EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els porcs tornen a donar beneficis els anys 2012 i 2013

El 2012 es van guanyar entre 7 i 8 euros per porc i aquest 2013 s’arribarà als 10 i 11 euros.

El 9 Nou
24/12/2013

La producció de porcs torna a donar beneficis els darrers dos anys, 2012 i 2013, després de quatre anys marcats majoritàriament per les pèrdues. “Amb el resultat d’aquest 2013”, explica Pep Font, veterinari i responsable de SiP Consultors, de Prats, “s’enceta una nova etapa perquè s’ha reestructurat tot el sector amb el compliment de la llei del benestar animal i, per tant, s’han fet les inversions i s’han comptabilitzat els costos”. Segons els darrers dos informes de la consultora, l’any 2012 es va tancar amb un guany de 5 cèntims per quilo, i el primer semestre del 2013 aquest guany se situa als 2 cèntims, “però ara que ja només falten dues setmanes per tancar l’any ja es veu que el benefici serà més alt perquè va ser a partir de l’estiu que va pujar el preu de la carn i quan hi va haver més consum”. Es pot acabar l’any amb un benefici d’entre 8 i 9 cèntims. Això, per porc, de 106 o 107 quilos, pot ser d’entre 10 i 11 euros per animal, mentre que l’any 2012 es van guanyar entre 7 i 8 euros.
El preu a la llotja haurà estat aquest 2013 d’1,382 de mitjana, però hi ha hagut una punta important, dues setmanes de setembre, que el preu va arribar a 1,53 a Mercolleida. Fins ara la xifra màxima a què s’havia arribat mai va ser el desembre de l’any 2001, amb un preu d’1,614. To i així, aquell any la mitjana va estar al voltant de l’1,30.
El sector, que no està exempt del tot de les pujades i baixades que hi pugui haver en el mercat del cereal a causa dels especuladors en els mercats, es torna a refer després d’uns anys difícils. El 2011 es va notar el canvi de tendència en veure que s’equilibrava el cost de l’engreix del porc, però encara es perdia de mitjana al voltant d’1,7 euros per porc. Els pitjors anys van ser els de l’inici de la crisi –a causa de l’augment sobtat de les matèries primeres–, els anys 2007 i 2008, quan es perdien fins a 10 euros per animal. Entremig hi va haver dos anys amb alts i baixos, ja que per exemple a finals del 2010 i principis del 2011 va tornar a ser una mala temporada. De fet, el 2010 el benefici va ser nul.

Com explica Font, però, després de pair la despesa, primer del cereal i després de l’adaptació al benestar animal, tocava que pugés el preu de la carn que es comprava al ramader. La important exportació que té al davant la indústria càrnia ha comportat que “no es podien quedar sense matèria primera i per tant s’havia de pagar. El preu de l’exportació ha predominat sobre el mercat intern”, diu Font, especialment des del 2011.

Pel que fa al cost de produir un porc, la diferència entre la mitjana de l’any 2012 i almenys el primer semestre de l’any 2013 és poca. En el cas de les mares, el cost de la truja per any es mou entre els 629 i els 771, el 2012, i els 654 i els 831, el primer mig any del 2013. En l’engreix, el cost per porc és d’entre 125 i 135, el 2012, i entre 130 i 144, el primer semestre del 2013. De ben segur, les xifres del 2013 aniran a la baixa un cop calculat tot l’any, segons les dades actuals, i que es tanquen en dues setmanes.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 296 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't