EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cellers Torres recupera una varietat ancestral de raïm de Lluçà

Es diu Gonfaus, ha ressorgit d’un cep vell localitzat l’any 1998 i és molt resistent a la sequera.

El 9 Nou
04/08/2015

L’empresa vinícola de Vilafranca del Penedès Cellers Torres ha recuperat una varietat ancestral de raïm molt resistent a les altes temperatures amb origen a Lluçà. Aquesta varietat es diu Gonfaus i el seu nom prové del Quintà de Gonfaus, una zona de pastura que està situada al sud-est de Santa Eulàlia de Puig-oriol.

Aquesta varietat de raïm és, segons expliquen des de l’empresa, molt productiva i “segurament és una de les poques varietats femenines conegudes actualment, mentre que la majoria són hermafrodites”.

Cellers Torres ha presentat aquesta varietat juntament amb una altra, anomenada Moneu i que va ser localitzada prop de Querol, a l’Alt Camp, i el seu nom fa referència al Coster de Moneu, el faldó del torrent de Lloreda situat al sud d’aquest municipi. Totes dues tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera i per això són interessants “perquè es pot afrontar millor el canvi climàtic”. Totes dues varietats s’han plantat de manera experimental a la finca de l’Aranyó, a les Borges Blanques.

Totes dues es van localitzar l’any 1998 de dos ceps vells i després que l’empresa fes una campanya des de feia uns anys demanant pel territori si hi havia ceps vells. Un cop les van sanejar, reproduir i plantar a diferents finques es va comprovar que donen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes. Tot i ser provinent del Lluçanès, doncs, la plantació s’ha fet en una comarca com les Garrigues, amb temperatures més extremes.

A Osona i el Ripollès, com a molts altres indrets de Catalunya, hi havia hagut vinya durant segles fins que la plaga de la fil·loxera la va fer desaparèixer entre finals del segle XIX i principis del XX.

Actualment es fa vi a Taradell, a la Masia Vila-rasa, i també ho han provat petits productors a Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Planoles.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't