EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els alcaldes i el conseller Puig busquen oportunitats en l’economia d’Osona

A Osona l’atur juvenil i el de majors de 60 anys és dels més alts de Catalunya. La problemàtica de les dejeccions ramaderes cueja i preocupa. Aquestes són dues de les conclusions sorgides al fòrum sobre l’economia d’Osona organitzat per Alcaldes.eu i amb la presència del conseller Felip Puig.

El 9 Nou
07/04/2015

L’Associaci8ó Alcaldes.eu, juntament amb El Punt Avui i EL 9 NOU, van organitzar dimecres un esmorzar-fòrum amb els alcaldes d’Osona per buscar i proposar propostes de dinamització de la indústria i el comerç a Osona que puguin suposar noves oportunitats de feina. El ponent va ser el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va fer una explicació general de les dades de millora de l’economia catalana i va donar les pautes que cal seguir per millorar l’economia i la contractació. Algunes de les coses que segons ell han de millorar en el cas d’Osona són “aprendre a col·laborar amb la competència, guanyant dimensió” i resoldre dos temes d’infraestructures importants com són “el tren, que és el mateix que el del segle XIX, i la instal·lació de la fibra òptica”. Dues apostes fonamentals per a una comarca que està ben comunicada per carretera amb l’Eix Transversal, la C-17 “tot i la necessitat de solucionar el tram del Congost”, o l’eix cap a Olot.
Puig, que va començar dient “amb tota la prudència, però l’economia ha iniciat un nou cicle de recuperació tot i que sabem que el creixement no és homogeni i té moltes contradiccions”, va augurar unes dades de l’atur millors per aquest març i va posar l’Agència d’Emprenedoria d’Osona Creacció com a exemple a seguir. En aquest sentit, va dir que “s’ha acabat dotar de recursos a cada ajuntament per no duplicar en matèria de promoció econòmica i formació”.

També van parlar de Creacció com una virtut tant Joan Roca, president del Consell Comarcal, com Anna Erra i Àlex Garrido, representants dels ajuntaments de Vic i Manlleu, i Xavier Ginesta, vicedegà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC. Les mancances que s’han de “pal·liar” són l’alt atur dels més joves i dels majors de 60 anys, tenir un tren poc desenvolupat i la manca encara de fibra òptica a moltes zones. Garrido va afegir que “una de les possibilitats de crear ocupació és a través de la recuperació dels polígons industrials, revertint en el mateix polígon els impostos que paguen”. Erra va recordar la importància del comerç de Vic i com des del consistori s’ha subvencionat empreses perquè contractin joves amb estudis i “aprofitar el talent”.

Des de la UVic, Ginesta va fer un recordatori del que pot fer la Universitat en formació i recerca tant per a la millora de la gestió municipal –tenint en compte que s’adreçava a alcaldes– com per a suport a les empreses. El col·loqui el va obrir Cesc Poch, secretari general d’UGT a Osona, demanant a Puig que la indústria alimentària depengui d’Indústria i no d’Agricultura a la Generalitat i posant sobre la taula una dada recollida a l’Observatori Econòmic d’Osona que ha fet Creacció: “Entre el 2007 i el 2012, el sector agroalimentari va augmentar un 43% la facturació i només un 1,1% la contractació, perquè la majoria són contractes d’autònoms formant una cooperativa”.

Felip Puig: “Amb els purins tots plegats ens hem equivocat”

El primer a parlar de la problemàtica i la necessitat de solucionar el destí de les dejeccions ramaderes va ser el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca. Roca va dir que “hem de donar la volta a una situació complicada, però no ha de ser deslocalitzant granges”.

El conseller Puig va afegir amb totes les lletres que “no s’han de fer mai més negocis pensant a curt termini [referint-se a les plantes de cogeneració] que han acabat deixant un cost de més de trenta mil milions d’euros a l’economia espanyola”, i va afegir que hi ha tecnologia per “fer-ho bé”. Amb les plantes com a solució als purins “tots plegats ens vam equivocar”. I és que ell fa 15 anys era conseller de Medi Ambient de la Generalitat.

Durant el col·loqui, aquest tema va tornar a sortir quan l’alcaldessa d’Alpens, Montse Barniol, va demanar com es concretaria “no fer accions a curt termini” i va posar en valor la sostenibilitat al costat del benefici industrial. Roca va parlar en aquest moment de “conscienciació del sector” i opcions d’una solució global “de caire privat, perquè no és l’administració qui ho ha de pagar, el cost l’han d’interioritzar els ramaders”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't