EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Distingeixen amb el títol de Mestre Artesà al forner de Campdevànol Ignasi Salamó

Salamó fa 26 anys que es dedica “oficialment” a ser forner “però als 14 anys ja hi remenava”, explica.

El 9 Nou
06/10/2011

Si ets de Campdevànol, coneixes Cal Nasiet. Ja sigui per anar-hi a comprar habitualment el pa o per haver-hi entrat en alguna ocasió especial a comprar rebosteria, un pastís o la mona de Pasqua. Ara, després de més de vuit dècades, se’ls ha reconegut la seva trajectòria, ja que la Generalitat ha entregat la distinció de Mestre Artesà a Ignasi Salamó, la tercera generació de Cal Nasiet, juntament amb 30 persones més. Ell ho té clar: “És un reconeixement a la feina que hem fet durant aquests anys i al meu ofici de forner”, tot i que també és pastisser.

Salamó fa 26 anys que es dedica “oficialment” a ser forner “però als 14 anys ja hi remenava”, explica. De fet, a casa sempre ho ha mamat: als anys 30 el seu avi, Josep Salamó, que era de Dòrria, quan va arribar a Campdevànol va muntar un forn i feia el pa per a la Cooperativa. “Ell havia estat a l’exèrcit, i allà va aprendre a fer pa. Al final ho va convertir en el seu ofici i va muntar el seu propi negoci”. Els fills d’en Josep, l’Ignasi i el Jacint, van continuar la seva tasca “obrint també pastisseria”, i fa nou anys, el seu fill i nebot i ara Mestre Artesà, Ignasi Salamó, va agafar les regnes del negoci “en aquest cas ampliant-lo amb una cafeteria”.

Salamó adora la seva feina. “Per mi no és dura, tot i que t’ha d’agradar. A mi em sembla molt agraïda perquè m’ho passo molt bé”, explica, “l’únic inconvenient”, afegeix, “és que també ens obliga a ser petits empresaris i aquí és on apareixen els maldecaps”, apunta rient. Els horaris potser és un dels inconvenients més grans “però ens hem modernitzat i jo puc fer vida familiar sense problema”. Salamó diu que és optimista pel que fa al futur del seu ofici, i no creu que desaparegui. “A altres països que van més endavant que nosaltres, com Alemanya, el sector tira fort. Crec que nosaltres tenim bones eines per lluitar i sobretot passa per fer producte de qualitat”.

Salamó diu que el que té més èxit a Cal Nasiet és sense dubte la rebosteria, “que molta gent en ve a buscar”, però el pa també “perquè en venem força”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't