EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El FROB entra en el 100% d’Unnim

Ho ha anunciat aquest divendres el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández-Ordóñez. La Comissió Europea ja ha anunciat que aprova temporalment la recapitalització per part del FROB d’Unnim.


El 9 Nou
30/09/2011

El FROB entra en el 100% d’Unnim i en el 90% de CatalunyaCaixa, segons ha anunciat aquest divendres el governador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Al termini del procés d’aplicació del FROB, el fons ha desemborsat 7.500 milions d’euros públics per a les caixes estatals. Ordóñez ha senyalat que els recursos destinats a les caixes “poden semblar molt elevats per a un ciutadà, però són relativament baixos” tenint en compte la situació del sector bancari. Amb tot, el governador ha recordat que de les 113 entitats examinades, només 13 no complien inicialment amb les exigències del FROB. Acabat el procés, totes aquestes entitats ja compleixen almenys amb el 8% de capital exigit.

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha culminat aquest divendres el procés de recapitalització de caixes de l’Estat amb l’objectiu complert d’haver aplicat un sanejament global del balanç de les entitats xifrat en 105.000 milions d’euros.. “El balanç és positiu tenint en compte que hem passat els pitjors moments dels últims 70 anys”, ha valorat Ordóñez en una conferència de premsa a la seu del Banc d’Espanya a Madrid.

Preguntat per si hi hauran noves intervencions, el governador ha senyalat que el Banc d’Espanya “no descarta res d’aquí als propers 15 anys” però ha senyalat que no està previst cap més operació de rescat en el curt termini.

Gràcies a l’aplicació del FROB, les 13 entitats sobre les quals s’ha intervingut ja compleixen ara amb el decret llei que obliga a comptar amb un nivell de capital principal d’almenys un 8% dels actius ponderats per risc i del 10% en el cas de no comptar amb inversors privats. L’excepció és Banca Mare Nostrum i Liberbank, que se’ls ha aplicat una moratòria de 25 dies perquè acabin de trobar els inversors privats que els permetran establir-se en el 10% de capital.

En total del procés de reestructuració, que es va iniciar el 2009, s’hauran desemborsat 13.389 milions d’euros, dels quals 7.551 milions els ha aportat el FROB (recursos públics) i 5.838 milions d’euros provenen de capital privat. La previsió feta inicialment era de 15.152 milions d’euros, que es va elevar posteriorment a 17.042 milions després de la ruptura de Banco Base (CAM). Ordóñez ha explicat que no s’han gastat tots els recursos pressupostats per la decisió de sortida a borsa de Bankia i Banca Cívica, que, segons la llei, redueix immediatament les exigències de capital al 8% en comptes del 10%.

Ordóñez ha destacat que, tal com estava la situació bancària a l’inici del procés del FROB, la quantitat finalment és “relativament baixa”, tot i que en termes absoluts “poden semblar xifres molt elevades pel ciutadà”. En aquest sentit, ha recordat que les entitats tornaran les quantitats entregades pel FROB, a excepció de Cajasur, en què es registraran pèrdues, i segurament també de la CAM en el cas que les ofertes que es presentin per la seva compra estiguin per sota del capital desemborsat.

De les 13 entitats que necessitaven ampliar capital, quatre bancs han optat per recapitalitzacions de matrius o operacions corporatives; dues més han entrat a borsa per trobar capital (Bankia i Banca Cívica) i altres dos han captat inversors privats (Banca Mare Nostrum i Liberbank). Una altra, Caja EspañaDuero, ha cobert les seves necessitats a través d’una fusió mentre que la CAM es troba immersa en un procés d’adjudicació després que el Banc d’Espanya reemplacés el consell administratiu i el FROB la recapitalitzés.

Entre les 13 caixes intervingudes, n’hi ha tres que també han estat recapitalitzades pel FROB, segons ha anunciat el Banc d’Espanya. Es tracta de les catalanes Unnim i CatalunyaCaixa, amb un 100% i un 90% del capital intervingut, respectivament, i la Nova Caixa Galícia, amb un 93%.

S’espera que Unnim s’integri en un altre projecte per redimensionar-se

En el cas de Unnim, el president del FROB, Javier Ariztegui, ha destacat que els actius i passius assegurats pel Banco d’Espanya però, de cara al futur, la seva vocació és integrar-se en un projecte que li permeti arribar a la dimensió oportuna.

La intervenció suposa una injecció de 568 milions d’euros per recapitalitzar-se a Unnim i de 1.718 milions d’euros per a CatalunyaCaixa, que, en aquest darrer cas, s’afegeixen als 1.250 milions d’euros rebuts el 2010 també en forma d’accions preferents convertibles.

El procés del FROB, iniciat el 2009, ha permés passar de 45 a 15 entitats financeres, més disciplia de mercat amb l’entrada de capital privat i la conversió de caixes en bancs. També s’han renovat i professionalitzat les les cúpules directives.

Andreu Mas-Colell destaca que tant Unnim com Catalunya Caixa són bancs catalans, tot i la injecció del Frob

Els bancs Unnim i Catalunya Caixa són entitats catalanes amb seu social a Catalunya, tot i la intervenció ordenada pel Banc d’Espanya per la via del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, segons Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement. Mas-Colell ha dit que tot i aquesta intervenció majoritària en l’accionariat, els diners del Frob són diners de ”tots” i per tant també dels catalans. El titular d’Economia ha afegit que les societats anònimes tenen un accionariat molt diversificat i globalitzat geogràficament i el que compte és on es troba la seu social d’aquestes societats. En aquest cas, la seu social d’Unnim i de Catalunya Caixa segueix estant a Catalunya, ha dit el conseller.

La CE autoritza provisionalment la intervenció del FROB a CatalunyaCaixa i Unnim

La Comissió Europea ha anunciat aquest divendres que aprova temporalment la recapitalització per part del FROB de Catalunya Banc (el banc de CatalunyaCaixa) i Unnim, així com també la intervenció de Nova Caixa Galícia. L’aprovació definitiva de Brussel·les està supeditada a la presentació d’un pla de reestructuració que garanteixi viabilitat a llarg termini. El vicepresident de la CEi responsable de Política de Competència, Joaquín Almunia, ha destacat que “reforçar el capital d’aquestes caixes és essencial perquè puguin continuar concedint préstecs a l’economia real i dur a terme la reestructuració que serà necessària com a resultat dels importants ajuts rebuts del FROB”.

El Banc d’Espanya ha anunciat aquest divendres que el FROB entra en el 100% d’Unnim i en el 90% de CatalunyaCaixa. Al termini del procés d’aplicació del FROB, que es compleix aquest divendres, el fons ha desemborsat més de 7.500 milions d’euros públics per a les caixes estatals. Amb tot, el governador ha recordat que de les 113 entitats examinades, només 13 no complien inicialment amb les exigències del FROB. Acabat el procés, totes aquestes entitats ja compleixen almenys amb el 8% de capital exigit.

La Comissió reconeix, en un comunicat de premsa, que les mesures adoptades pel Banc d’Espanya són necessàries per augmentar el coeficient de solvència de les caixes fins el 10% del capital principal -8% en el cas que no tinguin inversors privats-, un percentatge fixat al règim de solvència adoptat a Espanya el febrer de 2011.

D’aquesta manera, Catalunya Banc ha rebut 1.718 milions d’euros de recapitalització, que s’afegeixen als 1.250 milions d’euros rebuts el 2010 també en forma d’accions preferents convertibles.

A Unnim el FROB li concedeix 568 milions d’euros per recapitalitzar-se. Aquesta quantitat s’afegeix a l’ajut de 380 milions d’euros en forma d’accions preferents convertibles que en el context de la segona recapitalització es convertiran en accions ordinàries.

La Comissió autoritza provisionalment les tres noves recapitalitzacions amb la condició que es presentin els plans de reestructuració en el termini de sis mesos. L’aprovació definitiva de les mesures queda supeditada a la recuperació de la viabilitat de les entitats a llarg termini, una participació adient en els costos de reestructuració dels accionistes i els titulars del deute subordinat i, per últim, l’adopció de mesures adients per limitar el falsejament de la competència provocat per l’ajut estatal.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 493 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't