EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Grup Viñas de Vic ja mata la meitat dels vedells pel ritus musulmà

El Grup Viñas, SA, de Vic, s’ha convertit en el primer escorxador de l’Estat en producció halal, sorgida de la matança amb el ritus musulmà dels animals. A part de Catalunya i Aragó, també exporta a França, on hi ha un important mercat.

El 9 Nou
02/04/2010

Fa més de 10 anys, l’empresa Grup Viñas, SA va decidir sacrificar vedells pel ritus musulmà. En aquests moments, la producció amb aquest sistema representa la meitat de la que fa l’escorxador. Aquesta diferència i la diversificació del producte cap a consumidors de diverses cultures ha ajudat l’empresa a superar la crisi del cereal, primer, i la financera, després. Ara es torna a plantejar fer una nova sala de desfer.

Així, és el principal proveïdor a l’Aragó i Catalunya de carn halal, però també n’exporta a França on “hi ha un mercat molt extens”, explica Josep Viñas, director general de l’empresa. En total, l’empresa sacrifica cada setmana uns 1.500 animals entre vedells –femelles i mascles– i vaques i ha trobat nous mercats en la diversificació del productes.

El grup, d’origen familiar, va apostar fa deu anys pel sacrifici halal. Ho va fer comprant una màquina, de 180.000 euros, situada a uns metres d’on es fa el sacrifici clàssic, amb un tret. Així els animals fan un recorregut diferent. A la màquina, orientada a la Meca com demana la religió musulmana, l’animal queda encaixat, se li dóna la volta i el sacrifici es fa amb un tall al coll. Aquesta feina la fa “una persona acreditada pels mateixos musulmans que certifica que el sacrifici s’ha fet així”, explica Viñas, que afegeix que “els clients d’aquesta carn són fidels i l’únic que no volen és que se’ls enganyi, que la carn sigui halal”. I és que si per una banda aquest sacrifici ja rep totes les certificacions de sanitat animal actuals, l’empresa també compta amb el control i certificació dels responsables de la mesquita de París.

“L’augment de la immigració, de diversos països”, explica Viñas, “ha obert noves oportunitats de mercat perquè hi havia moltes parts de la carn de vedella que no tenien sortida”. En canvi ara, i començant per la població musulmana, però també la gent arribada de centre i Sud-amèrica o de la Xina, “s’aprofita tot l’animal”. Igualment, altres peces tenen sortida en mercats tradicionals com el nord d’Espanya o Madrid, “on tenen gustos diferents que els catalans”, o als països de l’est d’Europa, on el Grup Viñas exporta juntament amb Portugal, Itàlia, França, Alemanya, Bulgària, Romania i Andorra.

Però el mercat futur, per Viñas, són àrees de la mediterrània com el nord d’Àfrica, el Pròxim Orient i el golf Pèrsic. Ara bé, a països com el Marroc, on ja han valorat la possibilitat d’exportar-hi, el problema és més “dels aranzels” que de res més. En aquest sentit, creu que hauria de ser l’administració qui facilités l’entrada a aquests mercats. “Al Marroc”, diu, “podem oferir la carn, amb totes les garanties i halal més bé de preu de la que compren, però els aranzels dupliquen el preu”. D’altra banda, l’empresa també podria fer producció kosher, per a la comunitat jueva, ja que el sacrifici és el mateix que el musulmà tot i que “calen altres passos que entorpeixen el procés”.

L’empresa també va ser pionera a matar vaques amb l’afegit de la malaltia de les vaques boges que obliga a “fer cada dia una anàlisi a la Universitat Autònoma de Barcelona d’una part del cervell”, un procés que s’ha incorporat amb normalitat a la feina diària. El que considera ja “desfasat” Viñas és mantenir la recollida del MER (material específic de restes), el cost de la qual “s’aplica al ramader i no té sentit si ja es fan les analítiques que confirmen que la vaca no té la malaltia. Aquest residu haurà de deixar de ser-ho aviat”, conclou.

El Grup Viñas fa uns anys que busca la manera de créixer en instal·lacions. Finalment, i després d’alguns canvis urbanístics amb l’aprovació primer del PAUM i ara del nou POUM de Vic, l’empresa podrà fer una nova sala de desfer en uns terrenys propers a l’illa càrnia. Aquesta illa s’ampliarà amb el polígon d’El Bruguer, però també amb la creació del nou macropolígon que enllaçarà Vic amb Folgueroles i Tavèrnoles per aquell punt.

L’estratègia empresarial passa per poder oferir més productes de llescat i envasat aptes per anar directament a la botiga i servir millor els clients petits que “fa 30 anys que tenim”. Per això necessiten “fer una nova sala de desfer”, que podria donar feina a una cinquantena de persones. Ara, els animals surten de la sala de desfer de diferents maneres: com a canals, a quarts, envasats individualment, per peces o amb llonzes.

Viñas creu que després de la “tempesta perfecta”, la crisi del cereal unida a la financera, la situació de costos en l’animal viu després de la baixada de cabana “s’ha arreglat”. Per al 2010, “jo era molt optimista però aquest primer trimestre ha estat decebedor”.

El Grup Viñas inclou tres empreses: BovíOsona, SL, Carnissers d’Osona, SL i J. Viñas, SA. La primera és la que cria els vedells, uns 20.000, distribuïts en granges pròpies i integrats en altres granges. “Els vedells”, explica Viñas, “arriben amb un mes a la granja i s’hi estan un any engreixats amb pinso fet amb cereals”. Carnissers d’Osona, SL és l’empresa que gestiona l’escorxador on cada dia al matí entren els animals, i J. Viñas, SA és la comercial i gestora de les sales de desfer.

L’origen de l’empresa, fa 48 anys, s’ha de buscar en Joan Viñas i la seva dona, pares de Josep i Glòria Viñas, i l’empresa manté el caràcter i la propietat familiar. De les granges de vedells i una carnisseria a la Calla de Vic va sorgir l’empresa actual.

El grup va facturar l’any 2008 47,5 milions d’euros, poc més que l’any anterior, tot i que segons Viñas, l’any 2009, les vendes, de 55 milions d’euros, van baixar un 20%. L’empresa és també proveïdora de la cadena d’hamburgueseries McDonald’s, de l’empresa de producció d’aliments infantils Hero, de diversos majoristes del món de la restauració o el grup italià Incalca, entre altres. L’escorxador, que se situa entre els cinc primers de vacú de l’Estat, té un centenar de treballadors i delegacions a València i Madrid. D’altra banda, el grup té ara el 100% de les granges d’Interdiana, empresa de la qual va començar a ser accionista fa 10 anys i farà la delegació de València nova.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't