Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El Lluçanès produirà blat forment per elaborar el pa de la zona

La iniciativa es va presentar a la Fira de l’Hostal del Vilar, que va tornar a ser un èxit de participació

  • El 9 Nou
  • 05/10/2011 | 11:16

“Més que un èxit”. Aquesta és la valoració que feia l’alcalde de Sant Agustí de Lluçanès, Josep Pujol, de la Fira de l’Hostal del Vilar, que es va celebrar la setmana passada. Tot i ser un dia feiner, l’esplanada de davant l’Hostal del Vilar es va omplir a vessar i la fira va demostrar un any més que continua amb la vitalitat que la caracteritza. Al decurs de la fira es va celebrar una jornada tècnica sobre varietats antigues del blat, que va servir per presentar una iniciativa que es portarà a terme al Lluçanès i que vincula agricultors i forners.

Es tracta de produir blat forment, una varietat antiga d’aquest cereal, i utilitzar-ne la farina per elaborar pa. De moment, hi ha quatre productors del Lluçanès –concretament d’Oristà i de Prats– que enguany plantaran aquesta varietat de blat que s’ha recuperat. Paral·lelament, el forn Cal Pujals de Sant Boi de Lluçanès, un dels forns amb més tradició d’Osona, fa temps que està fent proves i elabora pa amb diferents tipus de farines.

Segons va explicar Laura Megias, tècnica del Servei de Desenvolupament Rural del Consorci del Lluçanès, la intenció és que la farina que s’extregui dels camps de blat forment del Lluçanès s’utilitzi als forns de pa del territori. “La idea és que es tanqui el cercle”, seguint la filosofia de produir i comprar al costat de casa, segons va comentar la tècnica, que va afegir que des del Consorci es porten a terme les tasques logístiques i d’assessorament.

El blat forment que es plantarà prové de Gurb, tot i que originàriament és de la zona del Lluçanès nord. Segons va explicar Megias, el va recuperar un agricultor de Gurb, Llucià Dot, que ja l’ha plantat i provat els darrers anys. També hi ha una altra espècie que s’ha recuperat, el blat xeixa, el conreu del qual s’està estudiant en aquests moments.

La iniciativa, que forma part del projecte de Productes Locals del Consorci, pretén contribuir a recuperar varietats antigues i, alhora, el tipus de pa que es feia antigament.

Paral·lelament, els visitants a la fira van poder veure una demostració de com s’elaboraven antigament els formatges i una mostra d’oficis artesans, i no hi va faltar la zona de parades i d’exposició de maquinària agrícola i ramadera. També hi va haver la tradicional exposició de bestiar, similar a la d’anys anteriors tot i que no hi van haver tots els animals previstos per temes burocràtics.

L’origen de la Fira de l’Hostal del Vilar es deu a l’activitat de la transhumància. Concretament, l’Hostal era el punt on antigament pagesos, pastors i tractants de bestiar es trobaven quan baixaven els ramats de la muntanya. El primer document escrit que s’ha trobat que parla d’aqueta fira és de principis del segle XVIII.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.