibilitats reals de contractació per a professors d’alt nivell. En funció dels resultats d’aquests projectes i les possibilitats d’ambdues parts, es deixa constància de la voluntat de poder ampliar aquesta col·laboració més enllà del termini i dels contractacions previstos.

De fet ja s’ha realitzat el primer procés de contractació per al segon semestre del curs acadèmic 2013-2014. La primera persona que ocuparà aquesta posició, aquest semestre i durant els propers dos cursos serà la Dra. Petra A. Nylund, vinculada al Business Policy Department d’EADA. L’aportació econòmica compromesa per Ausa Futur, bé directament, bé a través dels seus accionistes, en funció de l’assoliment dels objectius i/o fites determinats, consistirà en 75.000 euros per al període de dos cursos i mig i 30.000 euros per a l’assoliment dels objectius triennals.

Els objectius concrets marcats per aquest segon semestre del curs acadèmic 2013/2014 són:

• Supervisió d’un estudi de competitivitat sobre empreses d’Osona sobre temàtiques específiques, utilitzant mètodes quantitatius. Aquests estudis contemplaran l’anàlisi d’una mostra significativa d’empreses, comparant atributs específics a determinar (formes d’organització, estratègies competitives i corporatives, perfils de lideratge, pràctiques de qualitat, RSC, innovació, desenvolupament de producte, etc…) amb resultats econòmics i financers. Els sectors/perfils d’empresa seran a determinar. Les conclusions d’aquests estudis es faran públiques en acte conjunt UVic-UCC/Ausa Futur.
• Mínim d’una jornada de difusió/divulgació sobre Estratègia en la Innovació i en la Internacionalització a Vic (temàtiques a convenir).
• Realització d’un cas d’estudi sobre empreses de la comarca, per ser utilitzats com a material didàctic per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.
• Participació com a ponent en una conferència internacional de primer nivell en Estratègia Competitiva / Corporativa.
• Una publicació en una revista de màxim impacte internacional en Estratègia Competitiva / Corporativa, entenent com a tal una revista indexada.
• Dues reunions d’assessorament a empreses o emprenedors sobre temes Innovació i Internacionalització.

S’estableixen els següents objectius globals per al conjunt de tot el període de contractació:

• Inici d’una línia de recerca específica en gestió de l’empresa familiar. Inici de dues tesis en aquest àmbit.
• Inici d’una línia de recerca específica en competitivitat empresarial i atributs de territori. Inici de dues tesis doctorals en aquest àmbit.
• Crear una unitat de recerca d’alta excel·lència amb capacitat de publicar en revistes internacionals de primer nivell i de dirigir nous projectes de formació i investigació. Un mínim de dues persones.
• Facilitar la visita de 3 professors de reconegut prestigi mundial a la UVic-UCC per a la realització de Tallers i Seminaris (temàtiques a convenir).

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 348 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't