EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La Generalitat valida el pinso de la Cooperativa Plana de Vic com a reductor del 30% del nitrat

L’empresa va començar un estudi amb 30 granges l’any 2007 i ara ja s’aplica a totes. La clau, expliquen, està en donar un pinso diferent en cada fase de creixement del porc.

El 9 Nou
18/04/2010

La Cooperativa Plana de Vic (CPV) ha obtingut la validació per part del Departament d’Agricultura i Acció Rural (DAR) de la reducció de nitrogen de les dejeccions dels porcs amb els seus pinsos en un 30% de mitjana.

En concret, la gamma de pinsos que ara utilitzen ja les més de 100 granges aconsegueix una reducció del 31% dels porcs d’engreix si es fa amb alimentació multifase i del 28% si es fa amb alimentació bifàsica. Pel que fa a les truges, la reducció de nitrogen és del 21%.

Segons explica Josep Erra, director general de la CPV, la clau està en aquesta alimentació multifase, “un pinso per a cada fase de creixement que canvia cada tres o quatre setmanes”, i amb una fórmula que canvia la proteïna bruta per la digestible. A més, afegeix, han comprovat que fent servir aquest pinso no només hi ha un benefici nutricional i mediambiental sinó també econòmic “perquè surt més bé de preu”.

L’empresa va començar l’any 2007 un estudi, ‘Caracterització de purins porcins produïts a partir de formulacions i processos de fabricació CPV’, en 30 explotacions. Els resultats d’aquest estudi i l’aplicació de les noves fórmules del pinso s’han aplicat en els dos anys posteriors fins al 2009 i han permès ara aquesta validació. La reducció del nitrogen en les dejeccions permet als ramaders refer el seu pla de dejeccions i els estalvia haver-lo de tractar si no té prou terra.

A més, com explica Erra, el tema nutricional en el bestiar “ha estat sempre present a la cooperativa, ja que comercialitzem la carn que produïm nosaltres mateixos i som conscients que s’han de complir tots els requisits encara que siguin excepcionals”. El canvi del tipus de pinso no ha suposat cap gran inversió a la fàbrica però sí alguns canvis logístics pel que fa als estocs, tant a la fàbrica com a les granges.

La CPV cobreix tot el cicle d’alimentació des de la fabricació de pinsos fins a les botigues pròpies, passant per l’explotació de granges. Actualment té botigues a Vic, Barcelona, l’Ametlla del Vallès, Igualada, Vic i Vilanova i la Geltrú. Està en fase de construir la nova seu al polígon Mas d’en Prat de Vic i deixar la ubicació actual, al carrer Bisbe Morgades.

Aquesta és la segona empresa fabricant de pinsos de la comarca que obté aquest reconeixement per la reducció del nitrat a través del pinso. La primera va ser, també de Catalunya, l’any 2007, Pinsos Sant Antoni. De fet, l’Associació Catalana de Fabricants de Pinso i la Generalitat van signar un acord l’any 2002 on s’establien diversos nivells de reducció de nitrogen a través de l’alimentació i la gran majoria ja treballen amb un 12% menys del que feien abans de signar l’acord.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

En aquesta enquesta han votat 64 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't