EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

La productivitat de les empreses de Vic supera la de les de Manresa

Vic, amb 3, 1 milions d’euros, és la tercera de 10 ciutats catalanes que genera més facturació per càpita. Així ho explica el darrer informe que ha fet la xarxa Perfil de la ciutat.

El 9 Nou
14/10/2011

Les empreses de Vic se situen en segona posició en el rànquing de 10 ciutats catalanes pel que fa a la productivitat per empleat, per darrere de Granollers. Així ho explica el darrer informe que ha fet la xarxa Perfil de la ciutat, que integra a més de Vic i Granollers les ciutats de Barberà del Vallès, Manresa, Mataró, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. L’informe es fa amb dades dels darrers exercicis, 2009 i 2010, i a partir dels dictàmens dels tècnics de cada ciutat.

En concret, les empreses de Vic facturen 3.147.017 euros –és la setena ciutat del rànquing– i la facturació per càpita se situa en 78.983 –la tercera ciutat del rànquing per darrere de Barberà del Vallès i Granollers–. Igualment, Vic destaca en la xifra de productivitat per empleat, que se situa en 251.440 euros per darrere només de Granollers, que és la ciutat amb la productivitat per empleat més alta. En canvi, altres ciutats amb més població com Manresa, Sabadell o Terrassa es queden per sota. Les empreses de Manresa també facturen menys que les de Vic, 2,795.040 euros.

Del total d’empreses, 198 són societats anònimes mentre que 1.304 són societats limitades i la gran majoria són empreses creades els darrers 5 anys, 292, mentre que d’empreses de més de 10 milions d’euros de facturació n’hi ha 50. Les empreses antigues, o creades abans de l’any 1960, 7, suposen només el 0,9% del total de la facturació. D’altra banda, en el darrer exercici es van crear 17 empreses noves, molt per sota de les creades en les altres 10 ciutats. Pel que fa al pes en la facturació de les empreses tancades, el de Vic és el més baix del rànquing, d’1,30%, igual que a Manresa.

L’estudi explica quins són els sectors més potents. En el cas de Vic, l’alimentari representa el 20% de la facturació seguit de lluny, amb un 11%, pels productes de consum.

Amb un 9%, un 8% i un 6% de la facturació total hi ha el sector d’altres serveis, el d’altres tipus de comerç a l’engròs i el de maquinària i béns d’equips.

Pel que fa al nombre d’empleats de les empreses, se’n comptabilitzen a Vic 12.516, més dels que hi ha a Santa Coloma de Gramenet i Vilanova i la Geltrú, però menys que la resta de ciutats. L’ocupabilitat, o sigui els empleats per cada 1.000 habitants, és de 314 a Vic, molt per sobre de Vilanova i la Geltrú, Terrassa, Santa Coloma, Sabadell, Rubí, Mataró i Manresa. Altre cop, Vic se situa en els primers llocs del rànquing per darrere de Barberà i Granollers. On torna a destacar i força Vic és en el nombre d’empreses per cada 1.000 habitants. Així és la primera ciutat amb la xifra més alta, 39, seguida de Barberà amb 36 i Granollers amb 35.

ALTRES INDICADORS

Perfil de la ciutat posa en relació dades del teixit empresarial de 10 ciutats, unes dades que serveixen per analitzar millor la situació i poder trobar fórmules per sortir de la crisi. L’estudi, però, posa també sobre la taula altres temes.

ACTIVITAT ECONÒMICA Amb dades del 2010, el risc de deslocalització d’empreses a Vic és del 7,6%, la tercera ciutat amb menys risc de deslocalització per darrere de Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. La capital d’Osona és la cinquena ciutat en ràtio d’empreses de nivell tecnològic alt (6,6%), per sobre de la mitjana de Catalunya (5,9%) tot i que per sota de la mitjana de l’àmbit (7%). Alhora té una posició alta, és la sisena ciutat en el rànquing respecte a les empreses de serveis basats en el coneixement, 35,5%. Els assalariats són el 76% de la població activa. És la segona xifra més alta de les 10 ciutats, per darrere de Barberà. La quota de mercat respecte a la població és del 2,7, la més alta del grup.

HABITATGE L’estudi també demostra l’impacte de la crisi sobre el sector de la construcció: s’ha passat de 1.074 habitatges iniciats el 2002 a 18 el 2009. Pel que fa al percentatge de metres quadrats acabats en proporció amb l’increment de la població, Vic se situa en un 43,6. És la quarta ciutat amb el tant per cent més elevat, per sobre de la mitjana del grup de ciutats, que és d’un 38,6. Pel que fa a la desocupació en construcció és d’un 12,9%, la tercera xifra més baixa del grup i també per sota de la mitjana catalana, que és del 18,1%.

MERCAT DE TREBALL La taxa d’atur de Vic és del 17,5%, tres punts per sobre de la mitjana de Catalunya però molt semblant a la mitjana del grup de ciutats. Vic és la tercera ciutat amb més atur per darrere de Santa Coloma i Mataró. Pel que fa al nombre de joves aturats, el tant per cent és del 9,5%, la més alta de les 10 ciutats, seguida per Santa Coloma i Vilanova i la Geltrú. Igualment, Vic té la taxa més alta de persones aturades amb només estudis bàsics, un 29,4% del total, seguida de prop per Manresa amb un 28,7%.

INCLUSIÓ SOCIAL El percentatge d’aturats sense prestació és del 36,6%, la tercera ciutat del grup després de Manresa i Santa Coloma. Vic té també la taxa més alta d’envelliment, un 2,3%, de tot el grup de ciutats i una taxa força alta, un 46,3%, de places en residències de gent gran, situant-se en la segona ciutat amb més places darrere de Barberà.

SOSTENIBILITAT Vic està al capdavant en la recollida selectiva de residus (44,1% del total) de les 10 ciutats d’estudi. L’índex de motorització és de 677,8, la segona ciutat amb més vehicles després de Barberà. Vic no ha facilitat dades de la qualitat de l’aire.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't