EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Embotits Espina arriba als 100 anys exportant a 25 països

L’empresa vigatana exporta el 55% de la producció i recuperarà el 2011 la facturació de fa dos anys enrere. El que va començar amb una botiga d’embotits familiar s’ha consolidat com una empresa amb 150 treballadors i continua pensant en créixer.

El 9 Nou
18/09/2011

Embotits Espina ha arribat als 100 anys en un moment en què tot i la crisi mantenen bona salut. Repassar la història d’Embotits Espina és situar-se 100 anys enrere, quan posar un obrador o botiga per fer embotit era una sortida laboral per a una família.

Però la mateixa família –l’empresa és 100% de la família Espina– l’ha convertit, en quatre generacions, en una empresa amb 150 treballadors, exportadora i amb projectes.

Fa 35 anys, l’obrador del centre de Vic es va traslladar al polígon Mas Beuló i en poc temps va caldre fer quatre ampliacions fins arribar als 6.000 metres quadrats.

Quan ja no quedava espai per créixer, fa uns 14 anys, com explica el director general, Juli Espina, es va fer una nau nova de 8.000 metres quadrats al Polígon d’Activitats Econòmiques, on hi ha totes les línies del llescat i que es va posar en funcionament en dues fases.

A més, l’empresa ha comprat un espai al polígon Mas Beuló, d’uns 2.800 metres quadrats, per a possibles ampliacions. Finalment, a Manlleu hi ha la nau d’assecatge per fer producte curat, de 4.000 metres quadrats. Espina explica que com que a cada seu hi ha uns mòduls concrets de fabricació amb processos independents no es troba a faltar tant una única seu.

L’empresa té un catàleg ampli de productes. Compren les peces que volen –tant de mida com de volum– a les sales de desfer i ofereixen tres o quatre qualitats de pernil cuit, mortadel·la, bacó, gall dindi i pollastre, i també les línies de curats: llonganissa, pernil curat, xoriç, salami, cintes de pernil ibèric… a més de productes més novedosos com sandvitxos i preparats per al sector de l’hostaleria.

Espina explica que la competència és forta: “A Espanya hi ha més de 4.000 fabricants”, però també creu que “hi ha encara camp per córrer” més enllà del mercat nacional tot i que “no s’ha de descuidar”.

Cada any fabrica 6.700.000 quilos d’embotit i pel que fa a la secció de llescats se’n venen 14 milions de sobres. Aquest 2011 tenen previst tornar a la facturació de dos o tres anys enrere, abans de la crisi. “Facturarem uns 28 milions d’euros”, explica Espina, que afegeix que abans de la crisi l’empresa es va sanejar retirant clients no rendibles.

“Vam patir dues baixades de vendes seguides”, diu Espina, “però acompanyat de la reducció interna de costos i l’augment de les vendes ho hem recuperat”. L’empresa té com a objectiu l’automatització de processos i treballa en la reducció de residus, sobretot plàstic, amb el suport d’Innovac.

També preveu buscar solucions per al residu orgànic i la fusta i té una planta de cogeneració de la qual aprofita calor i ven electricitat.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't