EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

France24 dedica un reportatge a ‘les falses cooperatives’ d’Osona

El director de la divisió de migració internacional de l’OCDE reclama que actuï “la llei”

El 9 Nou
05/06/2016

La cadena de televisió pública France24, que dóna notícies les 24 hores en francès i anglès, ha emès aquesta setmana un reportatge sobre les relacions laborals als escorxadors d’Espanya i ho ha fet agafant com a exemple els escorxadors d’Osona. El reportatge comença explicant que l’èxit econòmic del sector de la carn i del porcí durant el 2015 a Espanya es basa en “condicions laborals d’un altre segle”.
El reportatge tracta tant la vaga d’Esfosa que va aturar l’escorxador dos dies com, sobretot, les condicions laborals que hi ha a escorxadors com Le Porc Gourmet, on els treballadors són suposadament socis d’una cooperativa però alhora són autònoms i per tant l’empresa s’estalvia pagar la seva Seguretat Social. Així, diu el reportatge, en el qual hi ha col·laborat EL 9 NOU i EL 9 TV, els “cèntims d’euro per quilo de porc que s’estalvien és el que els fa competitius”. Parla de “dúmping social, que és el que explica l’èxit del porc espanyol”, i fa una queixa clara perquè els productors francesos no poden competir amb igualtat de condicions. De fet, bona part de l’exportació de carn de Catalunya va a parar a França.
El reportatge es complementa amb una entrevista amb el director de la divisió de migració internacional de l’OCDE (Organització per a la Cooperació del Desenvolupament Econòmic), Jean-Christophe Dumont. Dumont, que diu que aquestes condicions laborals no es poden generalitzar a tot Espanya, explica que a molts sectors alimentaris sí que es porten a terme aquestes pràctiques en altres països com el Regne Unit, els Estats Units o Austràlia, “són situacions semblants perquè són extremadament dures, on treballen també persones irregulars”.
Ell, però, diu que en aquests casos “per això hi ha la llei, que és qui ha d’actuar”. Amb “persones organitzades en organització de treball irregular el nivell de sancions és molt alt, de 10.000 euros per persona o 100.000 per empresari. També hi ha legislació contra el tràfic de persones, que és de penes de presó. I en aquest reportatge es veuen les dues situacions”, afegeix, ja que la periodista que l’ha fet, Valérie Labonne, també va recordar el cas destapat pels Mossos fa més d’un any de tràfic de persones de la Xina

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't