EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Parlament conclou que Caixa Manlleu va tenir una exposició menor al crèdit a promotors

Remetrà la informació obtinguda al Ministeri Fiscal perquè s’incorpori als processos judicials.

El 9 Nou
09/06/2014

Després de més d’un any de feina, la Comissió de Caixes del Parlament de Catalunya ha lliurat l’informe de conclusions que serà aprovat al Parlament la setmana que ve. La comissió ha aprovat les propostes de CiU i ERC, que sumen majoria, i ha acceptat algunes propostes del PSC, PP i ICV mentre que ha rebutjat les de Ciutadans i el grup mixt, on hi ha la CUP. L’informe es remetrà al Ministeri Fiscal perquè s’incorpori als processos judicials que hi hagi oberts en relació amb la gestió de les entitats financeres i en casos de possible vulneració dels drets dels consumidors.

En l’informe se situa Caixa Manlleu com l’entitat que tenia una exposició menor al crèdit a promotor en comparació amb la mitjana del sector. El grau d’exposició al sector immobiliari se centrava en préstecs hipotecaris, que eren el 80% de tota la cartera creditícia de l’entitat. “L’exposició era important però més limitada que en d’altres entitats”, diu l’informe, que, en canvi, defineix d’alta exposició la que van fer Caixa Terrassa i Caixa Sabadell. Pel que fa a l’entrada com a accionistes d’aquestes entitats en societats promotores –una ordre que els feia el Banc d’Espanya–, l’informe conclou que en el cas de Caixa Manlleu “hi van entrar però sense una exposició excessiva en termes relatius respecte als seus recursos propis”.

El que també constata l’informe és que aquest creixement immobiliari va portar les tres caixes que després van formar Unnim a obrir moltes oficines. Durant quatre anys –entre 2004 i 2008– aquestes tres caixes van obrir unes tres oficines al mes. Les que més, Caixa Sabadell i Caixa Terrassa, que a finals del 2008 tenien 360 i 281 oficines, respectivament, fora i dins de Catalunya. Caixa Manlleu “no es va caracteritzar per una política agressiva d’expansió territorial, sinó que es va mantenir en una línia conservadora en el territori natural (Osona i el Vallès Oriental).

L’informe manté, però, que en tots els casos es va mantenir una excessiva exposició al sector immobiliari i es va deixar de banda l’industrial. Unnim va acabar sumant una cartera de sòl i habitatges de quasi 2.000 milions d’euros i un volum de préstecs a promotors immobiliaris de més de 3.000 milions d’euros. Massa riscos.
25 milions en obligacions i 18 en participacions preferents
L’informe del Parlament de Catalunya explica que Caixa Manlleu va emetre, des de l’any 2000, 25 milions d’euros en obligacions subordinades i 18 milions en preferents. Caixa Terrassa va emetre 165 milions en obligacions subordinades i 50 en participacions preferents, mentre que Caixa Sabadell, 195 milions en obligacions subordinades i 75 en preferents.

Cap de les tres va poder acreditar una comercialització que garantís la confusió per part dels consumidors sobre el tipus de productes que estaven contractant i els riscos que tenien. Tot i així, Caixa Manlleu era l’única que tenia mesures de control d’aquest risc, “com l’establiment d’un topall màxim del 15% en productes híbrids respecte del total del patrimoni d’un client dipositat a l’entitat”, segons s’explica a l’informe.

L’avantatge del que era Unnim és que en adquirir-ho el BBVA els clients van poder recuperar el capital bescanviant aquests productes en accions.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't