Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Experts recomanen a Vic convertir la llet en productes derivats per superar la crisi del sector

L’Observatori de la Llet, que s’ha reunit aquest dimarts a la capital osonenca, ha constatat que els productors de llet catalans van tenir l’any 2009 una reducció d’ingressos d’un 20% per la venda de la seva matèria primera.

  • El 9 Nou
  • 30/03/2010 | 17:00

Baixa el consum de iogurts i de llet líquida però augmenta el consum de formatges. Davant d’aquesta tendència, l’opció de transformar llet en productes en la mateixa granja pot ser una via per a la supervivència d’explotacions mitjanes i petites. El director general de Planificació Agrària, Antoni Díaz, ha assegurat aquest dimarts a Vic que apostant per aquesta transformació i venent el producte ‘el més directament possible’ aquestes explotacions poden trobar un camí de viabilitat.

La situació de la caiguda dels preus també afecta països com Alemanya o França. A Catalunya, el preu que el productor rep per la seva llet va disminuir durant el primer semestre de l’any passat, es va estabilitzar durant l’estiu i va tenir un lleuger augment durant la tardor. Segons dades facilitades per l’Observatori, durant el 2009, el cost mitjà de producció d’un litre de llet en una granja a Catalunya se situava en 0,43, euros/litre. El sector fa una estimació que la producció (envasat, tractament,…) cal sumar-hi un 42%. Per això aquesta taula consultora demana una reflexió sobre el fet que es puguin trobar al mercat llets de marca blanca a 0,56 euros/litre.

Actualment molts ramaders catalans es troben que treballen per sota del preu de venda. La pressió de les grans distribuïdores per guanyar clients, explica Díaz, fa que pressionin ‘per reduir els preus’. Davant d’aquesta circumstància, el Govern apel·la per crear una taula on ‘totes les vàlvules de la cadena’ (distribuïdors, productors, marques…) posin els preus i marges ‘al seu lloc’. En aquest sentit, Díaz ha explicat que Catalunya ha portat a Europa la necessitat d’unificar normatives a nivell europeu. A finals del 2013 està prevista la desaparició de les actuals quotes lleteres de la Política Agrària Comuna (PAC) de tot Europa.

Segons ha explicat Díaz, les explotacions petites i mitjanes són ‘receptives’ a fer la transformació en producte sempre que hi ha ‘gent jove que garanteixen el relleu generacional’. En aquest sentit ha assenyalat que el Govern té plans d’ajut perquè això passi com poden ser els ajuts per la incorporació de joves o els ajuts per promoció aquelles activitats que impliquen transformació, ja sigui directament pel pagès o per l’associació d’aquest amb algun artesà.

Les explotacions lleteres catalanes noten especialment la reducció del marge de benefici per l’augment dels costos de l’explotació. La partida per alimentació, per exemple, va augmentar l’any passat a causa de l’augment del preu del cereal. L’alimentació representa un 64% del capítol de costos, Això es nota molt menys a països com França o Alemanya on les explotacions són ‘menys intensives’. Aquest fet permet més pastura i menys consum de pinsos. L’augment dels costos l’han notat especialment les explotacions petites i mitjanes.

Catalunya disposa de 819 explotacions amb una quota lletera mitjana pròpia de 674,78 tones. L’any 1992 n’hi havia més de 4,800. El 58% de les explotacions tenen menys de 500 tones de quota lletera pròpia. Tot i que només hi ha 819 explotacions, la ‘variabilitat’ continua sent important.

El consum de llet per capità ha baixat en els darrers cinc anys de 84,7 litres per persona i any fins als 69,3 litres. Mentre que el consum de llet semidesnatada s’ha mantingut, s’ha reduït el consum de llet sencera.

Pel que fa als productes làctics, en els darrers cinc anys ha crescut el consum de mantega. Tot i que només representa un 0,4% del total el seu consum ha augmentat en un 50%, molt possiblement associat al seu ús en cuinats, pastisseria, etc. El iogurt és el producte làctic més consumit tot i que en els darrers cinc anys ha disminuït un 5%. Altres productes fets amb llet fermentada com els iogurts amb bífidus han augmentat el seu consum.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.