EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La fàbrica de Gurb de Llet Pascual dobla la producció en deu anys

Fa deu anys, l’empresa Llet Pascual
–ara, Calidad Pascual– va decidir instal·lar-se a Catalunya amb una fàbrica a Gurb. Quedava enrere la polèmica d’un any abans sobre la seva negativa a comprar llet a Catalunya. Ara, l’empresa compra tota la llet a 60 quilòmetres com a molt al voltant de Gurb.

El 9 Nou
06/01/2015

La fàbrica de Gurb de Llet Pascual –ara, Calidad Pascual– va celebrarels seus primers deu anys en un acte en què hi van ser presents proveïdors, clients, treballadors i entitats d’Osona amb què treballa l’empresa, tant socials com econòmiques.

Hi va ser també el president de l’empresa, Tomás Pascual Gómez-Cuétara, que va destacar el compromís de l’empresa “amb la creació de valor per a la societat catalana”.

L’empresa va començar produint 65.000 litres de llet l’any i en aquests deu anys ha doblat la producció fins a 110.000. El seu objectiu, “sobretot si es recupera una mica el consum”, és arribar l’any que ve als 120.000 litres anuals, tot i que la fàbrica té capacitat per arribar als 200.000.

L’empresa compra la llet en aquests moments a 120 vaquers d’Osona, de bona part de les comarques de Girona “i alguna de Lleida des de fa poc” per valor de 45 milions d’euros.

“Són 24 ubicacions en un radi màxim de 60 quilòmetres”, va dir Antonio Duarte, nou director de la planta de Gurb des d’aquest any. A Catalunya recull el 20% de la llet de tot el grup.

L’empresa, nascuda a Aranda del Duero i on té l’altre centre de producció, s’ha redimensionat els darrers anys tenint només dos centres de producció per a tot l’Estat.

A la fàbrica de Gurb, que factura juntament amb el centre de distribució que té a Tarragona i Girona 95 milions d’euros, hi té 115 treballadors –un 8% dels quals són discapacitats– i genera gairebé 300 llocs de treball indirectes.

Durant l’acte es va recordar que actualment porten 500 dies sense tenir cap accident laboral, dada que va servir per explicar la importància que donen al benestar dels treballadors “amb avantatges per conciliar la vida laboral i familiar”.

A Gurb s’hi fan tots els productes que envasa Pascual, però encara no els biofruites perquè, segons Pascual, “ens cal una mica més d’espai. Per fer-ho necessitem inserir dues línies de treball al mateix espai i estem mirant com ho fem”.

Actualment envasa totes les referències que té en llet i productes làctics derivats. L’empresa, que el novembre del 2013 va crear una nova societat, Qualianza Servicios Integrales de Distribución, té acords de distribució amb empreses com Heinz, Kellogg’s, Unicer, Flora i Nutrexpa.

L’acte de divendres, en el qual també hi havia representants de Creu Roja, el Banc d’Aliments o Càritas, entitats amb qui treballa Pascual, va comptar amb una visita-recorregut per la planta, de 48.000 metres quadrats, totalment automatitzada i amb una depuradora d’aigua pròpia.

D’altra banda, segons el president del Consell Comarcal d’Osona i alcalde de Gurb, Joan Roca, el sector agroalimentari representa el 58% de tota la facturació d’Osona i “el sector de la llet és un puntal important”.

· De la reticencia a ser el punt de sortida de mig Estat

La vinculació d’aquesta empresa amb Catalunya ve de lluny. Nascuda i amb seu a Aranda del Duero, l’aleshores Indústries Làcties Pascual comercialitzava llet a Catalunya abans de l’any 1980.

El 1981 va inaugurar la seva primera delegació comercial a Barcelona i el 1991 va adquirir i reformar el manantial de Cardó a Tarragona i l’empresa va anar creixent en proveïdors i distribuïdors.

L’any 2003, l’empresa va decidir deixar de comprar llet a Catalunya pel boicot que es va fer als seus productes després d’una decisió comercial. Va durar poques setmanes i com afegia Pascual “ho havíem d’arreglar”.

Després de mesos de negociació amb l’aleshores conseller d’Agricultura, Josep Grau, es va optar per anar més enllà i construir una fàbrica a Catalunya. Es va triar Gurb per “les bones comunicacions que té i per la qualitat de la llet de la zona. És la millor de l’Estat”, segons va dir Tomàs Pascual.

Des de Gurb surten 14 rutes diàries que abasten dels seus productes a tot Catalunya, l’Aragó, les Balears i el País Valencià. Arriba al voltant de 12.000 clients.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 886 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't