Per primera vegada a la història, aquest any la producció de patata del bufet s’ha reduït considerablement. En concret se n’han collit 15.000 quilos, la meitat dels que es van collir l’any passat, més de 30.000 quilos. La causa: la manca de pluges. “La meteorologia no ens ha acompanyat aquest any”, explicava un dels productors, Josep Soldevila, “i per tant, ens sembla que les existències serviran per als dies de mercat i encara vindrà just”. Altres anys, la producció permetia fer el mercat durant els quatre caps de setmana del mes d’octubre i encara en quedaven per vendre a botigues i restaurants. Sempre, però, ha estat una producció amb la venda assegurada, perquè sempre és limitada.
Hi ha cinc productors que la conreen –Mas La Casanova de l’Espona, Mas La Font de Conanglell, Mas Fontferri, Mas El Martí, Mas La Noguereda i Mas Torracans– i hi ha les hectàrees que hi ha, no més. És una patata que té valor culinari. La mostra és que el restaurant La Rectoria d’Orís, a l’esplanada del qual es fa el mercat, farà aquests caps de setmana un menú amb la patata del bufet com a ingredient. I és que els seus impulsors sempre han explicat que es cuini com es cuini el gust és exquisit.
El lligam de la producció amb la cuina i la promoció del municipi també es va tractar en la presentació del mercat d’aquest any, dimarts passat. El cuiner de La Rectoria, Pere Lillo, va dir, però, que encara caldria un “treball conjunt amb el Gremi d’Hostaleria d’Osona per promocionar aquest producte” i l’alcalde, Arnau Basco, va parlar de la importància del producte, com a producte de proximitat “i tot i que són pocs paradistes al mercat s’hi poden trobar productes típics de la zona”.
Cada cap de setmana hi haurà mostra gastronòmica de les dones del poble i degustació de plats amb la patata com a ingredient, la trobada de poetes el dia 14, el concurs de pintura ràpida el dia 21 i la III Trobada de Cotxes Clàssics i una castanyada el dia 28.
{{ comment.text }}