EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El PIB d’Osona cau un 0,66 i el del Ripollès puja un 1,36 el 2010

Tots dos superen, com Catalunya, la gran baixada de l’any 2009.


El 9 Nou
10/11/2011

El producte interior brut (PIB) d’Osona va caure l’any 2010 un 0,66%, mentre que el del Ripollès va pujar un 1,36%. El primer se situa per sota de la mitjana de Catalunya, que va ser de 0,15%, i en canvi el Ripollès és una de les comarques que manté índexs positius. En concret, és la cinquena que més va créixer l’any 2010 per darrere de la Ribera d’Ebre, l’Alta Ribagorça, la Segarra i el Pla de l’Estany. En totes dues comarques, però, s’han superat, seguint la tònica a Catalunya, les xifres tan dolentes de l’any 2009 amb índexs negatius de més de cinc punts, segons les dades recollides per l’Anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya.

Pel que fa als sectors, està clar, en general, que és la indústria la que va tibar de l’economia durant l’any 2010. La importància de la indústria en el cas d’Osona és del 29,39% del total dels diferents sectors i situa la comarca en el número 8 del rànquing, per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 19,87%. El Ripollès, que també està per sobre aquesta mitjana, se situa al lloc 14è del rànquing amb un 24,10%. El sector primari representa a Osona el 5,94% del pes de tots els sectors i al Ripollès, un 3,06%. Pel que fa al sector serveis, les dues comarques estan per sota la mitjana de Catalunya (70,80%), tot i que continua sent el sector que acapara més pes. En concret, un 56,21% i un 55,83% a Osona i el Ripollès. Finalment, la construcció representa a Osona un 8,46% del total mentre que al Ripollès és del 17,01%, un dels índexs més alts de Catalunya.

Els creixements dels diferents sectors respecte a altres anys s’han donat al sector primari i a l’industrial pel que fa a Osona, mentre que han baixat els índexs dels sectors construcció i serveis. Al Ripollès, han estat positius els sectors primari, l’industrial i el de serveis mentre que només ha estat negatiu el de construcció. Cal dir que aquest darrer ha estat negatiu a tot Catalunya excepte a la Terra Alta.

L’anàlisi que fan els autors de l’anuari, en general, és que durant el 2010 hi va haver una recuperació del consum privat i un retrocés de la inversió productiva que apunta a una certa recuperació en els propers exercicis.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't