EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Cooperativa Plana de Vic treu al mercat un innovador envàs de tres litres de llet fresca

Cooperativa Plana de Vic ha tret al mercat un envàs de tres litres de llet fresca que es pot col·locar directament a la nevera. L’envàs porta una aixeta per treure la llet sense haver d’agafar l’envàs de la nevera i no trencar així la cadena de fred. La durada d’aquesta llet és de sis dies.

El 9 Nou
21/09/2009

La llet fresca era un producte que estava en regressió. A Osona, per exemple, només hi havia una empresa, Granja Armengol, que no ha deixat d’oferir-ne mai en el tradicional envàs d’ampolla. La crisi, general i especialment del sector, ha fet que Osona sigui pionera en la instal·lació de màquines dispensadores de llet fresca. Ara s’hi suma una oferta innovadora per part de la Cooperativa Plana de Vic.

Es tracta d’un envàs de tres litres de llet fresca que es pot col·locar directament a la nevera i porta una aixeta per extreure-la sense haver d’agafar l’envàs de la nevera i no trencar així la cadena de fred. La durada d’aquesta llet és de sis dies i tant la caducitat com l’origen estan escrits en l’etiquetatge.

La llet prové, ara per ara, de la granja d’El Sitjar de Gurb, propietat d’un soci de la cooperativa que, a més, segons explica Josep Erra, director general de l’empresa, tenia ja una màquina de pasteuritzar, que és l’únic procés que segueix la llet fresca.

Erra explica que per fer l’envàs han seguit la mateixa idea que uns sucs de taronja provinents d’una cooperativa valenciana que serveixen. La quantitat de llet que pot col·locar el ramader en petites empreses artesanes, com a llet fresca, o a la mateixa cooperativa per fer els làctics no és gaire alta, “però venent-la directament hi guanyen més”. Erra assegura que “estaríem satisfets si aquesta quantitat voltés el 15% de la producció que hi ha”. No representa un gran volum de negoci pel ramader “però pensem que és una manera d’obrir camí”.

Des de fa mesos el preu de la llet que cobra el productor en vendre-la és més baix que el que li costa produir-la. Això significa que, en aquest moment, els ramaders perden entre un 10% i un 15% del cost de producció. Davant d’això han proliferat els sistemes de venda directa al client com les màquines de dispensació de llet que hi ha a la via pública.

A l’Estat espanyol la mitjana del que es paga són 0,284 euros per litre quan les costes superen els 0,30 euros per litre. Així doncs, els vaquers perden entre un 10% i un 20% de diners amb la venda de llet a les grans empreses.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 175 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't