“Saben que aquí hi trobaran un producte fet a mà. No sé si més bo, però és diferent, això segur”. Són paraules del carnisser de Calldetenes Josep M. Saborit, mestre artesà alimentari des del 2008.
Fill de la granja Saborit i amb l’experiència adquirida treballant en sales de desfer i escorxadors, Josep M. Saborit va obrir la carnisseria al carrer Gran de Calldetenes l’any 1989. Ara fa dos anys, el calldetenenc es va integrar al selecte grup de xarcuters i carnissers de la comarca –només n’hi ha una vintena a tot Osona– que ostenten el Diploma de Mestre Artesà de l’especialitat.
Saborit, però, va voler anar una mica més enllà i va començar a tramitar l’obtenció del títol d’Empresa Artesana Alimentària. “Per obtenir-lo, primer cal que al capdavant hi hagi un metre artesà, que avui ja no és fàcil”, explica Saborit.
Després de presentar una memòria de com elabora els seus productes, aquests dies va rebre una visita dels inspectors del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que van certificar “que realment estem fent un producte a mà, no industrial”.
Saborit assegura que aquesta nova acreditació representa “un reconeixement més” a la feina del dia a dia. Des de la Generalitat valoren, segons ell, que hi hagi elaboradors que estiguin treballant “per la qualitat del producte”.
En el seu cas, dins d’un ofici, el de carnisser i xarcuter, que es troba “en vies d’extinció; cada dia quedem menys, perquè ser carnisser no mola”. Per sort, a la comarca d’Osona “encara estem de sort”, ja que hi ha diversos i bons obradors de xarcuteria “que estan treballant molt bé”.
Durant aquests més de 20 anys d’ofici, Can Saborit s’ha anat adaptant a les demandes de la clientela. “Sempre dic que ens hem convertit en una empresa de serveis”, ironitza Saborit, que va aprendre els fonaments de l’ofici “de l’oncle de la meva dona, matador de tota la vida”. En els propers dies Can Saborit exhibirà, a l’aparador, el nou reconeixement assolit.
{{ comment.text }}