EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Grans del Lluçanès s’alia amb Serradora Boix per fer biomassa

El projecte preveu que la planta estigui a punt la tardor de l’any 2011 i seria la primera planta de producció d’energia per a la combustió de biomassa de la comarca del Berguedà.

El 9 Nou
02/04/2010

Grans del Lluçanès ha creat una empresa conjunta amb la berguedana Serradora Boix per construir una planta de biomassa a Puig-reig, a la seu de l’empresa Boix. És, en paraules de Josep Soler, gerent de Grans del Lluçanès, “la primera vegada a l’Estat que es posen d’acord una empresa del sector forestal i una del sector energètic”. La serradora Boix, amb Joan Boix com a director general, és la més gran que hi ha a Catalunya.

La planta, de dimensions petites, té quatre funcions: la cogeneració, amb una producció d’entre 650 i 750 quilowatts per hora que servirà per fer funcionar la planta i assecar el pèl·let que es fabricarà; la de l’assecatge és la segona funció, seguida de la granulació i l’estocatge “ja que aquest producte s’utilitza durant sis mesos però després ha d’estar en bones condicions la resta de l’any”. La proximitat del bosc, està situada en una serradora, fa que la planta sigui competitiva, en opinió de Soler i David Pizà, responsable de la secció de biomassa de l’empresa. “Es pot garantir un preu assequible”.

Una planta d’aquestes característiques representa un avenç per a les dues empreses. Pel que fa a la Serradora Boix, els permet diversificar la seva oferta en un moment que el sector de la construcció va de baixa, i per a Grans del Lluçanès representa ampliar i rendibilitzar el sector de producció de pèl·let. Tot, a més, com recorda Soler, partint d’una matèria primera local i sense costos de transport.

L’estratègia de les dues empreses passa per arribar a una producció de 30.000 tones de pèl·let en cinc anys, “de mica en mica però deixant clar al client que tindrà material per a les calderes”, expliquen. Per a la biomassa, s’utilitza tota la fusta que ara es queda sovint al sotabosc. És fusta neta però no és la fusta noble que continua fent-se servir per al sector de la fusteria.

Soler afegeix que el projecte s’ha pogut fer seguint l’exemple d’altres països europeus “amb la unió de les dues empreses perquè cada una sola hauria estat complicat”, i tant ell com els seus socis estan convençuts que “la tendència cap a les energies alternatives i la utilització dels productes locals creixerà en els propers anys”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't