Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El 2013 la IGP Llonganissa de Vic va augmentar un 2,2% les vendes

Els vuit productors van fabricar un total de 237.200 peces, 94.300 quilos en total.

  • El 9 Nou
  • 08/08/2014 | 16:07
  • 0

Les paraules llonganissa i Vic fa molts anys que van agafades de la mà. Tant és així que el 2003 aquest embotit, que és símbol de la capital osonenca, es va convertir en una de les indicacions geogràfiques protegides (IGP) que hi ha a Catalunya.

Segons les dades que han fet públiques els productors de la IGP Llonganissa de Vic, durant l’any passat la seva producció va augmentar un 2,2% respecte al 2012. Les vuit empreses que componen la IGP van fabricar-ne 237.200 peces, amb un pes total de 94.300 quilos. D’aquests, 79.800 s’han distribuït a dins el mercat català nacional i 11.000 a països de la Unió Europea.

Segons el president de la IGP, Urbici Escudé, es tracta d’unes xifres “molt positives i més tenint en compte els moments difícils pels quals està passant el mercat. Tot fa preveure que les xifres d’aquest any encara seran millors i podrem parlar de recuperació. A més aquest creixement ens ha permès continuar donant feina a 255 persones i fins i tot augmentar una mica la plantilla”.

Pel que fa a les exportacions, el 2012 es van exportar 13.800 quilos de producte, mentre que el 2013 ha registrat un descens i s’ha quedat en 11.000 quilos, que representa un 11,7% dels quilos produïts. Els països on actualment l’exportació és més important són els de la Unió Europea com França, Alemanya, Holanda, Bèlgica o Luxemburg, tot i que el president de la IGP ha explicat que l’embotit comença a entrar als països escandinaus com Noruega o Dinamarca i que un altre dels objectius és obrir-se al mercat asiàtic perquè “és una zona amb molt potencial”. Escudé també assegura que obrir-se al món sota el distintiu IGP “fa que es valori molt més el producte. A França i Anglaterra, sobretot, perquè veuen que és senyal de qualitat. Les empreses elaboradores no podem fer trampes i hem d’elaborar la llonganissa sota normes estrictes”. Amb afany d’augmentar la qualitat de la IGP Llonganissa de Vic, en aquests propers mesos les vuit empreses productores començaran a fer “tastos a cegues” amb tècnics experts per tenir “un punt crític extern per millorar l’aspecte gustatiu, no el productiu, dels seus embotits”. També faran tastos amb el consumidor final.

Actualment les empreses que formen la IGP són: Embotits Artesans Can Duran, Embotits Salgot, Successors de J. Pont, Agroalimentària de Savassona (sota la marca Fussimanya), Casa Riera Ordeix, Embotits Casolans Ca la Glòria (sota la marca Casa Oms), Aliments i Embotits (marca Bon Vic) i Embotits Solà.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.