EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Dues emprenedores de Manlleu donen un nou ús als estris vells

Amb 180 Graus donaran feina a persones en risc d’exclusió social.

El 9 Nou
18/03/2014

Ingrid Montalbán i Imma Usero van començar a crear fa uns nou mesos una empresa, 180 Graus, que té, de forma transversal, l’objectiu de donar un nou ús a estris vells, crear nous objectes a partir de residus i fer-ho donant feina a persones –sobretot dones– amb dificultats per treballar. Totes dues, com a educadores socials i de formació, han viscut de prop la dificultat d’algunes persones, sovint sense alfabetitzar, per trobar feina. “La nostra intenció és que persones amb baix nivell formatiu puguin treballar amb nosaltres i veure durant un any quines competències tenen i aprenen”. Per arribar a aconseguir-ho han començat transformant elements vells –des de trossos de roba fins a restes de mobles, fustes o elements que es llencen– en nous mobles. Amb aquesta línia, que és una de les tres que han encetat, ja han transformat espais com la terrassa d’un restaurant a Vic, dos pisos, una sala d’espera o han fet l’aparadorisme de la darrera Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu.

En tenen dues més: una és la creació de joies a partir del “coure que els sobra a l’empresa La Farga de les Masies”, una feina que fan amb l’ajut d’un col·laborador extern, Jordi Antentas. L’altra línia, tan nova que encara s’està acabant de produir, és el botigreen, una capsa on hi ha set productes naturals que serveixen per calmar dolors però no són medicaments. Es tracta d’elements fets amb herbes remeieres, i en aquest cas compten amb l’ajuda de l’herbolari Santi Jàvega i L’Avenc, de Tavertet, on cullen la matèria primera, “un espai que també coneixeran les persones que treballaran amb nosaltres, perquè entenguin tot el procés”. I és que les dues emprenedores s’envolten de professionals que les poden ajudar. Així, en la part laboral rebran el suport de l’actriu Montse Albàs i de Chus Cordero, psicòloga i pedagoga, que les ajudarà a definir els itineraris laborals de les persones que hi treballin. “Tenim clar que la nostra feina ha de revertir a les persones”, diuen. “La nostra és una empresa i com a empresa volem anar creixent i fins i tot exportar una part dels productes”, afegeixen, “però sempre comptant amb les persones i que el que fem reverteixi a les persones”.

L’empresa ha rebut el suport de l’Oficina de Promoció Econòmica (OPE) de Manlleu i ara forma part del viver d’empreses. En aquest espai”, diuen, “hi podem estar un total de tres anys, ens en queden dos anys i mig”, expliquen, mentre es mostren agraïdes a aquesta oportunitat i “especialment al suport de Núria Macià”. La inversió ha estat fins ara d’uns 30.000 euros però sobretot d’esforç personal. Elles mateixes han adaptat el local, recullen i produeixen, i han creat la web que ja té la possibilitat de comprar directament els productes.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't