EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Aptar de Torelló redueix fins a un 7% els residus que envia a l’abocador

És l’empresa més petita del grup multinacional americà i la que ha obtingut un millor resultat.

El 9 Nou
18/04/2014

A qualsevol espai de l’empresa Aptar de Torelló hi ha, ben diferenciats, els contenidors per a residus. Però més enllà d’això, l’empresa ha aconseguit una reducció dels residus en els processos productius que eviten portar-los a l’abocador i a la incineradora. Des de la seu central de la multinacional, als Estats Units, es va impulsar un programa amb una certificació pròpia que suposava portar a l’abocador un màxim d’un 10% de tots els residus. La planta de Torelló ha quedat en primer lloc perquè només porta a l’abocador un 7% del total.

Ricard Canal, director de la planta, explica que això ha suposat no només el reciclatge dins l’empresa “sinó també fer el seguiment, la traçabilitat dels residus per assegurar-nos que no arriben a l’abocador i s’han reutilitzat o reciclat bé”. Bàsicament, plàstic “del qual hem reduït la merma i es fon i reutilitza”, fusta i cartró, “reutilitzem les caixes de cartró que enviem a clients i ens tornen” o oli hidràulic. La gestió del procés la va fer un equip de 12 treballadors. Dimarts van rebre el guardó de mans de Bruno Leombruni, vicepresident d’Operacions Europa, i Nando Cutarella, director Sostenibilitat Europa.

Seaplast era el nom d’aquesta empresa del grup Vemsa fa cinc anys. La propietat era del grup Vemsa i de la multinacional americana Aptar a parts iguals, però amb el desmantellament del grup Vemsa –amb concurs de creditors inclòs– Aptar va adquirir la seva part i la va incorporar al seu grup.

La venda es va concretar l’any 2008, i tot i els anys de crisi han mantingut la nau de 3.000 metres quadrats, la producció i la plantilla sense “necessitat de fer cap ERO”, explica Canal. Per ell, que treballa a l’empresa des de fa 25 anys, “el principal actiu és la gent amb tota l’autoexigència i eficiència que cal”, afegeix, recordant que “som l’empresa més petita del grup i la més eficient”.
L’empresa, amb 47 treballadors, funciona els set dies de la setmana i les 24 hores de cada dia. La raó té molt a veure no només amb la producció que fan sinó també amb la importància de mantenir la maquinària d’injecció de plàstic en funcionament constant, perquè “és més eficient” i per a la seva amortització.
Aptar a Torelló factura al voltant de 13 milions d’euros –semblant al que ja facturaven el 2007– i fabrica la tapa, la bomba i la vàlvula, tres dels elements necessaris per a qualsevol envàs. La majoria de sèries són llargues, a partir de 500.000 euros, però també fan algunes sèries més petites que permeten les fundes “personalitzades”.

Aptar va néixer l’any 1940 als Estats Units i actualment té presència amb 43 plantes a 17 països diferents de tres continents. El grup va facturar el 2012 2,5 bilions de dòlars (1,8 bilions d’euros) i va mantenir un creixement sostingut respecte a l’any anterior d’un 8%. A Espanya hi té dues plantes, una a Madrid i una a Torelló, on ajuda ser en una zona “important en anodització i packaging”.
El fet de formar part d’una multinacional suposa també, a parer de Canal, una implicació constant perquè “si no quedes diluït”. A la planta de Torelló es fa part de la innovació de l’empresa a través de l’oficina tècnica “tant en producte com en procés”.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't