Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El cuiner del Melba de Vic crea la primera empresa de menjars escolars cente per cent ecològics

Joan Maria Ribas, cuiner del restaurant Melba de Vic i finalista del premi al Millor Cuiner de l’Any 2009, començarà […]

  • El 9 Nou
  • 19/08/2009 | 14:00
  • 0

Joan Maria Ribas, cuiner del restaurant Melba de Vic i finalista del premi al Millor Cuiner de l’Any 2009, començarà una nova aventura aquest setembre. Aquest passat abril, Ribas va crear l’empresa Ecomenja, “la primera empresa de Catalunya que farà menjars escolars amb productes cent per cent ecològics”, explica el cuiner, que va tancar el seu restaurant a Vic el 30 de juny passat.

El naixement d’aquesta societat és el fruit de l’evolució professional del cuiner, que ja havia iniciat el seu treball amb els productes ecològics al Melba, arribant a tenir el 80% dels productes de la seva cuina amb el certificat d’ecològic. “Vaig entrar en el món de la cuina ecològica perquè com a cuiner has de treballar per buscar la màxima qualitat del menjar, amb sabors i salut”, diu Ribas, que assegura que “paral·lelament he vist que en el marc de les escoles hi ha també un espai per a l’educació amb l’alimentació”.

Per això, amb una plantilla d’onze persones, a partir d’aquest setembre serà l’encarregat de gestionar els menús diaris per als 300 escolars dels CEIP Can Besora de Mollet i el CEIP de Vallcebre (Berguedà), a part d’un centre de salut, amb qui encara s’està negociant. “El producte ecològic té un 60% més de nutrients, tant en les plantes com els animals”, assegura Ribas.

Per aconseguir que els menús siguin ecològics al cent per cent, Ecomenja només treballarà amb escoles que tenen cuina pròpia, “per fer l’àpat al dia, evitar refredaments i transports”, diu el cuiner, afegint que, en la mesura del possible, “cada escola treballarà amb productes de proximitat –un dels altres principis d’aquest tipus de cuina”. No obstant, explica Ribas, “hi ha productes com el porc que només té dues granges de producció ecològica a tot Catalunya: Mas El Puig, de Torelló, i Ecoriera, de la Garrotxa”.

Tot i que la part central del projecte és oferir un servei de menús escolars “frescos i ecològics”, hi ha un segon vessant “d’educació del gust i educació en els valors de l’alimentació sana”, explica Ribas. La proposta és innovadora i, per aquest motiu, aquest cuiner vigatà té clar que hi haurà d’haver un component didàctic en aquest primer any d’implementació del projecte: “Cal superar els tòpics, que és car o que no hi ha prou producció. A més, hi ha molts dubtes que surten dels pares”, explica.

Ecomenja oferirà un menú ecològic –amb vegetals sense adobs ni pesticides de síntesi química i productes animals alimentats amb aquests vegetals i criats en condicions dignes– pel mateix preu que abans, és a dir, 6,20 euros, com marca la legislació.

Joan M. Ribas estableix les bases dels seus menús: “Menús de temporada, molt equilibrats en el camp nutritiu i cuinats cada dia”. A més, afegeix, “no s’ha de confondre la cuina ecològica amb la vegetariana”. Per exemple, explica Ribas, “donarem carn i peix –és necessari per als nens– però potenciarem la proteïna també a través de combinacions de llegums, vegetals i soja”. / XAVIER GINESTA

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.